Emekli Sandığı mensubu kişilerin rapor almaları durumunda maaşlarına kesinti yapılmaktadır. Ancak bu kesintinin olması için raporun 1 haftadan fazla olması gerekmektedir. Eğer bir haftadan fazla rapor alınmış ise bu durumda kesinti yüzde yirmi beş oranında yapılmaktadır.

Maaş Kesintisi Yapılır mı?

Emekli Sandığı kapsamında olanlar 1 haftadan fazla rapor almaları halinde maaş kesintisi uygulanmaktadır. Yüzde 25 oranında olan bu kesinti sağlık kurulu tarafından verilen rahatsızlık durumu için uygulanmaktadır. Ancak devlet memurlarının raporlu oldukları süreç içinde zam ve tazminatlarını etkileyecek olan yüzde 25’lik kesintiye tüm ay dahil edilmemektedir. Aynı şekilde tedavi sürecinin yatarak geçirilmesi halinde de rapor süreleri yüzde 25’lik kesintiye dahil olmamaktadır.

Emekli Sandığı Rapor Kesintisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emekli Sandığı kapsamında olanların rapor almaları halinde yapılacak maaş kesintisi tutarının hesaplanması için yüzde 25’lik kesinti oranı referans alınmalıdır. Bu bakımdan devlet memurunun aylık 900 TL tazminat hakkı olduğu göz önünde tutulursa, bu bakımdan devlet memurunun günlüğü 30 TL’ye denk gelmektedir. Bu tutar kapsamında rapor maaş kesintisi hesaplaması yapmak için de 13 x 30 formülü üzerinden 390 TL olarak belirlenmiş tazminat üzerinden yüzde 25 oranında hesaplama yapıldığında ortaya 97,5 TL tutarında kesinti çıkmaktadır. Bu hesaplama üzerinden kişiler kendi tazminat haklarından hareketle hesaplama yapabilirler.

Rapor Maaş Kesintisi Hangi Durumlarda Olmaz?

Emekli Sandığı’na dahil olan kimselerin rapor almaları halinde maaş kesintisinin uygulanmadığı bazı durumlar bulunmaktadır. Buna göre Sağlık Kurulu tarafından verilecek olan bazı raporlar ve hastalık durumlarında kişi yüzde 25 oranında yapılan maaş kesintisinden sorumlu olmamaktadır. Bunun yanında şu durumlar dahilinde de kesinti uygulanmaz;
  • Tedavinin uzun süreceği durumlarda sağlık kurulu heyeti tarafından hazırlanan raporlar kapsamında kişiye yüzde 25’lik oranında kesinti uygulanmaz.
  • Verem, kanser ve psikolojik rahatsızlıklar yaşandığı durumlarda ve tedavi için uzun süre gereken hallerde maaş kesintisi uygulanmaz.
  • Rahatsızlıktan ötürü doktor tavsiyesi uyarınca hastanede yatması gereken kimselerden rapor maaş kesintisi uygulanmamaktadır.
Bu duruma ek olarak heyet raporu bulunan kişi, maaşını almak konusunda da herhangi bir sorun ile karşılaşmamaktadır. Heyet raporunun alınması halinde maaş alınmaya devam edilmektedir ve aldığı maaş için rapor kesintisinin uygulanması söz konusu olmayacaktır. Ayrıca devlet memuru olarak görev yapan kimselerin aldıkları 1 günlük raporların maaşlarına ne kadar etki edeceği de şu şekilde hesaplanabilmektedir;
  • 25 yıldan daha fazla hizmet veren 1 /4 derecesinde olanların 1 günlük hastalık izinleri maaşlarına etki etmez,
  • 25 yıldan daha fazla hizmet veren 1 /4 derece kademe sahibi uzman tabiplerin 1 günlük hastalık izinlerinde maaşları 57 TL, mühendislerin 51 TL, polis memurlarının 46 TL, avukatların 42 TL, gelir uzmanlarının 47 TL, istatistikçilerin 37 TL, vaizlerin 42 TL, zabıt katiplerinin 31 TL, bilgisayar işletmenlerinin 18 TL, şeflerin 21 TL, hizmetlilerin 14 TL, korumaların ise 15 TL tutarında maaşları etkilenmektedir.
Bu kesintilerin yanında Emekli Sandığı’nda olanlar için rapor sınırlaması da bulunmaktadır. Tek bir doktorun rapor vermesi halinde sınırlama yoktur ancak farklı doktorlardan rapor alınıyorsa bu durumda en fazla 40 günlük rapor almak söz konusudur. Memurlar ayrıca art arda 3 kez rapor alabilmektedirler fakat bu durumda da raporların 10 günü geçmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda raporların da doktor onaylı olması gerekmektedir. Ancak hastaneye yatılması gereken durumlarda 1 yıllık süreyi aşan bir tedavi söz konusu ise bu durumda mevcut şartlardan 2 katı rapor alma hakkı bulunmaktadır, bu durumlarda ise maaş kesintisi olmamaktadır.

SGK, Bağ-Kur Erkek Kadın Emeklilik Hesaplama Tablosu

Emeklilere Devletten Konut (Ev) Yardımı Kimler Alabilir?

PTT Emekli Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim