2021 emekli olunca ne kadar emekli maaşı alınır sorusu emekli olmayı bekleyenler tarafından merak ediliyor. Emekli olma şartlarını yerine getirdikten sonra yapılacak olan başvuru sonrasında emekli olma hakkı elde edilmektedir. 2021 yılında emekli maaşları artış gösterdiği için emekli olanlar yeni tutarlar üzerinden emekli aylığı alabileceklerdir.

Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Uzun sayılacak bir dönem çalışma sonrasında herkes emeklilik hakkı elde etmek istemektedir. Ancak emekli olduktan sonra yaşam kalitesinin düşmemesi ve geçimi sağlamaya yardımcı olacak bir tutar elde etmek için emekli maaşı hesaplama büyük önem taşımaktadır. Emekli olmak ve emekli olduktan sonra alınacak maaş tutarı farklı değişkenlere bağlıdır ve tek bir emekli maaşı mevcut değildir. En temelde SGK statülerine göre emeklilik maaşı farklılık göstermekte ve bunun sonucunda ödenmiş olan primler, çalışma süresi ve emeklilik yaşı gibi etmenler de emeklilik maaşını etkilemektedir. SGK kapsamında emekli olmak için üç ana statü bulunmaktadır. Bunlar; özel sektörde çalışanların dahil oldukları 4A olarak bilinen SSK, kendisine ait iş yapan, tarım yapan ya da isteğe bağlı sigortalı olanların dahil oldukları 4B yani Bağkur ve devlet dairelerinde memur olarak çalışanların dahil oldukları 4C yani Emekli Sandığı statüleridir. Her bir statü için emekli maaşı hesaplama teknikleri farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden emekli maaşı hesaplamak için SGK tarafından kullanılan hesaplama robotunun kullanılması gerekir. Çünkü emeklilik maaşının tam olarak belirlenmesi için işe giriş tarihi, çıkış tarihi, emeklilik yaşı, ödenmiş olan prim tutarları gibi çok fazla etmen yer almaktadır. Bu bakımdan SGK’nın resmi internet sitesi üzerinden statülere göre sunulan emeklilik maaşı hesaplama robotu kullanılarak alacağınız emeklilik maaşını rahat bir şekilde hesaplamanız mümkün olmaktadır.

Emeklilik Maaşı Hesaplama Özel Olarak Yapılır mı?

Emeklilik maaşı hesaplamayı kendiniz yapmak istiyorsanız çok fazla değişken bulunduğu için bu noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Emeklilik maaşı hesaplamak yıllara göre değişmekte olan enflasyonun ve gelişim hızının göz önünde tutulması, yıllık yatırılmış olan primlerin üzerinden ayrı ayrı olarak yapılmaktadır. Başka bir deyişle emeklilik maaşı hesaplamasında her yılın enflasyon oranlarının bulunması ve buna göre hesaplama yapılması gerekecektir. Ancak bu durum zor ve zahmetli olduğu için hesaplama robotlarını kullanmanız halinde daha kolay ve doğru bir hesap bulmanız mümkün olmaktadır. Ancak yine de kendi emeklilik maaşınızı hesaplamak istiyorsanız emekli maaşı hesaplama formülü kullanabilirsiniz.

Emekli Maaşı Hesaplama Formülü Nedir?

Emekli maaşı hesaplama formülü ile emekli olunca ne kadar maaş alınacağını hesaplamak mümkün olabilmektedir. Emeklilik maaş hesaplama formüllü sigortalının her yıla ait olan ve SGK’ya prim olarak ödemiş olduğu tutarların emekli aylığı talep edilen tarihe kadar olan güncelleme kat sayısı ile güncelleştirilmesi ve bu şekilde bulunacak olan ortalama aylık kazancın aylık bağlama oranı ile çarpılması sonucunda bulunmaktadır. Aynı zamanda Ocak 2000 ile Ekim 2008 tarihleri arasındaki güncelleme katsayısında büyüme hızının tamamının dikkate alınması gerekiyor. Ekim 2008 sonrasında ise büyüme hızının sadece yüzde 30’u dikkate alınıyor. Bu durumda da Ekim 2008 sonrasında ödenmiş olan primlerin daha az oranda emekli aylığına yansıması söz konusu oluyor. Güncelleme kat sayısı ise her yılın Aralık ayında TÜİK tarafından açıklanan ve en son temel yıl baz alınarak belirlenen tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranının yüzde 100’ü ve sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişim hızının yüzde 30’unun toplamına tam sayı olarak ilave edilmesi sonucunda bulunan değeri gösteriyor.

2021 Emekli Olunca Ne Kadar Emekli Maaşı Alınır?

2021 emekli olunca ne kadar emekli maaşı alırım sorusunun yanıtı yeni yapılan emekli maşı zam oranları ile farklılık gösteriyor. SSK ve Bağkur için emekli maaşlarına 2021 yılının ilk yarısında uygulanacak olan zam oranı yüzde 8,36 olarak belirlendi. Buna göre daha önceden SSK ya da Bağkur’dan emekli olanlar en düşük 1500 TL emekli aylığı alıyorlardı. Yapılan artış ile birlikte bu oran yükselmiş oldu. SSK ve Bağkur kapsamında 2021 yılında emekli olanların alacakları maaş en düşük 1625 TL olarak belirlendi. Emekli olunca alınacak olan maaş tutarı farklı etmenlere bağlı olduğu için herkesin ne kadar emekli maaşını alacağını belirtmek mümkün değildir. Fakat 2020 aylık tutarlarına yüzde 8,36 oranında zam yansıtıldığında ne kadar emekli maaşı alacağınızı öğrenebilirsiniz. Örneğin 2020 yılında 1800 TL maaş alacak olan 2021 yılında 1950 TL maaş alırken 2400 TL emekli maaşı alacak olan için 2021 yılında maaş tutarı 2600 TL olarak belirlendi. 4C kapsamında olanlar yani devlet memuru olanların emeklilik hesaplaması da yine hizmet sürelerine ve yaşlarına göre değişmektedir. Ancak 2021 yılında 4C kapsamında emekli olanlar en düşük 3 bin 20 TL emekli maaşı alacaklar. Bu tutar ise hizmet yılına ve memurluk statüsüne göre değişkenlik gösteriyor.

Emekli Maaşı Nasıl Artar?

Emeklilik döneminde yüksek emekli aylığı almak yaşam standartlarının korunması için oldukça önemlidir. Ancak özellikle SSK ve Bağkur kapsamında olanlar için geneli itibariyle yüksek emekli maaşları pek mümkün olmamaktadır. Zaten 4C kapsamında yani devlet memuru olanlar için emekli maaşlarını yükseltmek mümkün değildir. Fakat belirli yöntemler ile 4A ve 4B kapsamında olanlar emekli olduklarında alacakları emekli aylığını yükseltebilirler. Emekli maaşını arttırmak için bilinmesi gereken ilk konu SSK kapsamında emekli olanların Bağkur’dan emekli olanlara göre daha yüksek emekli aylığı almalarıdır. Bu yüzden kişinin imkânı bulunuyorsa SSK üzerinden emekli olması çok daha avantaj yaratacaktır. Bunun yanında Bağkur’dan emekli olacaklar da aylık prim tutarlarını yüksek ödeyerek emeklilik döneminde daha yüksek maaşlar alabilirler. Özellikle emekli olabilmek için bir gün hizmet ve prim süresi bile çok tayin edici olabildiğinden işe giriş ve primlerin düzenli şekilde ödenmesine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan SGK girişi ne kadar erken yaşta yapılırsa o kadar emeklilik için katkı sunmaktadır. Aynı zamanda SGK’ya ödenmekte olan prim tutarlarının yüksek olması da yine emeklilik döneminde alınacak olan maaşı doğrudan etkilediğinden bu konuya da dikkat edilmesi yararlı olmaktadır.

Emeklilik Maaşı İçin Diğer Yöntemler

Yüksek emekli maaşı almak için değerlendirme yapılacak bir diğer yöntem de ikinci emeklilik olarak bilinen bireysel emeklilik sistemine giriş yapmaktır. Temelde bir tasarruf sigortası olan bireysel emeklilik, gereken yaş şartının ve sistemde kalma süresinin tamamlanması sonrasında emeklilik döneminde ek gelir sağlamak açısından oldukça yararlı olmaktadır. Bireysel emeklilik sistemine giriş yaparak ilgili süre sonrasında alacağınız aylık ya da toplu ödeme sonucunda yaşlılık dönemini daha rahat bir şekilde geçirebilirsiniz. Hangi durumu tercih ederseniz edin emeklilik aylığını yükseltmek, devlet memurlarının dışında 4A ve 4B kapsamında olanlar için mümkün olmaktadır. Ancak en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında mutlaka SGK’ya giriş süresi ve düzenli olarak ödenen prim ödemeleri gelmektedir. Prim ödemelerinizde eksiklik varsa emekli olamayacağınız gibi aynı zamanda kaybedilen hizmet yılları için de emekli maaşınız düşük tutarlar üzerinden belirlenecektir.

E-Devlet Üzerinden Emekli Maaşı Miktarı Sorgulama nasıl Yapılır?

E- devlet sistemini kullanarak emekli maaşının miktarını sorgulamak için öncelikle e-devlet sistemine sahip olmalısınız. Şifrenizi PTT şubelerinden, 2 TL karşılığında satın alabilirsiniz. girişinizin ardından yapmanız gereken, sayfanın en alt kısmına inerek Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne tıklamak olmalıdır. Bu sayfaya aynı zamanda e-hizmetler bölümünü kullanarak da erişim sağlayabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait ekran açıldıktan sonra SGK işlem menüsüne tıklamanız gerekecektir. İşlem menüsünde emeklilik ile ilgili işlem bilgileri ve sorgulama işlemleri bulunmaktadır. Bu menü üzerinden emeklilik sorgulama seçeneğini kullanarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Burada Sosyal Güvenlik Kurumu, bilgilerinizi T.C. kimlik numaranız üzerinden erişim sağlayacaktır. Bu nedenle herhangi bir bilgi istenmesine ya da form doldurmanıza gerek kalmaz.

E-Devlet 4/A Emekli Maaşı Miktarı Nasıl Sorgulanır?

4/A emekli maaş bilgisi sorgulaması için e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekecektir. Giriş işleminin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünden 4A işlem seçeneklerine tıklayarak sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.

4/A Emekli Maaşı Sorgulamak İçin TIKLAYIN

Ya da yukarıda ki "4/A Emekli Maaşı Sorgulama" linkinden direkt olarak ekrana giriş yapabilirsiniz. primlerinizin diğer sigorta türlerinden yatması durumunda yapmanız gereken , uygun sigorta türünün sorgulama ekranını kullanmak olmalıdır.

E-Devlet 4/B Emekli Maaşı Miktarı Nasıl Sorgulanır?

4/B emekli maaşı miktarının araştırılması için e-devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu seçeneklerine bakılmalıdır.

4/B Emekli Maaşı Sorgulamak İçin TIKLAYIN

Yukarıda ki "4/B Emekli Maaşı Sorgulama" linki ile erişim sağlayabileceğiniz sayfa üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapmanız gerekecektir. Ekranınıza direkt olarak emekli maaş sorgusunun sonucu gelecektir. Bunun dışında sizden herhangi bir şifre ya da form doldurmanız beklenmez.

4/C Emekli Maaşı Sorgusu Nasıl Yapılır?

4/C emekli maaş bilgisinin öğrenilmesi için yapılması gereken, e- devlet sistemini kullanmaktadır. SGK resmi adresinden de yapılabilecek sorgulama için kullanılacak e- devlet linki https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi  adresidir. Bu adresten yapacağınız sorgulama işlemleri ile 4-C emekli maaşınızı sorgulayabilirsiniz.

4/C Emekli Maaşı Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

Linke tıkladığınızda direkt olarak giriş ekranına yönlendirilirsiniz. Giriş ekranında T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek sorgu sayfasına erişirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu Resmi Web Sitesinden Emekli Maaşı Miktarı Sorgulanır Mı?

SGK resmi adresinden maaş sorgusu daha çok hesaplama şeklinde ilerlemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesine girdiğinizde ‘Emeklilik Sorgulama’ menüsünü ekranın sağ kısmında bulursunuz. Bu menü üzerinden yapacağınız sorgulama için en az 3600 prim günü sayısına erişmiş olmanız gerekmektedir. Ekrana getirilecek formu uygun şekilde doldurarak ne kadar emekli maaşı alacağınızı öğrenebilirsiniz.

SGK Emekli Maaşı Sorgulanırken Form Nasıl Doldurulur?

SGK resmi sitesindeki maaş sorgusu formu, sitede bulunan hesaplama işlemi için gereklidir. form, detaylı emeklilik bilgilerinden oluşmaktadır. Bu bilgiler şu şekilde sıralanabilir:
  • SSK prim ödeme gün sayısı
  • Diğer sandıklara yapılan prim ödeme gün sayısı
  • Fiili gün sayısı
  • 3600 gün sınırının doldurulduğu tarih
  • Kimlik bilgileri
  • Cinsiyet bilgileri
  • Sigorta başlangıcına ait bilgiler
Bu bilgiler, formda doldurularak ‘Gönder’ butonuna tıklanmalıdır. Ekrana gelecek sorgu sonucuna göre emeklilik bilgilerine erişim sağlanır.

Telefon İle Emekli Maaş Bilgisi Sorgusu Nasıl Yapılır?

Telefon numarası kullanılarak emekli maaşı sorgulama için kullanılacak hat Alo 170’tir. Emekli maaşınız, emeklilik bilgilerinizde meydana gelen hataların bildirimi, emeklilik ile ilgili sorularınız ve sigorta bilgilerinize bu hat üzerinden ulaşabilirsiniz. Hattı aradığınızda görevliye istediği bilgileri vererek emekli maaşınızı sorgulatabilirsiniz.

Telefon Numarası Üzerinden Emekli Maaşı Sorgusu Nasıl Yapılır?

Telefon kullanarak emekli maaşı sorgusu yapmak için görevliye, sorgulama işleminizi e- devlet üzerinden yapamadığınızı beyan etmeniz gerekir. Aksi halde e- devlet sistemine yönlendirilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine bağlantı sağlayan bu hat, sadece hatalı bilgi durumu veya çözemediğiniz sistem bilgilerinde size yardımcı olmayı hedeflemektedir.

SMS İle Emekli Maaşı Sorgulanır Mı?

SMS kullanarak emeklilik bilgisi sorgusu mümkün değildir. Alo 170 hattı, sigorta ve emeklilik hakkında bilgi alabileceğiniz tek hattır. Bu hatta da SMS gönderilmesi mümkün değildir. Bunun yanında sorgu işlemlerinizi en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat giderek de gerçekleştirebilirsiniz. Yapacağınız sorgulama işlemlerinde bu sayede tam güvenilir sonuçlar elde eder, merak ettiklerinizi görevliye yüz yüze sorabilirsiniz. Ancak kimlik belgenizin yanınızda olması şartı bulunmaktadır.
Editör: TE Bilisim