2020’da emekli maaşı hesaplama SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için farklı şekillerde yapılmaktadır. Ancak üç sigorta türü için de ortak hesaplama kriteri; uzun süre çalışmış ve yüksek prim ödenmiş kişilerin emekli maaşlarının daha yüksek olmasıdır.

2020 Yılında Emekli Maaşları Ne Kadar Oldu ?

SSK emeklisi maaşları kişinin çalıştığı dönemde ödenen toplam prim oranlarına göre hesaplanmaktadır. Primlerin yüksekten yatması, maaşların daha yüksek olmasına yardım etmektedir. Bunun yanı sıra emekli maaşlarına her sene 2 defa enflasyon oranlarına göre zam yapılmaktadır. Emekli maaşları ise:
  • En düşük memur emeklisi 3.510 TL
  • En düşük emekli memur aylığı 2.660 TL
  • En düşük memur emeklisi 3.510 TL
  • En düşük Bağ-Kur emeklisi 1.784 TL En düşük SSK emeklisi 1.256 TL
Vatandaşların alacağı emekli maaşları; ödenen primlere ve emeklilik yaşına göre hesaplanmaktadır. Özellikle emekli olmadan önceki son 3 ayda yatan maaş ve primler belirleyici olmaktadır.

4/A Emekli Maaşı Hesaplama

4A’dan emeklilik maaşları e-devlet sistemi üzerinden hesaplanabilmektedir. Ancak vatandaşların e-devlet sisteminden sorgulama işlemlerini tamamlaması için 3600 günlük sigortalılık süresini doldurmuş olma şartı aranmaktadır. 4A emekli maaşı hesaplama işlemleri için:

4/A Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ

  • E-devlet sisteminin resmi adresi olan http://e.sgk.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
  • Sisteme TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz. Şayet E-devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesi üzerinden 2 TL karşılığında e-devlet şifresi satın alabilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sayfanın sol tarafında yer alan ‘’vatandaş’’ sekmesine tıklamak gerekmektedir.
  • Bu alana tıkladıktan sonra sayfada çıkan ‘’Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama’’ kısmına tıklamanız gerekmektedir.
Sorgulama işlemlerini E-devlet sistemi üzerinden yapabilmek için en az 3500 gün sigortalı olma şartını tamamlamış olmak gerekmektedir. Bu şartı tamamlayan vatandaşlar, alabilecekleri emekli maaşını ve zaman emekli olacaklarını da aynı sayfa üzerinden sorgulayabilmektedir.

SSK Emekli Maaşı Hesaplama

SSK’dan emeklilik maaşı hesaplama işlemlerini e-devlet sisteminden yapabilirsiniz. E-devlet sisteminden yapacağınız sorgulama işlemleri için:

e-Devlet Emekli Maaşı Hesaplama İçin TIKLAYINIZ

  • Emekli maaş durumunuz hakkında bilgi edinmek için E-devlet şifrenizin olması gerekmektedir.
  • E-devlet şifresi ise herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında temin edebilirsiniz.
  • E-devlet şifresi satın aldıktan sonra e-devlet kapısına TC kimlik numarası ve e-devlet şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.
  • Daha sonra e-devlet kapısındaki sayfanın üzerinde yer alan arama kısmında 4A emekli aylık bilgisi yazarak sorgulama yapabilirsiniz.
  • Bağ-Kur’lu olan vatandaşlar arama bölümüne 4B emekli aylık bilgisi yazmalıdır.
  • Emekli Sandığı kapsamında çalışan vatandaşlar ise 4C emekli aylık bilgisi yazarak sorgulama yapabilmektedir.
  • Bu adımları tamamladıktan sonra emeklilik ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun dışında aylık kesintileri, sigortaya ilk giriş tarihinizi ve diğer ödeme bilgilerinizi de görebilirsiniz.

2000 Senesinden Önce Emekli Olanlar için Emekli Maaşı

2000 senesi emekli maaşı hesaplama işlemleri sigorta giriş tarihine göre yapılmaktadır. Yapılan emeklilik sistemi düzenlemelerine göre 2000 ve 2008 senesinde emekli olan kişiler, farklı tarihlerde emeklilik hakkı elde etmektedir. Buna göre:
  • 2000 yılından önce emekli olan vatandaşların emekli maaşı hesaplama sistemi kat sayı ve aylık bağlama oranları dikkate alınarak yapılmaktadır. Emekli maaşının hesaplanması ile komplike bir formül ile yapılır. Buna göre 2020 senesinde emeklilik hakkı elde eden vatandaşların, emeklilik için alacakları yasal hak ve düzenlemeler, bir önceki seneye göre yapılmaktadır.
  • Tahmini emeklilik maaşının hesaplanması için vatandaşın ortalama olarak yıllık kazancı dikkate alınmaktadır. Bu hesaplamalarda son 10 yıllık kazanç ön plana çıkmaktadır.

E-Devlet Emeklilik Maaşı Hesaplama

E-devlet emeklilik maaşı hesaplanması en resmi yöntemdir. Saniyeler içerisinde emeklilik maaşınızı hesaplayabilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden; Emekli Sandığı 4C, Bağ-Kur 4B ve SSK 4A sigorta kolları için maaşları hesaplayabilir ve toplam ödenmiş primleri görebilirsiniz. Buna göre yapılması gerekenler ise:
  • E-devlet kapısına cep telefonları, bilgisayarlar ya da tablet sistemleri üzerinden giriş yapabilirsiniz.
  • Sayfayı açtıktan sonra e-devlet sistemine TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaparak kimliğinizi doğrulamanız gerekmektedir.
  • Daha sonra 4A, 4B ya da 4C emekli aylık bilgisi için arama kısmına ‘’Hizmet Dökümü’’ yazmanız gerekmektedir.
  • Bu alanda ne kadar emekli maaşı alacağınız toplam prim gün sayısınız ve emeklilik için diğer bilgilerinizi sorgulayabilirsiniz.

4/B Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bağ-Kur emekli maaşı hesaplaması için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Göstermektedir. Buna göre:

4/B Emekli Maaşı Hesaplama İçin TIKLAYINIZ

  • Bağ-Kur emeklisi olan vatandaşın eğer sigortaya ilk giriş tarihi 2000 senesinden önce ise; buna göre vatandaşa toplam yatan primlerin yüzde 70’i maaş olarak bağlanmaktadır.
  • 2000 senesi ve 2008 yılı arasında sigorta girişi olmuş ise 4B emekli maaşı hesaplamalarındaki yöntem ise emekli aylığı, ağırlıklı ortalama ve aylık bağlama oranları olmaktadır.
  • 2008 yılından sonraki dönem için ise 4B emekli aylığı, ağırlıklı ortalama ve aylık bağlama oranlarına göre hesaplanmaktadır.
  • Tüm hesaplama yöntemlerinde TÜFE rakamlarının ortalaması da dikkate alınmaktadır.
4B sosyal güvenlik kolları için emekli maaşı hesaplama işlemleri elektronik ortam üzerinden saniyeler içerisinde yapılabilmektedir. Sisteme giriş yapmak için internet bankacılığı ya da bilgisayar – telefon sistemlerini tercih edebilirsiniz.

4/C Emekli Maaşı Hesaplama

4/C Emekli maaşı hesaplamak isteyen vatandaşlarımız, hesaplama işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilirler.

4/C Emekli Maaşı Hesaplama İçin TIKLAYINIZ

Açılan ekranda, sizden istenilen bilgileri eksiksiz bir şekilde girerek emekli aylığınızı hesaplayabilirsiniz.

4B Bağkur Emekli Maaşı Sorgulama Şifresiz

Emeklilik Dilekçesi Verdikten Sonra Ne Zaman Maaş Bağlanır ?

Ölüm Halinde Emekli Maaşı Ne Kadar Düşer ?

Editör: TE Bilisim