Bağ-Kur kapsamında olanların merak ettiği konuların başında gelen geriye dönük prim ödemesi yapmak taksitlendirme ile mümkün olduğu gibi aynı zamanda SGK aflarının çıktığı dönemlerde de yapılandırma ile ödenebilmektedir. Primlerini farklı gerekçeler ile zamanında ödeyemeyen kimseler bu sayede eksik olan primlerini tamamlayabilmektedir.

Geriye Dönük Prim Ödemesi Nasıl Yapılır?

Primlerin artış göstermesi nedeniyle pek çok Bağ-Kur’lu olan prim ödemelerinde zorlanabilmektedir. Bu yüzden belirli dönemlerde çıkan SGK affı sayesinde borç yapılandırılması mümkün olmaktadır. Ekim 2008 öncesinde Bağ-Kur’a giriş yapmamış kimseler için aftan yararlanmak mümkün değildir. Bu döneme ait vergi, oda ya da sicil kayıtlarının olması halinde bile geriye dönük prim ödemesi imkânı verilmemektedir. Geriye dönük prim ödemeleri için 2008 öncesinde Bağ-Kur sistemine giriş yapılmalıdır. Geriye dönük prim ödemesi yapmak için öncelikle prim tutarlarının ne kadar olduğunun öğrenilmesi gerekmektedir. Bunun için farklı yöntemler ile sorgulama yapılabilmektedir; Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidilerek sorgulama yapmak, e-devlet üzerinden sorgulama yapmak ve ALO 170 ile sorgulama yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidilerek borçlanma türünün ne olduğu ya da borç tutarı ve ödenmesi gereken meblağ kişilere verilmektedir. SGK’ya gidecek kimseler için bulundukları ilin müdürlüğüne gitmelerine gerek yoktur, herhangi bir bölgenin müdürlüğüne gidebilirler. E – Devlet üzerinden yapılacak sorgulamalar için ise öncelikle E- Devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Buradan hizmet listesinden SGK bulunur ve 4B sigorta koluna ait hizmet dökümü seçilmelidir. Ödenmesi gereken borç durumu buradan çıkacaktır. Bir diğer yöntem olan ALO 170 ise operatör yardımı ile güncel borç tutarı öğrenilmekte ve borçlanma durumu da öğrenilmektedir.

Geriye Dönük Bağ-Kur Prim Ödemeleri Taksitlendirilir mi?

Bağ-Kur kapsamında olanlar için taksitlendirme ve yapılandırma için farklı durumlar bulunmaktadır. Yapılandırma işlemi sonucunda gecikme zammı ve faizler silinmektedir fakat ana paraya dokunulmamaktadır. Taksitlendirme yapıldığında ise gecikme zammı ve faiz tutarları da dahil edilerek taksitlendirme yapılmaktadır. Bu yüzden zam ve faiz ödemek istemeyenler için yapılandırma yapmak çok daha yararlı olmaktadır. Ancak yapılandırma yapmak için SGK tarafından belirlenen tarihlerde başvuru yapılmalıdır. Taksitlendirme için ise herhangi bir zaman sınırı bulunmamakta ve her zaman taksitlendirme yapılabilmektedir. Taksitlendirme işleminde yıllık uygulanan faiz oranı ise ortalama yüzde 12 civarındadır. Taksitlendirme yapmak isteyenler ilk olarak Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmelidirler. Buradan alınacak başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Formun doldurulması ile birlikte ön başvuru yapılır ve ardından taksit peşinatının yatırılması gerekir. Taksit peşinatı herhangi bir bankaya yatırılabilmektedir. Aynı gün içinde yapılan işlemlerde hemen taksitlendirme geçerli olmaktadır. Peşinat tutarı yatırıldıktan ve taksitlendirme işlemleri tamamlandıktan sonra sağlık hizmetlerinden yararlanmak mümkün olmaktadır. Taksitlendirme için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta 2 taksitin sıralı halde ödenmemesi halinde ek süre verilmez ve taksitlendirme bozulmaktadır. Taksitlendirme ile en fazla 36 ay boyunca taksitlendirme yapılabilmektedir. Taksitlendirme ya da yapılandırma halinde tüm borçların ödenmemesi halinde dahi sağlık hizmetlerinden kullanmak mümkün olmaktadır. Bağ-kur için durdurulan hizmet sürelerinin de borç kapsamında değerlendirilmesi istendiğinde, hesaplama aylık cari primler üzerinden yapılabilmektedir. Böylece düşük prim tutarları üzerinden de taksitlendirme ya da yapılandırma oluşabilmektedir. Yapılandırma ya da taksitlendirme dışında Bağ-Kur geriye dönük borçlarının başka şekilde ödenmesi mümkün değildir. Çünkü yapılan son düzenlemeler ile birlikte prim borcunun silinmesi ya da dondurulması mümkün değildir. Primleri ödememiş Bağ-Kur’lu kişi, hizmet hakkını elde etmek için prim ödemelerini yapmak durumundadır. Sunulan çeşitli haklardan yararlanmak için bu bakımdan prim ödemesinin yapılması gerekir, prim ödemelerinin yapılmaması halinde geri dönük hizmet alabilmeleri de mümkün değildir.

Bağ-Kur (4B) Ne Zaman Emekli Olurum Hesaplama

Bağ-Kur Kadın ve Erkeklerin Kısmi Emeklilik Şartları

Bağkur (4B) Emekli Aylığı (Maaşı) Hesaplama Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim