Bağkur’luların emekli aylığı hesaplama yöntemi, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Kendi adına çalışıp sigorta primlerini yatıran Bağkur’luların emekli aylığı hesaplanmasında da da aynı SSK’lıların (4A) olduğu gibi üç dönem çalışmaları ve bu çalışmaların karşılığında belirlenen aylık bağlama oranı söz konusu oluyor. Bu kapsamda 2000 yılında önceki dönemde, yüksek gelir düzeyi üzerinden yani en yüksek basamaktan prim ödeyen Bağkur’luların emekli olduklarında alacağı aylıklar daha yüksek oluyor. 1 Ekim 2008 tarihi sonrasında Bağkur’lu emeklilerin maaşlarında ne yazık ki düşük sistemden hesaplama yapılıyor. Bu yüzden emekli aylığının yüksek olmasını isteyen Bağkur’luların sigorta primine esas kazançlarını yükseltmeleri ve SGK’ya yüksek basamaktan prim ödemeleri büyük önem teşkil ediyor. Bağkur (4B) emekli aylığı hesaplama ve emekli maaşı yükseltme yöntemleri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde yer alıyor. Bağkur’luların 2020 yılında SGK’dan alabilecekleri en düşük emekli maaşı bin 784 TL olarak düzenlenmiştir. Bu tutar üzerinde promosyon ve ikramiyeler eklenmemiştir. Ayrıca tarım emeklilerinin dahil olduğu Bağkur’da TÜFE hesaplamasına göre kurumdan alınacak maaşların tutarı hesaplanmaktadır. Bunun yanı sıra alınacak maaşta, sigortalının emeklilik süresine göre değişiklik de görülebilmektedir. Bağkur’luların emeklilik özelliklerine göre birbirlerinden farklı miktarlarda zamlı emekli maaşları almaları mümkün olmaktadır. Bu yüzden Bağkur emeklisi olan herkes aynı maaşı alamaz.

Bağkur Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi

Bağkur’dan emekli maaşı alacakların maaş tutarlarının hesaplanması, sigortalının maaş alma durumuna göre değişiklik göstermektedir. Maaşın sadece zam kısmının hesaplanması önem taşımaktadır. Her yılın Ocak ve Temmuz ayında verilecek zam oranı da son 6 ayın enflasyon oranına göre belirlenmektedir. İlk defa Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli maaşı alacak Bağkur’luların e-Devlet Kapısı sistemi üzerinden maaş sorgulaması yapmaları mümkündür. İnternet üzerinden maaş sorgulaması yapılabilmesi için Bağkur’luların e-Devlet şifresine sahip olması gerekmektedir. Bu şifreye sahip olmayan vatandaşlar, kendilerine en yakın PTT şubesine giderek kendi adlarına düzenlenmiş e-Devlet şifresini temin edebilirler. Bağkur emekli maaşı sorgulama için yapılması gereken işlemler şu şekilde sıralanmaktadır:

E-Devlet Üzerinden Maaş Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ

  • e-Devlet Kapısı sistemini tarayıcınızda açınız.
  • T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız.
  • Ana sayfada yer alan arama çubuğuna “4B emekli aylık bilgisi” yazınız.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-Hizmetler menüsünde yer alan bu menü aracılığıyla Bağkur’dan alacağınız emekli aylığını görüntüleyebilirsiniz.

2002 Sigorta Girişi Olan Erkeklerin Bağkur Emeklilik Şartları

Bağkur’dan emekli olmak isteyen erkeklerin 2002 yılından sonra sigorta girişleri yapılmışsa 25 yıllık hizmet süresini doldurması şarttır.
  • 25 yıl şartı doldurmasına 2 yıl ve daha az kalmış olması durumunda erkekler, 44 yaşında emekli olabilir.
  • 3 yıl ve daha az kalmış olması durumunda, 45 yaşında emekli olabilir.
  • 5 yıl ve daha az kalmış olması durumunda, 46 yaşında emekli olabilir.
  • 6 yıl ve daha az kalmış olması durumunda, 47 yaşında emekli olabilir.
  • 8 yıl ve daha az kalmış olması durumunda, 48 yaşında emekli olabilir.
  • 0 yıl ve daha az kalmış olması durumunda, 49 yaşında emekli olabilir.

1999 Sigorta Girişi Olan Erkeklerin Bağkur Emeklilik Şartları

Bağkur’dan emekli olmak isteyen erkeklerin 1999 yılından sonra sigorta girişleri yapılmışsa 25 yıllık hizmet süresini doldurması şarttır.
  • 15 yılı doldurmasına 2 yıl ve daha az kalmışsa, 55 yaşında emekli olabilir.
  • 5 yıl ve daha az kalmışsa, 56 yaşında emekli olabilir.
  • 7 yıl ve daha az kalmışsa, 57 yaşında emekli olabilir.
  • 10 yıl ve daha az kalmışsa, 58 yaşında emekli olabilir.

Kimler İsteğe Bağlı Bağ-Kurlu Olabilir, Şartları Nelerdir?

Bağ-Kur Borcu Olanlar Sağlıktan Yararlanabilecek mi?

4/B BAĞ-KUR Hizmet Dökümü Nasıl Alınır ? 4B Sorgulama

Editör: TE Bilisim