Bağ-Kur Sağlık Hizmetlerinden Yararlanmanın Şartları Nelerdir?
Bağ-Kur sağlık hizmetlerinden yararlanmanın şartları şu şekilde sıralanmaktadır:- Bağ-Kur tarafından belirlenmiş olan prim borçlarının en düşük seviyesinden itibaren eksiksiz bir biçimde ödenmiş olması gerekmektedir.
- Bağ-Kur girişinin yapılmasından sonra sağlık sigortasından yararlanma süresi için ortalama olarak bir ay beklenmesi gerekmektedir. 30 günün tamamlanmasının ardından sağlık sigortalarından da yararlanılabilmektedir.
- Bağ-Kur borcunun 60 günden fazla olması durumunda da şartlar yerine getirilmemiş olacağı için sağlık sigortalarından yararlanılması sağlanamamaktadır.
Bağ-Kur Borcu Olanların Özel Hastaneden Tedavi Hakkı Var Mıdır?
Bağ-Kur borcu olanların özel hastaneden tedavi hakkı ücreti karşılığında bulunmaktadır. Prim borçlarının ödenmemiş olmaması durumunda özel hastanelerde geçerli olan sigorta anlaşmaları da geçersiz sayılabilmektedir. Bağ-Kur borçlarının ödenmemesi durumunda Genel Sağlık Sigortası ödemesinin yapılmasıyla da özel hastanelerin sigorta anlaşmalarından yararlanılması mümkün olmaktadır. Bu nedenle yüksek ücretlerin ödenmemesi için öncelikli olarak Genel Sağlık Sigortası yaptırılması gerekmektedir. Genel Sağlık Sigortasına alternatif olarak özel sağlık sigortalarına kaydolduktan sonra da özel hastanelerden ücretsiz yararlanılabilmektedir. Fakat bunun için özel sağlık sigortaları için belirlenmiş olan primlerin de ödenmesi gerekmektedir. Özel hastanelerin yanı sıra üniversite hastanelerinde de tedavi olabilmekte için prim borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir. Ödemelerin yapılmaması durumunda devlet hastanelerinde ödenen tutarlardan daha yüksek muayene ücretleri alınabilmektedir.Bağ-Kur Borcu Olanlar Ücretsiz İlaç Alabilir Mi?
Bağ-Kur borcu olanların ücretsiz ilaç alma hakları hastane muayenelerinden farklı bir süreç olarak bilinmektedir. Devlet hastanelerinde ya da üniversite hastanelerinde 31 Aralık tarihine kadar muayene hakkı bulunmakla birlikte ilaç almaya yönelik bir hak bulunmamaktadır. Bağ-Kur borcu olanların ilaç almak için belirlenmiş olan ücret karşılığında satın alma hakları bulunmaktadır. Aile hekimleri ya da hastane muayeneleri sonrasında verilen reçeteler üzerinden eczanelerden ilaç alınabilmektedir. Ücretsiz ilaç alma hakkından yararlanılabilmesi için öncelikli olarak prim borçlarının eksiksiz bir biçimde ödenmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle sorgulama yapılarak eksik borçların öğrenilmesi ve buna uygun ödeme işlemlerinin yapılması önemli olmaktadır.Bağ-Kur Prim Borçlarının Ödemesi Nasıl Yapılır?
Bağ-Kur prim borçlarının ödenmesi nakit olarak ya da taksitlendirme üzerinden yapılabilmektedir. Taksitlendirmenin yapılabilmesi için verilen vade seçenekleri maksimum 36 aya kadar anlaşma yapılması mümkün olmaktadır. Bağ-Kur prim borcu olanlar için ödemelerin yapılma süreçlerinde yapılandırma hakları da bulunmaktadır. Fakat yapılandırma yalnızca belirli dönemlerde verilmekte olan bir hak olmakla beraber aynı zamanda gecikme faizlerinin de silinmesini sağlamaktadır. Ödemeler yapılırken öncelikli olarak ön ödeme olarak bilinmekte olan peşinat tutarının alınması gerekmektedir. Daha sonra bu peşinatın ardından kalan tutarın taksitlendirmesi yapılarak gerekli ödeme adımlarına geçilebilmektedir. Ön ödeme olarak alınmakta olan ücret aynı zamanda genel borcun ilk taksit tutarı olarak bilinmektedir. Bu nedenle ek bir ödeme söz konusu olmamakta fakat bu ödemenin yapılmasından önce de prim ödeme işlemlerine başlanmamaktadır. Taksitlendirme yapmak isteyenler için peşin ödemenin yanı sıra faiz uygulamaları da yapılabilmektedir. Güncel olarak belirlenmiş olan faiz tutarı ise yıllık ödemelerin baz alınması üzerinden %15 olarak ifade edilmektedir. Bağ-Kur prim borcunun ödemelerinin yapılması ertelendiğinde aynı zamanda emeklilik hakkının da sekteye uğraması gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle öncelikli olarak borçların sorgulanması ve ödemelerin gecikmeden yapılması gerekmektedir. Bağ-Kur prim borçlarının ödeme sürecine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin ise Genel Sağlık Sigortası yaptırmaları mümkün olmakta ve bu sayede ekstra ücret ödemelerine gerek kalmadan tıpkı prim ödemeleri gibi ödemeler yapıldıktan sonra hastanelerden ücretsiz hizmet alınabilmektedir.Bağ-Kur Prim Borcu Olanlar Genel Sağlık Sigortası Yaptırabilir Mi?
Bağ-Kur prim borcu olanların Genel Sağlık Sigortası yaptırabilmesi için öncelikli olarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir. İl ve ilçelerde bulunmakta olan Sosyal Sigortalar Kurumu ilgili birimlerine başvuruda bulunularak Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgi alınabilmektedir. Genel Sağlık Sigortası yaptırmak için herhangi bir başvuru kriteri bulunmamakla beraber yalnızca ödemelerin eksiksiz bir biçimde yapılması şartı bulunmaktadır. Genel Sağlık Sigortası kapsamında da ödemelerin gecikmesi durumunda sağlık hizmetlerinden yararlanılması mümkün olmamaktadır. Bağ-Kur prim borcu olan kişilerin Genel Sağlık Sigortası yaptırmak yerine prim borçlarını ödemeye başlama gibi alternatifleri de değerlendirmeleri söz konusu olmaktadır. Fakat 60 günlük borç olması durumunda düzenli olarak primler ödenmeye devam etse de bu borcun kapanmasından önce sağlık hizmetlerinden yararlanılması mümkün olmamaktadır.Bağ-Kur Borcu Olanlar Eşinin Sigortası Üzerinden Sağlık Hizmeti Alabilir Mi?
Bağ-Kur borcu olanların eşinin sigortası üzerinden sağlık hizmeti alabilmesi için doğrudan Bağ-Kur ile aktif olarak devam eden ilişiğini kesmesi gerekmektedir. Bağ-Kur prim ödemeleri devam etmesine rağmen 60 günlük borcu olduğu tespit edilenlerin bir başka üzerinden hizmet alması mümkün olmamaktadır. Bağ-Kur ile ilişiğini kesen ve herhangi bir sigorta kolundan ödemesi yapılmayan kişilerin ise eşinin bağlı bulunduğu sigorta kanalı üzerinden sağlık hizmeti almaları mümkün olmaktadır. Bu durumda da herhangi bir kriter bulunmamaktadır. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için eş dışında bir başka kişinin üzerinden destek alınamamaktadır. Anne ve babalarının üzerinden sigorta desteği almakta olan çocuklarda da yaş veya eğitim sınırlaması bulunmaktadır.Bağ-Kur Borcu Olanların Ücretsiz Ameliyat Hakkı Bulunur Mu?
Bağ-Kur borcu olanların ücretsiz ameliyat hakkı hastaneden yararlanma durumlarına bağlı olarak 31 Aralık 2020 tarihine kadar devam etmektedir. Fakat bu sürenin sonrasında ameliyat hakkı için gerekli olan ücret ödemelerinin yapılmasından sonra ameliyat olunabilmektedir. Ameliyat olabilmek için sağlık sigortası üzerinden verilmekte olan hak aynı zamanda her ameliyat için yeterli olmamaktadır. Bunun için hekimler tarafından zorunlu olduğuna dair bir beyanda bulunmaları gerekmekte ve sonrasında ameliyat süreçlerine başlanmaktadır. Özel hastanelerde yapılan ameliyatlarda ise hastanelerin yapmış oldukları sigorta anlaşmalarına bağlı olarak ödeme yapılması söz konusu olmaktadır. Fakat devlet hastanelerinde olduğu gibi ücretsiz bir ameliyat hakkının özel hastanelerde olmadığı bilinmektedir. Bağ-Kur prim borcu olanlar ameliyat masraflarını karşılayabilmek için Genel Sağlık Sigortası olanaklarından da yararlanabilirler. Fakat bunun için prim ödemelerinin eksiksiz bir biçimde yapılmış olması gerekli görülmektedir. Genel Sağlık Sigortası olarak bilinen hak için yapılan ödemelerin güncel olarak değişkenlik gösterdiği bilinmekle beraber internet sistemleri üzerinden yapılacak olan prim sorgulamaların sonrasında öğrenilmesi söz konusu olmaktadır.E-Devlet Üzerinden Bağ-Kur Borcu Ödemek
E- devlet üzerinden Bağ-Kur prim borcu ödemesi için sistem içerisinde bulunan ‘Sosyal Güvenlik Kurumu Kart İle Prim Ödeme Uygulaması’ kısmına giriş yapılmalıdır. Bu alan üzerinden geçmişe yönelik Bağ-Kur borçlarının tamamı, ister banka ister kredi kartı ile ödenebilmektedir.E-Devlet Üzerinden Bağ-Kur Borcu Ödemesi İşlem Basamakları
E- devlet ile Bağ-Kur primi ödemesi işlemi, şu şekilde yapılmaktadır:- E- devlet sistemine TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. E- devlet şifresi PTT şubelerinden 2 TL ücret ile alınabilmektedir.
- E- devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sayfanın üst kısmında arama kısmı görülecektir. Buraya ‘ 4B Sigorta Ödemeleri’ yazmanız gerekmektedir.
- Açılan sayfada sorgu tipi seçilecektir. T.C. kimlik numaranız üzerinde bulunan Bağ-Kur borcunun sorgusu buradan yapılacaktır. Sorgu tipini ve borç tipini kendiniz seçmelisiniz.
- Eğer geçmiş dönemlere ait borçlarını sorgulamak istiyorsanız, Bağ-Kur Geçmiş Dönem seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir.
- Eğer yeni döneme ait Bağ-Kur borçlarınızı ödemek istiyorsanız, Bağ-Kur Cari Dönem seçeneğini işaretlemelisiniz.
- Ekranda yer alan formda Bağ-Kur borç bilgilerinizi görebilirsiniz. Ardından ‘Öde’ seçeneğine tıklayarak kart numarasını girmeniz ve ödeme yapmanız gerekmektedir.
4/B BAĞ-KUR Hizmet Dökümü Nasıl Alınır ? 4B Sorgulama
Bağ-Kur Ne Zaman Emekli Olurum Hesaplama
Bağ-Kur Kadın ve Erkeklerin Kısmi Emeklilik Şartları
Editör: TE Bilisim