Türkiye'deki milyonlarca çalışanın emekliliğinde önemli bir yeri bulunan emeklilik türlerinden birisi de malulen emeklilik olarak öne çıkıyor. Malulen emeklilik, çalışanın sağlık durumunun çalışma koşullarına elvermemesi ile ilgili olarak ortaya çıkan bir emeklilik durumudur. Malulen emekli olabilmek için ilgili kanunlarda belirtilen temel şart iş göremezlik durumunun olmasıdır. Malulen emeklilik hakkı hem kamu kuruluşlarında görev yapan memurlar hem de özel sektörde çalışan işçiler için geçerli olabiliyor. 2020 yılında malulen emekli olanların maaşına ne kadar zam yapıldığını ve kimlerin malulen emekli sayılabileceği ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Çalışanları yakından ilgilendiren malullük ve malulen emeklilik kavramları, ülkemizde halihazırda yürürlükte olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yasal çerçeveye oturtulmuştur. Bu kavramlar çerçevesinde tanımlanan malulen emeklilik durumunun şartları ve esasları da belirlenmiştir. Kimlerin malulen emekli olma hakkının bulunduğu ve emeklilik şartları Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 25221 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeli ile belirlenmiştir. SGK uygulamasında en kolay ve en erken emeklilik sistemlerinin başında malulen emeklilik gelmektedir.

Nasıl Malulen Emekli Olunur?

Malullük SSK'lı olarak iş sözleşmesine göre çalışan işçilerle, Bağ-kurlu olarak kendi adına ve bağımsız olarak çalışan bireylerin herhangi bir iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma güçlerini kaybetmesi olarak bilinmektedir. Kamu görevlileri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az yüzde 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybetmiş olan çalışanlar SGK tarafından malul sayılmaktadır. Ancak bu hakkın oluşması için bu durumda olan sigortalılarının iş gücünde yaşanan kayıpların, tam teşekküllü sağlık kuruluşu tarafından tespit edilmiş olması gerekmektedir. Malulen emeklilik hakkından yararlanan sigortalılar, her ay bu durumlarından dolayı SGK'dan malulen emeklilik maaşı alırlar. Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten itibaren önce yüzde 60 ve daha fazlası oranda özrü bulunan ve bu sebeple malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az 15 yıllık sigortalılık süresine sahip olmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olmak şartına karşılık yaşlılık aylılığı da bağlanmaktadır. Normal emeklilik sistemi ile kıyaslandığında malulen emeklilik koşulları oldukça basit ve sayıca azdır. Nitekim normal emeklilik sisteminde sigortalı çalışanlar için yaş şartı ve belirli bir süre prim ödenmesi ile sigortalılık süresi şartları bulunurken malulen emeklilik sisteminde yaş şartı dahi bulunmamaktadır.

Malulen Emekli Olma Şartları

Malulen emekli olabilmek için en temel ve gereken şart işçinin çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair tam teşekküllü hastaneden alınan sağlık kurulu raporudur. Bu raporu almak isteyen çalışanların ikamet ettikleri il veya ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine müracaat etmeleri ve buradan da hastanelere sevk edilmeleri yeterli olmaktadır. Dolayısıyla malulen emeklilik için sağlık heyet raporu almak isteyenlerin hastaneden önce SGK merkezlerine başvuruda bulunmaları şarttır. Yapılan incelemenin ardından sigortalının çalışma gücünün, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu en az % 60'ını kaybettiği tespit edilen sigortalılar malul olarak kabul edilmektedir.

Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar Zamlandı?

Malulen emeklilik maaşı da SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına yapıldığı gibi 6.5 oranında zam aldı. Fakat malulen emeklilik sisteminde SGK'ya ödenen prim tutarı ne kadar yüksekse kurumdan alınan emekli maaşı tutarı da o kadar yükselmektedir. Malulen emekli maaşı bin 500 TL olan kişinin maaşı 6.5 oranındaki zamla bin 597 TL olmuştur. Malulen emekli maaşı bin 775 TL olan hak sahibinin maaşı ise bin 890 TL'ye yükselmiştir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır Ücreti Ne Kadar

Engelli Kredisi, 2022 Maaşına Kredi Veren Bankalar

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?

Editör: TE Bilisim