Asgari Ücret 2. Toplantısı Sona Erdi, Türkiye genelinde yaklaşık olarak 7 milyon çalışanı yal-kından ilgilendiren toplantı bu gün Türk-İş’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Çalışma Genel Müdürü Nurdan Önder asgari ücret toplantısı ile ilgili yaptığı açıklamasında şunları dile getirdi. Önden komisyonun bağımsız olduğunu ve ülkenin geçim şartları ile ekonomik durumuna göre yeni rakamı belirleme çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirtti. Bilindiği üzere ilk toplantıda Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamasında “Asgari Ücret tespit Komisyonu’nun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşulması temel gayemiz. Alt sınırı daha ideal bir duruma getirmek istediklerini dile getirmişti. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder komisyon çalışan vatandaşların geçim şartlarını ve ülkenin genel ekonomik durumunu ele alarak yeni asgari ücret tutarını belirlemeye çalıştıklarını belirtti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise yeni asgari ücret tutarının 2.578TL’nin altında bir rakamı kabul etmeyeceklerini belirtti. Asgari ücret belirleme adına düzenlenen ilk toplantıda Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ile TÜİK’ten belirli konularda toplanan veri ve raporları komisyona sunulmasını istediklerini belirten Önder, bugün ise kamu kurum temsilcilerinin sunum yapmasını bekliyoruz dedi. Yapılacak olan sunumda ise komisyon bu veri ve raporları dinleyecek dedi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın ev sahipliğinde selamlaşma konuşmasının ardından toplantı başladı. Atalay konuşmalarına devam ederken asgari ücret sürecinin bu yıl Hak-İş ve DİSK ile yürüttüklerini konuşmalarına ekledi. Atalay yapılan toplantının ardından iki tarafı da bilgilendirecekleri açıklamasını yaptı. Asgari ücret oranını bir kişi için 2.578TL olan yaşam maliyetinin altında bir rakamı kabul etmeyeceklerini vurguladı. Başkan Atalay konuşmalarına Biz aynı noktadayız. DİSK’in talep ettiği rakam başka. Hak-İş ortak bir rakam olursa katkı sağlarız diyor. Bu aşamada sürecin görülmesi gerektiğini vurgularken, komisyonun çalışmalarını sürdüreceğini ve çalışanlar adına güzel bir toplantı olması ve güzel bir rakam açıklanması gibi dileklerini iletti. Gerçekleştirilen toplantıda TİSK ve Türk-İş yeni asgari ücret ile ilgili konuşmalarına aşağıdaki gibi devam etti.

TÜRK-İŞ

TÜRK-İŞ, asgari ücret ile görüşlerini şu şekilde belirtti. Net olarak 2.578TL’nin altında bir rakam için pazarlık yapmayız, dedi.

TİSK

TİSK, asgari ücretin 2020 yılı için yeni rakam belirlenirken işgücü maliyetleri, rekabet gücü, yatırımlar, hedef işsizlik ve hedef enflasyon dikkate alınsın. Asgari ücret desteğinin 2020 yılında 200TL olarak ve tüm işletmeleri eşit şekilde kapsayarak devam etsin. SGK İşveren desteği %5’ten, %6’ya yükseltilsin. Bu oran toplu sözleşmeli iş yerlerinde %7 olarak uygulansın. Açıklamaları geldi.

Asgari Ücret Nasıl Belirlenir?

Asgari Ücret Nasıl Belirlenir? Asgari ücret belirlenirken yasa gereği 5 işçi, 5 işveren ve 5 devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşmakta olan Asgari Ücret tespit Komisyonu belirlemektedir. Oluşturulan komisyonda işveren tarafını TİSK, işçi tarafını da Türk-İş temsil etmektedir. Bakanlık tarafından belirlenen üyelerden birinin başkanlığında gerçekleştirilen komisyonda, en az 10 üyenin katılımı ile toplanıp, oy çokluğu ile karar alınmaktadır. Oyların eşit olması durumunda ise başkanın bulunduğu tarafın oy çokluğunu sağladığı kabul edilmektedir.
Editör: TE Bilisim