Mübarek Ramazan ayının artık sonuna geldik. 24 Haziran 2017 tarihi Arefe Günü, 24-25 ve 26 Haziran 2017 tarihleri de Ramazan Bayramı tatili olarak uygulanacak. Ramazan bayramında çalışmak zorunda olanların merak ettikleri konuların başında bayramda çalışma halinde maaşın fazla ödenip ödenemeyeceği ya da fazla mesai alınıp alınamayacağı. Bayramda çalışma ücreti hesaplama konusunda bu yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Bayramda çalışmak zorunlu mu? 4a SSK kapsamında çalışanların bayram tatillerinde çalışıp çalışmayacağı konusu 4857 Sayılı İş Kanunu ile düzenlenmiştir. İş Kanunun 44. Maddesinde konu ile ilgili şu hüküm yer almaktadır;
"Madde 44 - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir."
Yukarıdaki hükümden anlaşılacağı üzere ulusal bayram tatillerinde işçinin işyerinde çalışıp çalışamayacağı konuunun sözleşme ile belirlenmesi gerekmektedir. Eğer işçi ve işveren arasında bayramda çalışma konusunda bir sözleşme yoksa bayramda çalışacak işçiden çalışma ile ilgili onayın alınması gerekmektedir. Onay alınmaması halinde ve sözleşmede de hüküm yoksa işçi bayram tatilinde zorla çalıştırılamaz. Bayramda çalışanlara ne kadar maaş ödenir? Bayramda çalışma konusunda ödenecek ücret tutarı yine 4857 Sayılı İş Kanunu ile düzenlenmiştir. 4857 Sayılı İş Kanunun 49'uncu maddesinde konu ile ilgili şu hüküm yer almaktadır;
"Madde 49 - İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir.

             Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

             Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.

             Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası  hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde  çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti  ödenir."

Yukarıdaki hükümden anlaşılacağı üzere bayramda çalışmanız halinde çalıştığınız her gün için tarafınıza iki yövmiye tutarında maaş ödenmesi gerekir.  Asgari ücretli çalışansanız ve 2017 'de bayramda çalışmanız halinde 1 günlük maaş tutarınız 46 TL yerine 92 TL olarak ödenecektir.
Editör: TE Bilisim