Elektronik ortamda verilen reçete anlamına gelen e-reçete bazı durumlarda kaybedilebilmektedir. Bu durumda E-reçete kodumu kaybettim en kolay nasıl alabilirim sorusu vatandaşların aklına gelmektedir. E-reçete kodu almak için basit yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

E-Reçete Nedir?

E-reçete tanımı itibariyle elektronik reçete anlamına gelmekte olup 2013 yılından beri sağlık hizmet sunucularının sistemlerinin üzerinde hekimler tarafından, kurumun duyurmuş olduğu ve tanımladığı şekilde oluşturularak MEDULA sistemi üzerinden elektronik şekilde kaydedilen ve elektronik reçete numarası verilmiş olan reçetelere denilmektedir. Sağlık hizmetleri alınan kurumlar tarafından daha hızlı işlem yapılması ve aynı zamanda eczanelerin de yazılan tüm ilaçlara doğru bir şekilde ulaşması, aynı zamanda ilaçların masrafların SGK tarafından karşılanması için de e – reçete büyük kolaylık sağlamaktadır. Reçete oluşturan tüm sağlık hizmeti veren yerlerde e-reçete kullanılmaktadır. Fakat e-reçete uygulamak için teknik altyapının olmadığı yerlerde ise e – reçete kullanılamamaktadır. Ama bu yerler istisnai olup ülkemizde geniş bir alanda e – reçete kullanılmaktadır. Bu bakımdan; kamuya bağlı kurum hekimlikleri, sağlık ocakları, verem savaş dispanserleri, anne çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezleri, 112 acil sağlık hizmet birimleri, üniversite hastaneleri, poliklinikler, TSK’ya bağlı sağlık kuruluşları gibi pek çok yerde e – reçete ile işlem yapılmaktadır.

E-Reçete Kullanmayacak Kişiler Kimlerdir?

E-reçete kullanımı için bazı istisnai durumlar bulunmaktadır. E – reçete yazılmayacak kimseler:
  • Yabancı ülke vatandaşları ve bu ülkelerdeki sosyal güvenlik anlaşmalarına bağlı olan kimseler,
  • İlgili mevzuat kapsamında tanımlanmış olan MEDULA hastane sisteminden provizyon alınmamasına karşılık sağlık hizmeti sunulan kimselere yönelik reçeteler
Bu kişiler E – reçete değil hekimler tarafından elle yazılan reçeteleri kullanırlar. Bunun yanında e-reçete kapsamında bazı ilaçların da yazılması olanaklı değildir. E-reçete kapsamında yazılmayacak olan ilaçlar:
  • Majistral olarak yazılan ilaçlar,
  • İthal ilaç grubuna girerek kişiye yurtdışından getirilecek olan ilaçlar.

E-Reçetede Hangi Bilgiler Yer Alır?

E-reçetede yer alan bilgiler MEDULA sistemi içerisinde bulunan bilgilerden oluşmaktadır. Buna göre e – reçete farklı reçete türlerine göre oluşturulmaktadır. Reçete türleri şu şekilde oluşturulur: ayaktan reçete, yatan reçetesi, günübirlik reçetesi, taburcu reçetesi, acil reçetesi, yeşil alan reçetesi, evde bakım reçetesi. Hekimlerin reçete alt türü seçeneğini de gerekli durumlarda seçmeleri gerekmektedir. Genel hatları ile reçete alt türünün seçilmesi için bir gereklilik bulunmamakla birlikte bazı istisnai durumlarda alt tür seçilmesi gerekmektedir. Ayaktan, yatan, günübirlik reçetesi hazırlarken hastanın takibinde bulunmuş olan tedavi türüne göre e –reçete ekranı için sağlık hizmet sunucusunun yazılımı tarafından otomatik olarak seçili girilmektedir. Acil reçetesi seçeneğinde ise takibin provizyon tipinin acil olmasına ya da takip alınmış branşa göre de sağlık hizmet sunucusu tarafından otomatik olarak seçilmektedir. Aynı zamanda e – reçete renklerine göre de hazırlanabilmektedir. E-reçete hazırlanan renkler; normal, kırmızı, turuncu, mor, yeşildir. Reçete türü seçeneği sistemde normal olarak seçilidir ancak hekim hastalık durumuna göre yazacağı ilaç için renk türünü de seçecek ve bu böylece reçete rengi eczane tarafından da öğrenebilecektir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu ilaç türünün gerektirdiği reçete renginin dışında başka bir renk kullanılarak reçete hazırlanırsa bu durumda sistem kişiye ilaç verilmesini kabul etmeyecektir. Fakat reçete rengi konusunda kırmızı, turuncu, mor ya da yeşil renk seçilmişse ve normal reçeteye giren ilaçlar hekim tarafından yazılıyorsa bu durumda sistem tarafından hastanın ilaçları alması da sağlanmaktadır.

E-Reçete İlaç Kullanımı Bilgisi Veriyor mu?

Hastalar için gerekli ve bilinmesi gereken bir konu olan ilaçların kullanımı e-reçetede yer almaktadır. Bu bakımdan e-reçete ilaç bilgisi içerdiğinden eczane tarafından temin edilen ilaçların ne kadar kullanılacağı da eczaneye göre değil bizzat hekimin bildirmiş olduğu bilgiye göre hastaya aktarılmaktadır. Normal koşullarda hekimlerin yazdığı ilaçların kullanımı ile ilgili olarak eczacı müdahil olsa da e – reçete sisteminde ilaçların kaç gün ve kaç doz olarak kullanacağı yer aldığından hastalar doğru miktarda ilaçlarını kullanabileceklerdir.

E-Reçete Sadece SGK İlaçlarını mı Karşılıyor?

E-reçete SGK kapsamındaki ilaçlar için yazıldığı gibi aynı zamanda SGK’nın geri ödeme kapsamında olmayan ilaçlar da hazırlanabilmektedir. Fakat SGK geri ödeme kapsamında olmayan ilacın yazılması halinde hekim tarafından ilacın SGK kapsamında olmadığı belirtilmelidir. Hastanın talebi halinde bu türden bir ilaç değiştirilebilecek ya da hastanın isteği ile olduğu gibi bırakabilir.

E-Reçete Kodu Nedir?

E-reçete için önemli olan, başka bir deyişle eczaneden ilaçların alınmasını sağlayacak olan numara e – reçete kodu olmaktadır. E-reçete kodu ya da numarası MEDULA sistemine hastanın muayene – tedavi sonrasında kaydedilmesi sonrasında oluşmaktadır. Bu numara ile birlikte hekim tarafından yazılmış olan ilaçları almak mümkün olmaktadır. E – reçete kodunun kaybedilmesi halinde ise eczane tarafından bu kodun görüntülenmeyeceğini bilmeniz gerekmektedir. Başka bir ifadeyle e – reçete kodu kaybolduğu durumlarda eczane bu koda ulaşamaz ve hastanın bu kodu bulması gerekmektedir.

E-Reçete Kodu Nasıl Bulunur?

E-reçete kodu kayboldu gibi bir durum söz konusu ise bu durumda kodu bulmanız ilaçları eczaneden temin etmeniz için gereklidir. Çünkü eczane sistemden bu kodun ne olduğunu görememektedir. E – reçete kodu bulmak için ise farklı yöntemler bulunmaktadır. E – reçete kodunu bulmak için şu yöntemler kullanılmaktadır;
  • E-Nabız sistemi,
  • Reçeteyi yazan doktoradan kod talep etmek,
  • SMS yöntemi ile e – reçete kodunu öğrenmek.

E Nabız Üzerinden E-Reçete Kodu Öğrenme

E Nabız üzerinden sorgulama yaparak e-reçete kodu öğrenme yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle sisteme kayıt olunması gerekmektedir. E-devlet şifresi ile birlikte kayıt olmak çok kısa sürmektedir. Öncelikle e Nabız resmi internet sitesine giriş yapın ve kaydolmak için e – devlet ile kayıt ol seçeneğini seçin. E Nabız sistemine artık e – devlet bilgileri ile giriş yapmak mümküdür. Sisteme girdikten sonra e – nabız sistemi kullanım koşullarını okudum seçeneğini seçin ve yeni kayıt oluştur kısmına basın. Bu ekranda yaşamakta olduğunuz adres, kilo, boy, kan grubu gibi istenen bilgileri paylaşın ve iletişim bilgilerinizi girin. Daha sonra telefonunuza gelen onay kodunu sisteme yazın ve üyeliğinizi aktif hale getirin. Üyelik sonrasında sistemden e – reçete kodu almak için sistem ana sayfasındaki “reçetelerim” kısmını seçin. Daha sonra ekrana adınıza yazılmış reçeteler gelecektir. Buradan istediğiniz reçeteye ait kod bilgilerine ulaşabilirsiniz.

SMS ile E-Reçete Kodu Talep Etme

E-devlet üzerinden SGK sayfasından cep telefonu beyan seçeneğini seçerseniz adınıza yazılan her reçete sonrasında ücretsiz SMS alabilirsiniz. Bunun için e – devlet sistemine giriş yapmanızın ardından SGK sayfasından cep telefonu bilgilerinizi güncelleyip bilgilendirme mesajlarına izin vermeniz yeterli olacaktır. Kayıtlı cep telefonunuza gelecek olan reçete bilgisi sayesinde reçete kodunuzu kaybetmiş olsanız bile eczanelerden ilaçlarınızı temin edebilirsiniz. Aynı zamanda telefonunuza gelecek olan mesajlardan SGK rapor ücretleri, katılım payları gibi bilgileri de görebilirsiniz.
Editör: TE Bilisim