1999 öncesinde sigorta girişi olanlar için yasa kabul edilirse, yaş şartını beklemeden emekli olma imkânı doğacak. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde olanların en çok merak ettikleri emeklilik zamanına ilişkin olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar için getirilen yasa tasarısının kabulü halinde 1999 öncesi girişliler için yaş şartı ortadan kalkabilir.

Yasa Teklifi Bekleniyor

Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen emekli olmak isteyenlerle ilgili 2020 yılında herhangi bir çalışma olmayacağını daha önce Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından dile getirilmişti. Ancak kamuoyunun oluşması nedeniyle emeklilikte yaşa takılanlar için yeni düzenlemelerin gündeme gelmesi bekleniyor. Daha önce 2016 ve 2018 yıllarında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yasa tasarıları sunulmuş ve bu yasa tasarılarına göre Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yeni bir formül ortaya çıkmıştı. Yasa tasarısına göre ilk kez sigorta girişini 8 Eylül 1999 tarihinden önce yapanlar zorunlu sigortalılık süresi ve istenilen prim miktarını tamamlayan için emeklilik haklarına kavuşmaları ön görülmüştü. Bu bakımdan yasa kapsamında 20 yıl ya da 25 yıllık sigortalılık süresinin de tamamlanması için hizmet borçlanması hakkına da onay çıkmıştı. Böylece kadınlar doğum borçlanması ve sigortalı olarak bir işte çalışmadan önce silahaltına alınan askerler, askerlik borçlanması ile erken emekli olabilecekti. Ayrıca yurt dışında çalışma hayatını sürdürenler de bu dönemleri dışarıdan ödeyerek eksik prim günlerini tamamlayabileceklerdi.

EYT’de Değişmesi Gereken Nedir?

Tüm bunlara karşılık olarak emeklilik yasasında EYT mağdurları olanların değişmesi istedikleri yaş şartının ortadan kaldırılması. 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlülüğe giren 4447 sayılı kanun çerçevesinde emekli olmak için gereken sigortalılık süresi; erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl ve 5000 gün prim ödeme şartlarının yanına yaş şartı getirilmişti. Buna göre kadınlar en az 58, erkekler ise en az 60 yaşında tüm prim tutarları ödenmiş olsa bile yaşlarını beklemek zorunda kalıyorlar. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ile ilgili olarak 8 Eylül 1999’da sigorta kapsamına girmiş ancak yasa yüzünden emekli olacakları tarih uzamış kimseler, emeklilik için süre ve prim şartlarının sağlanması halinde yaşın beklenmemesi gerektiğini ifade ediyorlar. Dolayısıyla EYT kapsamında emekli olmak isteyenler için değişmesi istenen temel nokta yaş şartının kaldırılmasıdır. Fakat teklife hükümet tarafından çok sıcak bakılmıyor ve yaş haddinin olması gerektiği savunuluyor. Konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk; “Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar demeyi tercih ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor. Maliyet hesapları var. Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde ‘Yaşlılık aylığı’. Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor. Geçen yıl emekli ettiğimiz nüfusun ortalaması 52-53 bandında. Bunun 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak. EYT'liler 65 yaşını beklemeyecekler. Hayır, kademeli olarak değişiyor. Prim ödeme ve sigortalılık süresine göre kademelendirilmiş. EYT'liler emeklilikten sonra çalışmak istiyorlar. 48-50 yaşlarda, en verimli olduğu dönemde emekli olmayı düşünmek bu. Hazine ve Maliye Bakanımızla çalışıyoruz. Emeklilik konusunda bir reforma ihtiyacımız olduğu doğru. Uzun soluklu bir çalışma bu,” açıklamalarını yapmış ve en azından oluşan kamuoyu yüzünden konuyla ilgili bir değişikliğin gündeme geldiğini belirtmişti. Ancak gerek kulisler gerekse bakanın açıklamalarından hareketle emeklilik için yaş şartının kalkmayacağı, sadece yaş sınırının düşürülmesi gibi belirli adımlar atılacağı ağırlık kazanıyor.

Kesilen Emekli Aylığı Nasıl Bağlatılır, Emekli Aylığı Bağlatma

Emekli Olamayanlara Devletten Maaş Desteği, 65 Yaş Aylığı İmkânı

PTT Emeklilere 60 Ay Vadeli Kredi Veriyor! Şartlart Belli Oldu

Editör: TE Bilisim