Yaygın olarak 65 yaş aylığı olarak da bilinen devlet desteği, emekli olamamış ve 65 yaş üzerinde olan kimselere yaşamlarını idame ettirebilmeleri için sunuluyor. Emekli olamayanların yararlanacakları 65 yaş aylığı son yapılan düzenlemeler kapsamında daha kolay alım koşullarına bağlanmış ve 2022 sayılı yönetmelik kapsamına alınmıştır.

65 Yaş Aylığı Nedir?

İş yaşamı dönemince bağlı bulunan sosyal güvenlik kurumlarına yapılan prim ödemeleri sayesinde ilgili prim ve yaş şartlarının sağlanmasından sonra emekli olmaya hak kazanılmaktadır. Ancak bazı durumlarda prim ödemeleri gerçekleştirilmemekte, bu durum ise emekli olmak için gereken şartların sağlanmasını engellemektedir. Eğer herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna prim yapamıyor ya da aktif olarak çalışmayıp gerekli şartları tamamlamadan 65 yaşına gelmişseniz, bu durumda 65 yaş aylığından yararlanabilirsiniz. 65 yaşını tamamlayan ve emekli olmayan herkesin, ilgili başvuru şartlarını taşıması halinde almaya hak kazandığı 65 yaş aylığı, ücretlerinin düşük olmasına karşılık yine de zor durumda olan kimselere destek olmak amacıyla tanınmıştır.

65 Yaş Aylığına Nasıl Başvuru Yapılır?

65 yaş aylığına başvuru yapmak için temelde aranan kriterler şunlardır;
  • 65 yaşın tamamlanması,
  • SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur olarak bilinen çeşitli sosyal güvenlik kurumlarına prim ödemesi yapılmamışsa ya da bu kurumlardan maaş alınmıyorsa,
  • Muhtaçlık sınırının altında bir gelir söz konusu ise başvuruda bulunabilirsiniz.
Başvuru şartlarına sahip olmanız halinde bulunduğunuz ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek dilekçe vermeniz gerekmektedir. Bu vakıf, şehirlerde valilik, büyük ilçelerde ise kaymakamlık bünyesinde bulunmaktadır. Bu yüzden başvuruların valilik ya da kaymakamlıktan yapılması gerekmektedir. Başvuruların şahsen yapılması gerektiği gibi başvuru yapamayacak kadar güç durumda olanların ise vekaletname vermeleri mümkündür. Bunun yanında son yıllarda e – devlet üzerinden de 65 yaş aylığı başvuruları yapılabilmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılan başvuru tüm belgelerin doğru ve eksiksiz olması halinde titizlikle incelenmekte, bunun sonucunda ise muhtaçlık belgesi verilmektedir. Muhtaçlık belgesinin alınmasından sonra ise asıl 65 yaş aylığı için başvurunun bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılması gerekmektedir. SGK’da yapılacak inceleme sonucu da olumlu sonuçlanması halinde 65 yaş aylığı tahsis edilmiş olacaktır.

65 Yaş Maaşı Ne Kadar, Ne Zaman Ödenir?

2022 sayılı kanun çerçevesinde düzenlenen 65 yaş aylığı almak için gerekli kriterleri taşıyan kişilerin, başvurularının olumlu sonuçlanması halinde uygun görülen tutar nezdinde ödeme yapılmaktadır. Buna göre yapılan son düzenlemelere göre en az 672 lira 82 kuruş maaş almak mümkündür. 2020 yılının ilk altı ay enflasyon oranlarına göre hesaplanan Temmuz zammı ile birlikte ise 712 liraya 65 yaş aylığı yükselmiştir. 65 yaş aylığının alınmasına hak kazanılmış ise ilk maaş ikamet edilen bölgedeki Ziraat Bankası ya da PTT ana şubesinden alınmaktadır. Daha sonra bu aylığın istenilen bankaya transfer edilmesi mümkündür. Ayrıca daha önceleri üç ayda bir verilen 65 yaş aylığı, günümüzde aylık olarak verilmektedir. Bu bakımdan 65 yaş aylığı alan kimseler, her ay belirlenmiş tarihlerde aylıklarını alabilmektedirler. 65 yaş aylığının arttırılma talebi ise çeşitli sendikalar ve dernekler tarafından gündeme getiriliyor. 65 yaş aylığının günümüz koşullarında yeterli olmadığı ve bu tutarın en az asgari ücretin yarısı olması gerektiğinin ifade edildiği açıklamalarda, hükümetin bu konuda çeşitli adımlar atması bekleniyor. Ayrıca 65 yaş aylığı ile bir diğer gündemde olan konu ise bu durumda yapılan çeşitli usulsüzlükler sonucunda bir kişinin birden fazla 65 yaş aylığı alma gibi durumlarının önüne kesin olarak geçecek yasal yaptırımların oluşması bekleniyor.

PTT Emeklilere 60 Ay Vadeli Kredi Veriyor! Şartlart Belli Oldu

Emekliler İşsizlik Maaşı Alabilirler mi, İşsizlik Maaşına Başvuru Yapabilir mi?

İşsizler Emeklilik Başvurusu Yapabilirler, Sigortası Olmayanlara Emeklilik Fırsatı!

Editör: TE Bilisim