SGK borçlarının yapılandırılması ve prim borçları olan kimselerin bu borçları ödeyebilmeleri için günümüze değin pek çok düzenleme hayata geçirilmiş bulunuyor. Geçen yıllarda çıkarılan pek çok yapılandırma işveren ve kamu borçlusu olan kimselere ödeme kolaylıkları sundu. Ticari, zirai ve mesleki faaliyete sahip yükümlüler de uyumlu SGK borcu kapsamında borçlarını tecil ettirebiliyorlar.

Gelir ve Kurumlar Vergisine Tabi Olanlar İçin

SGK borçlarının yapılandırılması, bu konuda mağduriyet yaşayan pek çok yükümlünün borçlarını daha kolay ödemesine olanak tanırken, aynı zamanda yapılandırma kapsamındaki ödenen borçlar da kamunun ve girişimlerin de yatırım yapmasını mümkün hale getirmiştir. Halihazırdaki mevzuat uyarınca geçmiş dönemlerde SGK borçlarını düzenli ödemiş olan borçlular için tecil ve taksitlendirme imkânı bulunmaktadır. Uyumlu SGK borçlusu kapsamında olan ticari, zirai ve mesleki faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi olanlar için borçlarını tecil ve taksitlendirme imkânı bulunuyor. Böylesi bir imkândan yararlanmak için temel nokta ise başvuru tarihi neticesinde en az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsünün olunması ve başvuru tarihinden itibaren de geriye doğru 3 yıla ait primlere ilişkin olarak belgeleri sürelerinde teslim etmiş olmak gerekiyor. Yasal süreleri içinde verilen belgelere ait kanuni süresinden sonra yapılacak düzeltmelerin amacıyla belgeler şart ihlali olarak da değerlendirilmiyor.

1 Yıllık Borçlulara Tecil ve Taksitlendirme

Şartların sağlanması halinde aynı zamanda son 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyememiş olanlara da tecil ve taksitlendirme yapılabiliyor. 6138 sayılı kanun dahilinde borçlarını tecil ve taksitlendirme yapmak isteyen işverenler, SGK prim teşviklerinin açısından borçlu olarak sayılmamakta ve dolayısıyla da teşviklerden yararlanabilmektedirler. Bu bakımdan işverenlerin SGK borçlandırma taksitlendirme yapabilmesi yatırımları açısından da önemli bir fırsat yaratıyor. Tecil ve taksitlendirme imkânı ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yer alan prim ve diğer borçları kapsıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan yükümlülüklerini tam süresinde yerine getirenler fakat öngörülmeyen nedenler yüzünden son bir yıl içerisinde borçlarını ödeyemeyen ancak uyumlu gözüken prim borçluları ise daha uygun şartlar altında borçlarını taksitlendirme yapabiliyorlar.

Borçların Zor Durumda Ödenmemesi Gerekli

Fakat bu durumdan yararlanmak için SGK borçlarının çok zor bir durum nedeniyle ödenmemiş olması gerekiyor. Bunun için de çok zor durum tespiti yapılıyor. Çok zor durum tespiti, mali durum analiz raporları temel alınarak vergi mevzuatında belirtilen esaslar göz önünde tutularak yapılmaktadır. Yetki verilen serbest muhasebeci mali müşavirlerin beraberliğinde yeminli mali müşavirler ile işyeri kayıtlarının incelenmesi sonucunda vergi mevzuatına ilişkin kriterler temel alınmakta ve rapor düzenlenmektedir. Bu şekilde çok zor durum hali de tespit edilmektedir. 6813 sayılı kanun çerçevesinde yapılacak olan tecil ve taksitlendirmelerde ayrıca tecil edilecek borç tutarlarına ve uygulanan gecikme cezası, gecikme zammı oranı yerine de Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Yİ – ÜFE aylık değişim oranları basit şekilde uygulanarak kullanılıyor. Taksitlendirme imkânları 2018’den bu yana uygulanabiliyor ancak taksitlendirme yapmak için temel şartların yerine getirilmesi de önem taşıyor. Bu imkândan yararlanmak için borcun bulunmuş olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da merkez müdürlüğüne başvuru yapmak gerekiyor. Burada talep edilecek ilave belgeler; talep dilekçesi, mali durum belgesi ve raporuyla da birlikte taksitlendirilecek borca karşılık gelen teminatın da gösterilmesi halinde aynı zamanda teminatın değer tespit raporu da gerekmektedir. Bu koşullar altında 30 gün içerisinde sonuç alınmakta ve uyumlu SGK borçlusu daha kolay bir şekilde işlemlerini yapabilmektedir.

SGK Hastalık Rapor Parası Nasıl Alınır, Şartları Neler ?

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eşini Kendi İşyerinde Sigortalı Gösterenler İptal Olabilir!

Editör: TE Bilisim