İstihdam kalkanı paketinin devreye alınmasıyla birlikte yeniden gündeme gelen kıdem tazminatı fonu hakkında işveren ve işçi temsilcileri ile hükümet arasında görüş farklılıkları ortaya çıktı. Çalışma ve Maliye Bakanlıklarının ortaklaşa yürüttüğü kıdem tazminatı fonu sisteminde, tamamlayıcı emeklilik sigortası kapsamında mevcut durumdaki kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi planlanıyor. Türkiye’deki milyonlarca çalışanın ve işçinin yakından bildiği kıdem tazminatı ile istihdam kalkanı paketiyle uygulanacak kıdem tazminatı fonu arasındaki farklılıklar merak konusu oldu. Kıdem tazminatı fonuna geçiş yapılınca neler değişecek? Mevcut çalışanlar ile yeni işe giriş yapacaklar için sistem nasıl işleyecek? Türkiye’de herhangi bir iş yerinde çalışan milyonlarca vatandaşı ve aynı zamanda işverenleri ilgilendiren kıdem tazminatı fonu ile ilgili olarak merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Hazine Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçen hafta hazırlandığını duyurduğu istihdam kalkanı paketinde en fazla tartışılan ve dikkat çeken konulardan biri de kıdem tazminatı fonu oldu. Orta vadeli planlarda da yer verilen kıdem tazminatı fonunun, tarafların uzlaşmasıyla tamamlayıcı emeklilik sigortasının bir parçası olması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz gün yapmış olduğu basın açıklamasında, “Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Böylece çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye'nin istihdam kalkanını sürekli hâle getirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kıdem Tazminatı Fonu ile İlgili Merak Edilenler

  • İşten Çıkarılan İşçiye Kıdem Tazminatı Hemen Ödenecek Mi?
Bilindiği üzere mevcut sistemde işveren,  ekonomik sebeple ya da iş yerinde yeniden yapılanma gibi gerekçeler göstererek işçinin sözleşmesine son verip işten çıkardığında, işçinin o iş yerinde çalıştığı her yıla karşılık 30 günlük ücret üzerinden kıdem tazminatını ödemek durumunda. Yeni kıdem tazminatı fonu uygulamaya geçtiğinde işçiler, haksız sebeple işten çıkarıldığında kıdem tazminatı haklarını hemen değil, ancak 56 yaşında emekli olduklarında alabilecekler.
  • Halihazırda Çalışanlar Kıdem Tazminatı Fonundan Nasıl Yararlanacak?
Bir işçinin 10 yıldır fabrikada teknisyen olarak çalıştığını ele alalım. 2025 yılı sonunda bu işçi işinden ayrıldığında kıdem tazminatı fonunun ilk formülüne göre bu işçi 31 Aralık 2021 tarihine kadar olan 12 yıllık kıdem tazminatının karşılığı olarak her yıl için 30 gün üzerinden hesaplanan kıdem tazminatını işvereninden alacak. bunun yanı sıra sonraki 4 yıllık kıdem tazminatının karşılığı olan her yıl için 19 gün üzerinden hesaplanan kıdem tazminatını da işveren bu işçiye ödeyecek. İşçinin 1 Ocak 2022 - 31 Aralık 2025 tarihleri arasındaki çalışmalarının karşılığı olarak her yıl için 11 günlük kıdem tazminatı ise fonda birikecek. Biriken bu tutarı emeklilik tarihinde alabilecek.
  • Mevcut Çalışanlar Kıdem Tazminatı Fonuna Geçmek Zorunda Mı?
Halihazırda bir iş yerinde çalışanlar 1 Ocak 2022 tarihinden sonra yeni sisteme geçmek zorunda kalacak. Dolayısıyla kıdem tazminatları bir yıllık çalışmalarına karşılık 30 gün yerine 19 gün üzerinden hesaplanıp, kalan 11 gün fona devredilecek ve bu parayı yalnızca emekli olduklarında alabilecek. Ayrıca mevcut çalışanlar çalıştıkları işten ayrılıp yeni bir işe başladıklarında yeni sisteme tabi olacaklar.
  • Yeni Sistemde Askere Giden İşçi ile Evlenen Kadın Tazminatları
Mevcut sistemde askerlik dolayısıyla işten ayrılan işçi kıdem tazminatını alıp ayrılabilir. Fakat 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanması planlanan yeni sistemde askerlik gerekçesiyle işten ayrılanlara kıdem tazminatı ödenmeyecek. Aynı şekilde mevcut istemde evlenen kadınlar bir yıl içinde işten ayrıldıkları takdirde kıdem tazminatını alabiliyorlar. Yeni sistemde evlenen kadınlar için kıdem tazminatı ödenmesi öngörülmüyor.
  • İşveren Kıdem Tazminatı Fonuna Prim Ödemezse Ne Olacak?
Kıdem tazminatı fonu ile ilgili en büyük tartışma konularından biri olan işçinin primlerinin fona ödenmesi konusunda endişeler bulunuyor. Devlet bile sosyal güvenlik primi ve vergi alacağını tahsil edemezken, işverenin kıdem tazminatı fonuna prim ödememesi halinde işçinin mağdur olma ihtimali endişelerin merkezinde yer alıyor.
Editör: TE Bilisim