Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı sigortalı olarak iş hayatında çalışmaya başlayan milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren konulardan biri de sigorta başlangıcı hususudur. İş hayatına yeni başlayanlar ve ilk defa SGK çatısı altında herhangi bir sigorta koluna girişi yapılacak kişilerin sigorta başlangıcının yapılması gerekmektedir. Çalışana sigorta başlangıcı yapılabilmesi yani bildiriminin gerçekleşmesi için bazı evrak ve dokümanların Sosyal Sigortalar Kurumu’na teslim edilmesi şarttır. Sigorta başlangıcı hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarını ve sigorta bildirimimin neden önemli olduğuna dair önemli bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz. Herhangi bir iş yerinde, çalışma hayatına yeni başlayan vatandaşlar için öncelikle yapılması gereken rutinlerin başında sigorta başlangıçlarının gerçekleştirilmesi gelmektedir. Sigorta başlangıcı yani Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde herhangi bir sigorta kolunda çalışacak işçinin bildiriminin yapılması için bazı evrakların SGK veri tabanına girilmesi gerekmektedir. Sigorta başlangıcının ne işe yaradığı ve bildirimin nasıl yapıldığı milyonlarca çalışanı yakından ilgilendirmektedir. Öncelikle sigorta başlangıcının işveren tarafından gerçekleştirilmesi zorunlu olan bir uygulama olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla herhangi bir iş yerinde işe başlayan, çalışma hayatına devam eden vatandaşın SGK bildiriminin yapılması işverenin yükümlülüğü altında olduğu için sigorta başlangıcı işverenler tarafından gerçekleştirilir.

Sigorta Başlangıcı İçin Gereken Belgeler

İşverenlerin, iş yerinde çalıştırdığı işçiler için sigorta başlangıcı yapabilmeleri açısından bazı prosedürler bulunmaktadır. İşverenin çalışanı adına SGK bildirimi yapabilmesi için çalışanından talep ettiği bazı belgeler bulunmaktadır. Özellikle ilk kez bir iş yerinde sigortalı olarak çalışacak vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de sigorta başlangıcını doğru bir şekilde yapabilmek için gereken belgelerdir. Bilindiği üzere yeni bir işe başlayan vatandaşlar adına sigorta girişine izin verilebilmesi için iş yeri bazı belgeler ve evraklar istemektedir. Sigorta için gerekli bu belgelerin mutlaka güncel olması gerektiği unutulmamalıdır. Aynı zamanda bu evraklar en kısa sürede toplanması ve çalışanın gecikmeden sigorta başlangıcının yapılması oldukça önemli bir konudur. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuat ve prosedürleri gereğince işçinin sigorta girişini yapabilmek için talep edilen belgeler şunlardan oluşmaktadır:
  • Aile hekiminden ya da tam teşekküllü hastaneden alınan sağlık raporu
  • İkametgah belgesi
  • Adli sicil kaydı
  • Mezuniyet belgesi ya da diploma fotokopisi
  • Aile bildirimi formu (Nüfus kayıt örneği)
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf
  • İş yeri tarafından verilen ve doldurulması gereken çalışan formu

Sigorta Başlangıcı Nasıl Yapılır?

Görüldüğü üzere her ne kadar işveren tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir işlem olsa da SGK bünyesinde sigorta başlangıcı yapılabilmesi için bu belgelerin işçiler tarafından eksiksiz ve doğru olacak şekilde hazırlanıp işverene sunulması oldukça önemlidir. Sigorta başlangıcı yapabilmek için gerekli olan tüm belgeleri teslim eden çalışanın sigorta bildirimi SGK’ya yapılabilmektedir. İş yerinin bulunduğu ildeki SGK il müdürlüğü ve hizmet merkezlerine bu belgelerin teslim edildiğinin ertesi günü, çalışan SGK çatısındaki sigorta kollarından hangisine mensupsa (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) sigorta primleri ödenmeye başlayacaktır. Çalışanlar sigorta primlerinin ödenip ödenmediğini e-Devlet Kapısı sistemi üzerinde bulunan hizmet dökümü belgesiyle kontrol edebilme imkanına sahiptir. Sigorta başlangıcının olması vatandaşlar için büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle çalışanın emekli olacağı tarihin belirleyici olmasındaki en önemli kriter, çalışanın ilk kez ne zaman sigortalı olduğudur. Çünkü mevzuata göre vatandaşın ilk kez sigortalı olarak çalıştığı tarih ne kadar eskiyse, emeklilik şartları da o kadar kolaylaşmaktadır.

PTT 65 Yaş Yaşlılık Maaşı (Aylığı) Sorgulama

Çocuk Sahibi Ailelere SGK’dan 1800 TL’ye Varan Destek!

SGK Çalışanlarının Yıllık İzin Hakkı Ne Kadar? Hesaplama Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim