Türkiye’de koronavirüs salgını dolayısıyla iş ve ekonomik yaşam olumsuz etkilenmişti. Hükümet bu zorlu süreçte vatandaşların ve işletmelerin mümkün olan en az kayıpla karşılaşması için bir dizi ekonomik tedbiri uygulamaya geçirmişti. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” ile kamu kurumlarından çalışanlar ve işverenler için gerekli maddi destekler uygulamaya konuldu. Bunun ardından 17 Nisan 2020 tarihi itibarıyla işten çıkarmalar yasaklandı ve kısa çalışma ödeneği hayata geçirildi. Bu süreçte pek çok işletme, koronavirüs salgını dolayısıyla faaliyetleri durma noktasına geldiği için İŞKUR kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulundu. Kısa çalışma ödeneği alma hakkı kazanan çalışanların sigorta primleri nasıl yatırılacak? Bu haktan yararlanan işçinin sigorta prim kaybı olacak mı? İşte SGK kısa çalışma ödeneği emeklilik detayları hakkında tüm bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz. Ülkemizde yeni tip koronavirüs salgının görülmesiyle birlikte, hükümet tarafından alınan tedbirler kapsamında birçok işletme kepenklerini açamamıştı. Bu kapsamda, salgın dolayısıyla mağduriyet yaşayan işçi ve işverenlerin ekonomik açıdan zararlarının karşılanması için Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından kısa çalışma ödeneği verilmeye başlandı. Pandemi sebebiyle iş yerleri kapanan ve üretim ya da hizmet faaliyetleri duran işletmeler İŞKUR kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulundu. Şirketler, 45 saat olarak belirlenen haftalık çalışma saatinin üçte biri veya üçte iki çalışma ücretinin İŞKUR tarafından ödenmesi için başvuruda bulunabiliyor. Başvuruları kabul edilen işletmelerde çalışan işçiler, kısa çalışma ödeneği desteği almaya başladılar. Fakat bu işçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödenen sigorta prim günleri ile ilgili hala kafalarda soru işaretleri kalmış durumda.

İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneğinde Sigorta Primi

Kısa çalışma ödeneği ve sigorta primi hakkında işçi ve işverenlerin merak ettiği pek çok önemli konu bulunuyor. SGK uzmanları, İŞKUR’dan alınan kısa çalışma ödeneğine hak kazanan ve maaşının bir kısmı İŞKUR tarafından ödenen işçi ve çalışanların, sigorta gün primlerinde hak kaybı yaşanacağını belirtiyor. İŞKUR şirketlerden kısa çalışma ödeneği başvurusu aldığında, başvuruları değerlendirdiği esnada şirketlere ne kadar çalışma süresi olacağını soruyor. İŞKUR’a başvuruda bulunan şirketler bünyesinde çalışma olmayacaksa, şirket çalışanlarına ücretsiz izin desteği veriliyor. Türkiye’de kanunlara göre 45 saat olarak kabul edilen haftalık çalışma süresinin üçte 1 veya üçte 2 çalışma saati olup olmayacağı belirleniyor. Örnekle açıklamak gerekirse, bir şirkette 3’te 1 saat çalışma gerçekleştirilecekse, 30 gün olan bir ayda o şirkette çalışan işçinin maaşının 10 gününü şirket, kalan 20 gününü de İŞKUR ödüyor. Bu süreçte işçinin sigorta primi ise, çalıştığı şirket tarafından 10 gün olarak maaş aldığı günlere karşılık yatırılır. Yani 3 ay boyunca kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanan bir işçinin, primleri eksik olarak yatırılacağı için emekliliğe hak kazanması 2 ay daha geç olacaktır. Üç aylık süreçte işçinin sigorta prim kaybı toplamda 40 günlük süreye tekabül ediyor. Bunun yanı sıra söz konusu 40 günlük sürecin ileriye dönük borçlanma durumu da bulunmuyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Süresi Uzatılacak Mı?

Koronavirüs salgını döneminde alınan önlemlere ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk basın mensuplarının kendisine yönelttiği "Kısa çalışma ödeneği devam edecek mi?" sorusuna yanıt verdi. "Kısa çalışma işin tamamen durdurulmasını esas alıyor. Pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneklerini çok hızlı bir şekilde yürüttük.” ifadelerini kullanarak sözlerine başlayan Bakan Selçuk, “Çalışanlarımızın normal sürece geçmesi için normalleşme desteği adında yeni bir modelle çalışacağız.” açıklamasında bulundu.

SGK’dan Azami Tutarı Aşan Kazancın Primi Nasıl Geri Alınır?

SGK’dan Başvuru Yapanlara Aylık 1460 TL Maaş Ödemesi

SGK’dan Yaşlılık, Malullük ve Ölüm Aylığında Önemli Düzenleme

Editör: TE Bilisim