SGK'lı olarak işe başlayan ya da işten ayrılan çalışanlar için işveren tarafından işe giriş ya da işten ayrılış bildirgesi hazırlanmalıdır. Çalışanların sigorta işlemlerinin aksamadan devam edebilmesi için işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerinin geciktirilmeden kuruma iletilmesi gerekir. Çalışanlara ait bildirgelerin kuruma iletilmesi görevi, tamamen işverenin yükümlülüğü altındadır. İşe giriş ya da işten ayrılış bildirgesinin zamanında kuruma iletilmemesi durumunda, işverene ağır cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Kişilerin Sosyal güvenlik Kurumu kapsamındaki haklarının korunması ve kişilerin mağduriyet yaşamaması için işe başlama ve işten ayrılma bildirgeleri sistemi oluşturulmuştur.

SGK İşe Giriş Bildirgesinin Kullanım Amacı ve Özellikleri Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigortalı olarak işe başlayan çalışanlar için işe giriş bildirgesi hazırlanmaktadır. Kurumun çalışan adına sigorta başlatması ve çalışanların sosyal haklarının belirlenmesi için işe giriş bildirgesinin kuruma teslim edilmesi gerekir. İşverenler tarafından gerçekleştirilen işe giriş bildirgesi, belirlenen zamanlar içerisinde kuruma iletilmek zorundadır. Çalışanların işe başlama bildirisi yapılmadığı zaman, sigorta süreci işleme alınmaz ve çalışalar sigortasız olarak hizmet vermeye başlarlar. Kurum tarafından tespit edilen bu durum, işverenin ağır cezai yaptırımlarla karşılaşmasına sebep olmaktadır.

SGK İşten Ayrılış Bildirgesinin Özellikleri Nelerdir?

İşten ayrılış bildirgesi, çalışanların işi bırakmasının ardından sisteme işlenmek zorundadır. Çalışanların sigorta haklarının kesintisiz şekilde ilerlemesi ve işten ayrılma durumunda elde edilen tazminatların alınabilmesi için işten çıkış bildiriminin yapılması gerekir. İşveren tarafından sisteme işlenmek zorunda olan işten çıkış bildirgesi, çalışanın işten ayrılma süreci içerisindeki haklarını devreye sokacaktır. İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ya da farklı ödemeler alacak olan çalışanlar, işten çıkış bildirgesinin Sosyal Güvenlik kurumu sistemine işlenmesinin ardından haklarını kullanabilirler.

SGK İşe Giriş Bildirimi Nasıl Yapılır?

Çalışanların işe başlaması halinde, işveren tarafından işe giriş bildirgesi hazırlanmakta ve kuruma iletilmektedir. E-sigorta sistemi ya da e-devlet sistemi kullanılarak, işe başlayan çalışanlar için işe giriş bildirgesi oluşturulabilir. Çalışanların işe başlamasından en geç 1 gün önce, işe giriş işlemlerinin tamamlanması gerekir. İşverenler tarafından gerçekleştirilen işe giriş bildirgesi işlemleri, belirtilen süreler içerisinde yapılmak zorundadır. İşe giriş bildirgesini zamanında yapmayan işverene, çalışanın maaşının 1/10’u oranında ceza kesilmekte ve farklı cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

SGK İşten Ayrılış Bildirimi Nasıl Yapılır?

Çalışanların işten ayrılması durumunda hazırlanan işten ayrılış bildirgesi, e-sigorta sistemiyle kuruma iletilmelidir. İşten ayrılış bildirgesi, çalışanın iş bırakmasının ardından en geç 10 gün içerisinde sisteme girilmek zorundadır. İşverenlerin Sosyal Güvenlik kurumu kapsamında sahip oldukları kullanıcı girişini kullanarak, SGK e-sigorta sistemine girmesi gerekir. https://www.turkiye.gov.tr/sgk-esgkuyg-esgksifre bağlantı adresine tıklayarak, e-devlet sistemi SGK giriş ekranı açılmalıdır.

SGK İşten Ayrılış Bildirkesi İçin TIKLAYINIZ

Sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Giriş Yap” butonuna tıkladıktan sonra, e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası kullanılarak sisteme giriş yapılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetler sayfası açılarak, çalışanların işten ayrılış bildirisi için işlem yapılabilir. Sayfada bulunan “Sosyal Güvenlik Sicil Numarası” bölümü kullanılarak, çalışanların TC kimlik numarası ya da yabancı çalışanlara ait Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından verilen numara girilmelidir. Sigortalıya ait kimlik bilgileri ve adres bilgileri, sayfadaki 1 ila 12 numaralı sütunlara sırasıyla girilmelidir. “Sigortalının Sosyal Güvenlik Bilgileri” bölümünde yer alan 13 numaralı alana, 2008 Mayıs tarihinden önce ya da sonra sigortalı olunma bilgileri ve sandık numarası girilmelidir. “Meslek Adı ve Kodu” bölümünde, çalışanların fiilen gerçekleştirdikleri hizmetlere ait kodlar girilecektir. Çalışanın işten ayrılma sebebi, aldığı maaş bilgileri ve prim ödemesi bilgileri doldurulduktan sonra, işten ayrılış bildirisi yapılmış olacaktır.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Başvuru Sorgulaması Yapmak İçin Bilinmesi Gerekenler?

SGK işe giriş bildirgesi sorgulaması yapmak için e-devlet sistemi kullanılmaktadır. www.turkiye.gov.tr adresi kullanılarak, e-devlet giriş ekranı açılmaktadır. Açılan sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Giriş Yap” butonuna tıklandıktan sonra, giriş ekranı açılacaktır. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi yazılarak “Giriş Yap” butonuna tıklanmalıdır. E-devlet sistemine giriş yapan kişiler, sayfada bulunan e-hizmetler bölümü üzerinden “Sosyal Güvenlik Kurumu” seçeneğine tıklanmalıdır. SGK bölümü açıldıktan sonra, işe giriş bildirgesi sorgulaması yapılabilir. Ayrıca ödenen ve ödenmeyen SGK primlerinin tamamı, e-devlet sistemi üzerinden görüntülenmektedir.

SGK İşten Ayrılış Bildirgesi Nasıl Sorgulanır?

SGK işten çıkış bildirgesi sorgulaması yapmak için e-devlet siteminin kullanılması gerekir. www.turkiye.gov.tr adresi kullanılarak, e-devlet ana ekranı açılmaktadır. Sayfanın sağ üst kısmında yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklandıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme girilmelidir. E-devlet ana ekranında yer alan arama bölümüne “SGK İşten Ayrılış Bildirgesi” yazılarak ya da e-hizmetler bölümü üzerinden “Sosyal Güvenlik Kurumu” seçeneği tercih edilerek, sorgulama sayfasına gidilebilir. SGK sayfasına girildikten sonra, işten ayrılma bildirgesinin sisteme işlenip işlenmediği hakkında detaylı bilgi alınacaktır. Ayrıca, ödenmemiş prim borçları, maaş detayları ve tazminat hakları gibi tüm bilgilere, aynı sayfa üzerinden erişilmektedir.

SGK İşe Giriş Bildirisi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşe giriş bildirgesinin sisteme işlenmesi esansında dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir:
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş bildirgesinin sisteme işlenmesi için işverenin e-sigorta sisteminin kullanması gerekir.
  • İşe başlama bildirgesi, çalışanın işe başlama tarihinden en geç 1 gün öncesinde sisteme işlenmek zorundadır.
  • 2 aylık deneme süresine tabi tutulan çalışanlar için de işe başlama bildirgesi hazırlanmak zorundadır.
  • İşe giriş bildirgesinde yanlış bilgilerin kullanılması durumunda, çalışanın işe başladığı günün ertesi günü, saat 23.50’a kadar işlem yapılabilir.
  • Nakil sebebiyle işyeri değiştiren çalışanın işe başlamasından itibaren, en geç 30 gün içerisinde işe giriş bildirgesinin sisteme işlenmesi gerekir.
  • İlk defa sigortalı işçi çalıştıran işletmeler, çalışanın işe başlamasının ardından 30 günlük süreç içerisinde işe giriş bildirgesini sisteme ekleyebilirler.

SGK İşten Ayrılış Bildirgesi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Çalışanların işten ayrılma bildirimini yaparken dikkat edilmesi gereken durumlar ve tüm detaylar aşağıdaki açıklamaya eklenmiştir:
  • Çalışanların işten çıktığı tarihten itibaren, en geç 10 gün içerisinde işten ayrılma bildiriminin yapılması gerekir.
  • İşten ayrılış bildirgesi, internet üzerinden sisteme girilmelidir.
  • İşten ayrılış bildirisinde belirtilen işten çıkma tarihi, doğru ve eksiksiz olarak belirtilmelidir.
  • İşten ayrılma tarihinden itibaren sisteme girilen bildirgede, 10 günlük süreç içerisinde işlem yapılmakta ve bilgiler güncellenebilmektedir.
  • Çalışanın işten çıkış kodunun, sisteme eksiksiz olarak girilmesi gerekir. Çalışanların işten ayrılma sonrasında faydalanacakları haklar, bu kod sayesinde belirlenmektedir.
  • İşten ayrılış bildirgesinin giriş tarihinden itibaren 10 gün geçmesiyle birlikte, sistemde güncelleme yapılamamaktadır. İŞKUR tarafından, onuncu günün sonunda tüm bilgiler sisteme işlenmektedir. Bu sebeple 11. günden itibaren gerçekleştirilen güncellemeler geçersiz sayılmaktadır.
  • Çalışana ait meslek kodu, güncel kodla birlikte kullanılmalı ve sisteme girilmelidir.
  • Çalışanın işten ayrılma sebebi, başka bir işyerine nakil olmasıysa, sayfanın alt kısmındaki bölüme, çalışanın gideceği işyerinin tüm bilgileri girilmek zorundadır.
  • Ay içerisinde 30 günlük süreci tam olarak doldurmayan çalışanların eksik gün bilgilerinin girilmesi için gerekli kodlar sisteme eklenmelidir.
  • Malulen emeklilik ve yaşlılık aylığı almak adına işten ayrılan çalışanların işten ayrılış bildirgesinin hazırlanması için 10 günlük giriş süresi beklenmemeli ve hemen sisteme girişi yapılmalıdır.

Rapor Parası Sorgulama, Rapor Parası Kaç Günde Yatar?

SSK / SGK Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK Hastalık Rapor Parası Nasıl Alınır ?

Editör: TE Bilisim