Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında çeşitli sigorta kollarında çalışanların emeklilik hakkı kazanmalarından birbirinden farklı uygulamalar bulunuyor. Her çalışanın en büyük hayalleri arasında yer alan emekliliğe bir an önce ulaşmak isteyen sigortalı çalışanlar kendileri için erken emeklilik imkanının olup olmadığını merak ediyor. Bu bağlamda ilk sigortalılık tarihi yani çalışanın SGK’ya bildirildiği tarih, 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan ve mevcut durumda çalışma hayatına devam edenler için emeklilik yolunda sevindirici haberler paylaşıldı. Buna göre 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigorta girişi olanlarda maaş miktarı ve emekli olunacak kurum konularında çok arklı imkanlardan yararlanma fırsatı gündeme geldi. Erken emeklilik için gereken koşullar hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. 1 Ekim 2008 tarihi ve öncesinde sigorta girişi bulunanların hangi SGK sigorta kolundan emekli olacaklarına ve maaş miktarlarına tüm çalışma süresine bakılmadan son 7 yıllık prim ödemesinin yapıldığı kurum dikkate alınarak hesaplama yapılıyor. 2008 ve bu tarihten önceki dönemde ilk kez sigortalı olan çalışanların emekli olma konusunda diğer çalışanlara göre çok daha avantajlı olduğu söyleniyor. Bu doğrultuda sigorta başlangıç tarihinden çalışanın emeklilik dönemine kadar süren çalışma hayatının son 7 yıllık döneminde en çok prim ödemesinin yapıldığı kurum bağlamında çalışanlara emeklilik maaşı bağlanıyor. En çok merak edilen konular arasında 2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanların ne gibi avantajlara sahip olduğu konusu yer alıyor.

2008 Tarihinden Önce Sigorta Başlangıcı Olanlara Avantaj

1 Ekim 2008 ve önceki tarihlerde sigorta başlangıcı olanların çalışma hayatının son 7 yıllık prim ödemesi süresinden 3.5 yılında prim ödemesinin yapıldığı kurum dikkate alınarak emeklilik hesaplaması gündeme geliyor. 1 Ekim 2008 ve öncesinde sigortaya bildirilen çalışanların emeklilik hakkı elde etmelerinin ardından çalışma hayatlarına devam etmeleri de mümkün oluyor. Emekli aylıklarını alan sigortalılar, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemesi yaparak yine sigortalı olarak çalışma hayatına devam edebiliyorlar. 2008 tarihinden sonra ilk kez sigortaya bildirilen çalışanların emekli olduktan sonra sigortalı olarak herhangi bir iş yerinde çalışmaya devam etmesi durumunda, ek olarak yapılan prim ödemelerinin maaş tutarından kesilmesi söz konusu oluyor. Ayrıca 1 Ekim 2008 tarihi ve öncesinde SGK’ya bildirimi yapılan sigortalıların emekli olmak için 7000 prim günü ödemesi yeterli olurken, bu tarihten sonra sigortaya bildirimi yapılanların emekliliğe hak kazanabilmeleri için 7200 prim günü ödemeleri şartı bulunuyor. 1 Ekim 2008 tarihi ve öncesinde Bağkur üzerinden sigorta başlangıcı bulunanların son 7 yıllık sigorta süresinden 3.5 yılını SSK prim ödemesi ile geçirmesi durumunda, Bağkur sigorta kolundan çıkıp SSK kapsamında emekli olmaya hak kazanmaları mümkündür. Özellikle 2008 yılı sonrasında Bağkur kapsamında emekli olanların aldığı maaş tutarı, SSK emeklisi olanların aldığı emekli maaşından çok az olduğu için bu uygulama avantajlı oluyor. (Her iki sigorta kolunda alınan emekli maaşları arasında yaklaşık 200 – 300 TL civarında bir maaş farkı olduğu biliniyor.)

2008 Yılından Önce Sigortalı Olan Engellilerin Erken Emekliliği

2008 yılında ve öncesinde sigorta girişi bildirilen engelli vatandaşların belirtilen şartlara uygun olması durumunda erken emekli olabilme hakları mevcuttur. Engelli vatandaşların erken emekli olabilmeleri için aranan ilk şartın 3600 prim günü ödemesinin yapılması koşulu olduğu biliniyor. 1991 tarihi ve öncesinde işe girişi yapılan engelli sigortalıların 3600 prim gününü tamamlamaları halinde erken emekliliğe hak kazanmaları da mümkün olabiliyor. Ancak 2003-2008 tarihleri arasında işe giriş yapan ve sigorta başlangıçları yapılan engelli vatandaşların 4400 prim günü ödemesi durumunda erken emeklilik devreye giriyor.

Emeklilik İçin Eksik Primleri Tamamlama Yöntemleri Nelerdir?

Hiç Sigortası Olmayan Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur ?

Sağlık Raporu ile Emeklilik Mümkün mü?

Editör: TE Bilisim