Sağlık sorunu olanların işsizlik maaşı alması ile İŞKUR ilgilenmekte olup sağlık sorunu olan ve bunu rapor ile kanıtlayan kişilere işsizlik maaşı veriyor. İşsizlik maaşı almak için belli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartların arasında ise kişinin işten çıkarılmaması, 600 günlük prim ödemesinin bulunması, hizmet akdi ile çalışması gibi bazı maddeler yer almakta. Sağlık problemi yaşayan kişiler eğer bu durumu kanıtlar ise işsizlik maaşı almaya hak kazanabiliyor. İşten kendisi ayrılan ya da iş yeri kurallarına uymadığı ve problemlere neden olduğu için işten çıkarılan bir kişi işsizlik maaşı alamamaktadır. Ancak sağlık problemi ya da haklılık nedeninin bulunması İŞKUR tarafından talep edilmekte.

İşsizlik Maaşı Neden Veriliyor?

İşsizlik maaşı verilmesinin nedenleri arasında sigortalı olarak çalışan vatandaşların mağduriyet yaşamasının önlenmesi bulunuyor. İşsizlik maaşı ile belli bir süre boyunca işsiz kalan ve iş arayan sigortalı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bu süreçte maddi olarak zorluk yaşamasının önüne geçmesi hedefleniyor. Bu neden ile de belli bir süre sigortalı olarak çalışmış ve prim gün ödemeleri yapılmış vatandaşlara işsizlik maaşı veriliyor.

İşsizlik Maaşı Nedir?

İşsizlik maaşı sigortalı olan vatandaşlara verilen bir ödenektir. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan ve belli şartları yerine getiren vatandaşlara verilir. İşten çıkarılan vatandaşların yeni bir iş bulana kadar hayatlarını bir süre idame ettirmeleri amacı ile belli miktarlarda verilen bir ödenek olarak bilinmektedir.

İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları Nedir?

İşsizlik maaşı şartına uygun olan vatandaşlar işsizlik ödeneği alabiliyor. İşsizlik ödeneği almak için gerekli olan şartlar şu şekildedir;
  • Kişinin son 120 günlük sigortasının olması
  • Kişinin son 3 yıllık süreç içerisinde en az 600 günlük priminin ödenmiş olması
  • Kişi kendi hatası ya da isteği ile işten çıkarılmamış olmalıdır.

İşsizlik Maaşı Başvuru Belgeleri Nedir?

İşsizlik maaşı başvuru evrakı başvuru esnasında talep edilmekte olup istenen belgeler şu şekildedir;
  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi fotokopisi
  • İşsizlik durumunu gösteren belge
  • İşsizlik maaşı başvuru dilekçesi

İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir?

İşsizlik maaşı alan kişiler belirtilen 3 şarta uyan kişilerdir. Ayrıca sağlık problemi nedeni ile işten ayrılmak zorunda kalan kişiler de işsizlik maaşı alabiliyor. Kendi isteği olmaksızın iş yerinden çıkarılan vatandaşlar, sigortalı olarak çalışanlar ve engel durumu olanlar işsizlik maaşı için başvuru yapabiliyor.

İşsizlik Maaşını Kimler Alamaz?

İşsizlik maaşı alamayanlar Sosyal Güvenlik Kurumunun 4A yönergesi kapsamında çalışmayan vatandaşlardan oluşuyor. İşsizlik maaşı alamayanlar şu şekildedir;
  • Kendi kusuru nedeni ile işten çıkarılan işçiler
  • SGK kapsamında çalışmayanlar
  • Memurlar
  • Bazı kanun kapsamına giren meslekler (Hakim ve savcılar, ceza infaz çalışanları, Türk Silahlı Kuvvetleri personelleri, YÖK personelleri)
  • Stajyerler
  • Hizmet akdi olmayanlar

İşsizlik Maaşı Sağlık Problemi Olan Kişilere Verilir Mi?

Sağlık problemi olanlara işsizlik maaşı İŞKUR tarafından veriliyor. Sağlık problemi olan kişilere İŞKUR tarafından işsizlik maaşı verilmeye devam ediyor. Kişi eğer işe devam edemeyecek durumda ise ve bunu sağlık raporu ile kanıtlayabiliyor ise bu durumda İŞKUR’dan işsizlik maaşı alınabiliyor.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda İptal Edilir?

İşsizlik maaşının kesilmesi işsizlik maaşı alan kişinin uygunsuz davranışları nedeni ile de kesilebildiği gibi kişi sigortalı olarak yeni bir işe başladığında da kesilebiliyor. İşsizlik maaşının kesilme nedenleri şu şekildedir;
  • İŞKUR tarafından önerilen işlerin haksız nedenler ile kabul edilmemesi
  • Sigortalı olarak işe başlanması
  • İŞKUR tarafından istenen belgelerin teslim edilmemesi
  • İŞKUR tarafından önerilen eğitimlere katılmama
Durumlarında işsizlik maaşı kesilmektedir.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik maaşı 2019 yılında asgari ve azami olmak üzere alt ve üst tabanları belirlenmiştir. 2019 yılı için geçerli olan işsizlik maaşı ücretleri şu şekildedir;
  • Asgari tutara göre kişinin eline geçen net işsizlik maaşı miktarı: 1.015,59 Türk Lirasıdır.
  • Azami tutara göre kişinin eline geçen net işsizlik maaşı miktarı: 2.031,19 Türk Lirasıdır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Sorgulanır?

İşsizlik maaşı sorgulaması www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden ve İŞKUR’un resmi sitesi aracılığı ile yapılabiliyor. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile sorgu işlemi gerçekleştirilebilmektedir. İşsizlik maaşı sorgusu için sıklıkla e devlet uygulaması kullanılmakta.

İşsizlik Maaşına Nasıl Başvuru Yapılır?

İşsizlik maaşı başvurusu İŞKUR bürolarına yapılmakta olup ayrıca www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e devlet aracılığı ile de yapılabiliyor. İşsizlik maaşı başvurusu İŞKUR üzerinden yapılacak ise vatandaşların belirtilen belgeleri ibraz etmeleri gerekmekte. Ancak kişi eğer başvuru için e devlet kapısını tercih ediyor ise bu durumda herhangi bir belge ibraz edilmesine gerek kalmamaktadır.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Hangi Kuruma Yapılır?

İşsizlik maaşı başvuru yeri İŞKUR olup il ya da ilçeye bağlı olan müdürlükler aracılığı ile başvuru gerçekleştiriyor. İşsizlik maaşı için resmi başvuru yeri İŞKUR’dur.

İşsizlik Maaşı Almak İçin 120 Gün Prim Ödemesi Şartı Değişti Mi?

İşsizlik maaşı prim ödemesi için istenen 120 günlük prim şartı 2019 yılı itibari ile değişti. Herhangi bir prim şartı bulunmaksızın kişinin hizmet akdine bağlı olarak çalışması talep ediliyor. 120 günlük prim ödemesi sınırlaması kaldırılarak yerine hizmet akdine bağlılık şartı getirildi.

İşsizlik Maaşı Başvuru Süresi Nedir?

İşsizlik ödeneği başvuru zamanı genellikle işten ayrıldıktan 30 gün içinde yapılması tavsiye ediliyor. Ancak 30 günlük sürecin ardından da işten çıkarılan kişi işsizlik maaşı için başvuru yapabiliyor. Yatacak olan maaş miktarı ise başvuru tarihine göre belirleniyor. Erken ödeme alınması için vatandaşlara, İŞKUR tarafından ilk 30 gün içinde başvuru yapmaları önerilmekte.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre ile Alınır?

İşsizlik maaşı süresi prim gün ödemesine bağlı olarak kararlaştırılıyor. İşten çıkarılmadan önceki son 3 yıllık süreç içinde kişinin prim ödemesi ne kadar ise 3 yılın toplamına bağlı olarak işsizlik maaşının verileceği süre belirleniyor. İşsizlik maaşı ödenme süreleri şu şekildedir;
  • 600 günlük prim ödemesi bulunan bir vatandaş 6 ay (180 gün) boyunca işsizlik maaşı alabiliyor.
  • 900 günlük prim ödemesi bulunan bir vatandaş 8 ay (240 gün) boyunca işsizlik maaşı alabiliyor.
  • 1080 gün prim ödemesi olan bir vatandaş ise 10 ay (300 gün) süresince işsizlik maaşı almaya hak kazanabiliyor.

İşsizlik Maaşı Hangi Bankaya Yatırılır?

İşsizlik maaşı PTT aracılığı ile ödenmekte olup İŞKUR ile anlaşmalı bankalara yatırılmamakta. İşsizlik maaşı İŞKUR tarafından PTT’ye yatırılıyor ve işsizlik maaşı alacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise işsizlik maaşını PTT üzerinden kolay bir şekilde çekebiliyor. İşsizlik maaşı bazı durumlarda T. C. Ziraat Bankasına da yatırılmakta ancak bunun için İŞKUR’a dilekçe yazılması gerekiyor.

İşsizlik Maaşı Nasıl Çekilir?

İşsizlik maaşı çekmek için PTT şubelerinin kullanılması gerekiyor. İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaşı, PTT şubelerine yatmakta. PTT şubesine yatırılan bir işsizlik maaşını ise maaşı alacak olan kişi tarafından kimlik kartı ibraz edilerek çekilebiliyor. İşsizlik maaşını almak için vatandaşların yanlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgelerini de bulundurmaları talep edilmektedir.

İş Kuran Engellilere Hibe İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İşsizlik Maaşı Alanların Gelir Tespiti Başvurusu Yapması Gerekir Mi?

İşsizlere Prim ve Sağlık Hizmetinden Kimler Faydalanabilir?

Editör: TE Bilisim