Koronavirüs salgını dolayısıyla Türkiye’de pek üretim ve hizmet faaliyetleri çok sektörde tamamen dururken bazı sektörlerde de durma noktasına geldi. Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele konusunda hükümet kanadından alınan ekonomik tedbirlere göre çalışanlara veya ücretsiz izin alanlara İŞKUR’dan kısa çalışma ödeneği, ücret desteği verilirken, işyerinden ayrılanlara da işsizlik maaşı ödemeleri yapıldı. Koronavirüs salgını sürecinde çalışma hayatına mücbir sebepten dolayı devam edemeyen ihtiyaç sahipleri, kısa çalışma ödeneği alarak biraz olsun rahatlamak istiyor. İlk olarak 5 Mayıs'ta başlayan kısa çalışma ödeneği, bazı hesaplara yattı. Ancak kısa çalışma ödeneği yatmayan vatandaşlar ne yapmaları gerektiğini bilmiyor. Haberimizde kısa çalışma ödeneğine hak kazanmasına rağmen hesaplarına ödeme yapılmayanların yapması gereken işlemlere dair detaylı bilgiler yer alıyor. Türkiye’de birbirinden farklı sektörlerde çalışmaya devam eden vatandaşlar, mücbir sebeple durdurulan ticari faaliyetler dolayısıyla, işverenler tarafından başvurulan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) kısa alışma ödeneği almaya başladı. Kısa çalışma ödeneği İŞKUR üzerinden hesaplara geçirilmeye devam ediliyor. Bu ödenekten yararlanmaya hak kazanan çalışanların İŞKUR veri tabanına kişisel IBAN numaralarının kayıtlı olması gerekiyor. Aksi halde kısa çalışma ödeneği İŞKUR yerine PTT şubeleri aracılığıyla vatandaşlara veriliyor. Bu sebeple İBAN numarasını İŞKUR sistemine kayıt ettirmek isteyen vatandaşlar, son dönemde internet üzerinden bu konuyla ilgili araştırma yapmaya devam ediyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Yatmayanlar Ne Yapmalı?

Kısa çalışma ödeneğine hak kazanıp da hesaplara para yatırılmayan vatandaşların en yakın PTT şubesine gitmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) veri tabanında IBAN numarası bulunmayan vatandaşların kısa çalışma ödenekleri PTT aracılığıyla ödeniyor. Kısa çalışma ödeneği alabilmek için IBAN numarasını sisteme kayıt ettirme yöntemleri de araştırılıyor. Koronavirüs salgını döneminde PTT şubelerine yığılma olmasından çekinen ve bu şubelere gitmemeyi tercih eden vatandaşlar için İŞKUR veri tabanına IBAN numarası kayıt işlemleri internet üzerinden yapılabiliyor. İşsizlik maaşı veya kısa çalışma ödeneğinin hesaba yatırılması için ilk önce https://esube.iskur.gov.tr adresine giriş yapılması gerekiyor. Açılan sayfada IBAN bilgilerinin güncellenmesi veya ilk defa giriş yapılması için menüden seçim yapılmalıdır.” IBAN bilgilerinizi girmek veya güncellemek için tıklayınız.” sekmesini seçtikten sonra IBAN kutusu yazan yere paranızın yatırılmasını istediğiniz banka hesabının IBAN numarasını yazmanız ve ardından bilgilendirme metnini okuyup kabul ettikten sonra kaydetme tuşuna tıklamanız yeterli olacaktır.

İŞKUR İBAN Numarası Güncelleme

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) resmi internet sitesi üzerinden IBAN güncelleme ekranına girilen IBAN numarasına ait bankamatik kartının bulunmaması halinde ödeme gününden önce müşterisi olunan bankadan bu kartın temin edilmesi önem teşkil etmektedir. Bu sayede ödeme gününde banka şubelerine ve gişelerine gitmek zorunda kalmadan ATM’lerden kısa çalışma ödeneği parasının çekilebilmesi mümkün hale gelebilmektedir. Ayrıca IBAN numarası 26 karakterden oluşmalıdır. IBAN ‘TR’ ile başlar ve sayılarla devam eder. Boşluk içermez. IBAN kaydetmek için İŞKUR’un resmi internet sitesi üzerinde yer alan sayfadaki “IBAN Kaydet” butonuna tıklanması gerekmektedir. BAN silmek için ‘IBAN Sil’ butonuna tıklayarak kayıtlı IBAN bilgilerinin sistemden silinmesi mümkün olmaktadır.

Kısa Çalışma Ödeneği Şartları Nelerdir?

Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) kısa çalışma ödeneğini alabilmek için sigortalı çalışanın, asgari 450 gün prim yatırılmış olması ve son 60 gün içinde kesintisiz olarak prim ödemesinin yapılmış olması şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir. Kısa Çalışma Ödeneği başvurularında iş verinin çalışanlarla ilgili beyanı esas olacağı için işçiler yerine işverenlerin İŞKUR’a başvuruda bulunması gerekmektedir.

Ücretsiz İzin Maaş Başvurusu Nasıl Yapılıyor? Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Ücretsiz İzin Maaş Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Soru – Cevap!

Editör: TE Bilisim