Koronavirüs salgını sebebiyle devlet, işçilerin kısa çalışma ödeneği alabilme şartlarında kolaylık tanıma yoluna gitti. Kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulunan işverene de işçi çıkarmama şartı getirerek istihdamın korunabilmesi adına çok önemli bir adım atıldı. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından müracaat eden işletmelerde çalışan personel için verilen kısa çalışma ödeneğinde mevcut şartların pandemi öncesinden farklı olup olmadığı araştırılıyor. SGK ya da vergi borcu yapılandırması bulunan şirketlerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecekleri merak ediliyor. Kısa çalışma ödeneği tutarının hesaplaması ve kısa çalışma ödeneği alma şartları hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Tüm dünyada olduğu gibi yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla bazı iş yerleri kapatıldı, ekonomide küresel olarak büyük bir yavaşlama meydana geldi. Bu koşullardan küçük veya büyük çaplı fark etmeksizin ticari faaliyetler sürdüren hemen hemen bütün iş yerleri olumsuz etkilendi. Buradan hareketle devlet, ekonominin çarklarının yeniden dönmesi için daha önce zora giren işletmelere verilen kısa çalışma desteğini, tüm işletmelerin kullanımına açtı. Bu uygulamayla birlikte çalışanların ücretlerinin belirli bir kısmı devletin resmi kurumları tarafından ödenmeye başladı. Ancak söz konusu maaş ödemelerinde de doğal olarak bazı şartlar öne sürüldü. Bunlar arasında en önemli şart, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak üzere başvuran işletmelerin işçi çıkarmaması olarak dikkat çekti. Bu zorlu süreçte istihdamın korunması amacıyla başlatılan kısa çalışma ödeneği uygulaması hakkında tüm detaylar açıklandı.

Kısa Çalışma Ödeneği Şartları Esnetildi

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) kısa çalışma ödeneği başvurusu yapılan işyerlerindeki işçilere işsizlik sigortası fonundan ödediği para olan kısa çalışma ödeneği sayesinde yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle işyeri kapatılan ya da çalışma süreleri azalan işverenlerin çalışanlarını işten çıkarmadan maaşlarını ödeme imkanından yararlanabilmeleri sağlandı. İşçiler için de kısa çalışma ödeneği alabilme şartları esnetildi. Bu kapsamda devlet tarafından hayata geçirilen uygulamalarla işçilerin işlerini koruması sağlandığı gibi işverenlerin üzerinden de ücret ödeme yükümlülüğü alınmış oldu. Kısa çalışmaya başvurulan işyerlerinde çalışan işçilere de İŞKUR tarafından kısa çalışma ödeneği ödenmeye başlandı.

Kısa Çalışma Ödeneği Tutarı Hesaplama

İŞKUR tarafından hak sahibi çalışanlara ödenen kısa çalışma ödeneği, işçinin son 12 aydaki prime esas kazançlarının yani brüt ücretinin ortalamasının yüzde 60'ı olarak belirlenmiştir. Nisan ayında kısa çalışamaya gidilen bir iş yerinde son 12 aydır asgari ücretle çalışan bir işçi için bu tutar bin 580,6 TL olarak hazırlandı. Öte yandan kısa çalışma ödeneğinde çalışanların alabileceği maksimum seviye yani üst sınır da bulunmaktadır. Dolayısıyla İŞKUR tarafından 4 bin 380,99 TL'nin üzerinde kısa çalışma ödeneği ödenmemektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği Şartlarında Değişiklik

Yeni tip koronavirüs salgınının etkisini artırdığı dönemdeki kısa çalışma ödeneği alabilme şartları ile şimdiki şartlarda farklılık olduğu görülüyor. 7226 sayılı Kanunla 30 Haziran 2020 tarihine kadar koronavirüs nedeniyle işverenlerin kısa çalışmaya gidebileceği yönünde hüküm 4447 sayılı Kanuna eklendi. Dolayısıyla son 120 gündür iş sözleşmesi bulunma şartı da 60 güne indirilirken son 3 yıl içinde en az 600 günlük işsizlik sigortası primi ödenmiş olma şartı da 450 güne indirilmiş oldu. Devlet tarafından yapılan bu düzenleme ile birlikte aha fazla işçinin kısa çalışma ödeneği alabilmesinin önü açıldı. İŞKUR kısa çalışma ödeneği şartlarında bu şekilde esnetmeler ve kolaylıklar sağlanırken diğer yandan da kısa çalışma yapılan işyerlerinde işçi çıkartılması da yasaklandı. Ayrıca kısa çalışma ödeneklerinin hak sahibi çalışanlara hızlı bir şekilde ödenebilmesi için uygunluk tespiti beklenmeksizin ödemeler yapılmaya başlandı.

Kısa Çalışma Ödeneği Yatmayanlar Ne Yapacak? İŞKUR IBAN Kayıt İşlemi

Ücretsiz İzin Maaş Başvurusu Nasıl Yapılıyor? Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Ücretsiz İzin Maaş Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim