Türkiye’de çalışanların maaşlarından yapılan kesintiler ile oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu, yeni tip koronavirüs salgını döneminde, kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere nakdi ücret desteği ve işsizlik maaşı ödemeleri gibi yöntemlerle çalışanların imdadına yetişti ve gelir kapısı oldu. Pek çok farklı sektörde koronavirüs salgını döneminde çalışamayanlara yapılan ödemeler artarken, kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları sebebiyle fonda biriken prim gelirleri yüzde 40 oranında azaldı. Giderlerin gelirleri aşması sonucunda işsizlik fonunun toplam varlıkları bir ayda 6 milyar TL azaldı! Fondan yapılan harcamalardaki artışın karşılanması dolayısıyla, fon için kesilen prim artışı da gündeme geldi. Çalışanların maaşlarından kesintiler ile oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki son gelişmeler hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Koronavirüs salgınından etkilenen çalışan ve işletmelere 17 Haziran tarihi itibarıyla işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği gibi adlar altında toplamda 20.5 milyar TL para aktarıldı. Bu ödeme tutarı içinde 6.1 milyar TL de 3 Faz olarak düzenlenen Sosyal Destek Ödemesi olarak dikkat çekti. Geriye kalan 14.4 milyar TL’lik kısmın tamamı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. Bu kapsamda günümüze dek koronavirüs salgını dolayısıyla yapılan ödemeler şu şekilde gerçekleşti:
  • 3 milyon 505 bin kişiye 10.6 milyar lira tutarında kısa çalışma ödeneği verildi.
  • 1 milyon 358 bin kişiye 1.7 milyar lira tutarında nakdi ücret desteği verildi.
  • 718 bin kişiye de 2.1 milyar lira tutarında işsizlik ödeneği verildi.

Aylık Harcama 8.6 Milyarı Geçti

Bu ödemelerin nisan ayına ait kısmı İşsizlik Sigortası Fonu’nun gelir – gider tablosuna yansıtıldı. Fondan mayıs ayında yapılan harcama 8.6 milyar liraya ulaştı. Mayıs ayına ait işsizlik ödeneğinin bir kısmı pandemi dolayısıyla nisan ayında ödendiği için fondan geçen ay yapılan işsizlik maaşı ödemeleri 145.7 milyon lirada kaldı. Mayıs ayı içinde ödenen toplam kısa çalışma ödeneği tutarı, 5 milyar 336.9 milyon lira oldu. İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği alamayan işsizler ile ücretsiz izne çıkartılan işçilere ise mayıs ayında 442.3 milyon lira ödendi.

Fonun Prim Gelirlerinde Kırmızı Alarm

İşsizlik Sigortası Fonu’nun aylık giderleri geçen yıl mayıs ayından bu yana zaman zaman aylık gelirleri aşıyor. Fakat koronavirüs salgını dolayısıyla bu yıl mayıs ayında gelir ve gider arasındaki fark üç kata ulaştı. Fonun mayıs ayı giderleri 8.6 milyar liraya ulaşırken, gelirleri 2.7 milyar lirada kaldı. Fondaki gelirlerde azalma, kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulaması dolayısıyla sigortalı çalışan sayısının dramatik bir şekilde düşmesinden kaynaklandı. Fona mart ayında 1 milyar 665 milyon lira işçi ve işveren primi yatırılırken, bu rakam mayıs ayında 1 milyar 12 milyon liraya düştü. İşçi işveren pirimi yüzde 40 oranında azaldı. İşçi ve işveren priminin 3’te 1’i oranında olan devlet katkısı da benzer şekilde 555 milyon liradan 337 milyon liraya geriledi. Fonun mart ayında 1 milyar 576 milyon lira olan faiz gelirleri de mayıs ayında 1 milyar 32 milyon liraya düştü.

Fon Primleri Geçici Olarak Artacak

2019 yılı sonunda 131.5 milyar lira olan fonun varlıkları nisan ayında 133.2 milyar liraya çıkmışken, mayıs ayında 127.3 milyar liraya geriledi. Fon varlıklarındaki bir aylık erime 6 milyar liraya ulaştı. Böylece fonun toplam varlıkları 2018 yılı sonundaki 127.6 milyar lira düzeyine geriledi. Fon varlıklarındaki azalmanın haziran ayında da devam etmesi bekleniyor. Bu sebeple İşsizlik Sigortası Fonu’nu tekrar güçlendirmek amacıyla primlerin artırılması öngörülüyor. İşsizlik fonuna işçinin brüt ücretinin yüzde 1’i oranında işçi, yüzde 2’si oranında da işveren primi yatırılıyor. Geçici olarak bu oranların iki katına çıkartılması öngörülüyor. Artırımlı prim ödemesinin şimdilik yılsonuna kadar devam etmesi planlanıyor.

İŞKUR Ücretsiz İzin Maaş Desteği Devam Edecek Mi?

İşsizlik Maaşından Yararlanma Koşulları En Ağır Ülke TÜRKİYE

İşsizlik Maaşına Başvurmak İçin Şartlar ve Evraklar Nelerdir

Editör: TE Bilisim