Tüm dünyada iş hayatını ve sosyal yaşamı adeta felce uğratan yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla Türkiye’de de hükümet tarafından alınan pek çok ekonomik tedbir hayata geçirilmişti. Virüs salgını dolayısıyla pandemi ilan edildikten sonra mücbir sebeple iş yerlerinin büyük bir kısmı faaliyetlerini durdurmuş ve iş yerleri kapanmıştı. Bu süreçte çalışanların işsiz kalmamaları için, hükümet tarafından işten çıkarma yasağı uygulanmış ve yasağın 3 aylık süreyle devam edeceği duyurulmuştu. İşçilere ücretsiz izin maaş desteği verilmesini sağlayan işten çıkarma yasağı içinde bulunduğumuz haziran ayı boyunca devam edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 aylık fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilme yetkisi bulunuyor. Ücretsiz izin maaş desteği ne kadar devam edecek? Fesih yasağı sonlanacak mı? Bu soruların yanıtlarını ve konuyla ilgili tüm sıcak gelişmeleri haberimizde bulabilirsiniz. Koronavirüs salgını dolayısıyla vatandaşların olumsuz etkilenmemesi ve ekonomik açıdan zarara uğramamaları için hükümet tarafından tüm sektörlerde fesih yasağı getirilmişti. 17 Nisan tarihinde çıkartılan işten çıkarma yasağı süresi 17 Temmuz’a kadar devam edecek. Bu süre içinde sigortalı çalışanlar, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) başta olmak üzere devletin resmi kurumlarından işsizlik maaşı ve ücretsiz izin maaş desteği almaya devam edecek. Ancak bu haktan yararlanan milyonlarca çalışan ücretsiz izin maaş desteğinin ne kadar süreyle devam edeceğini merak konusu haline getirdi.

3 Ay Daha Uzatılması Planlanıyor

Konuyla ilgili son gelişmelere ve basında yer alan bilgilere göre, koronavirüs salgını dolayısıyla 17 Nisan tarihinde çıkartılan işten çıkarma yasağı süresinin 3 ay daha uzatılması planlanıyor. Bu sayede kapatılan iş yerlerinde sigortalı çalışanların devletten aldıkları ücretsiz izin maaş desteği süresi 3 ay daha devam etmiş olacak. İşçilere nakit desteği sisteminde herhangi bir değişiklik öngörülmezken, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hak sahibi işçilere verilen kısa çalışma ödeneği uygulamasında model değişikliği yapılarak bu 3 aylık sürenin devam ettirileceği bilgisi paylaşıldı. Tüm bunların yanı sıra işverenlere de mevcut istihdamı koruması ve işçilerini işten çıkarmaması karşılığında devlet tarafından teşvik verilmesi de gündeme geldi.

17 Ekim’e Kadar Devam Edecek

Tüm dünyada büyük ekonomik kayıplara neden olan koronavirüs salgını dolayısıyla, çalışanların da maaş desteğinden yoksun kalmamaları ve yaşanan olumsuz koşulların en aza indirilmesi için 17 Nisan tarihinde firmalara 3 ay boyunca işten çıkarma yasağı getirilmişti. Sektörden gelen haberlere göre pek çok firmada ekonomik açıdan iflas noktasına gelindiği için işverenlerin işten çıkarma yasağının sonlanmasını beklediği böylelikle çalışanlarından işten çıkarmalar yapacakları öğrenildi. Yasak normalde 17 Temmuz'a kadar devam edecekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkisini kullanarak 3 aylık uzatma kararı vermesi ile birlikte işten çıkarma yasağının 17 Ekim’e kadar devam edeceği, bu süreçte ücretsiz izin maaş desteğinin de devam edeceği bildirildi.

İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneğinde Model Değişikliği

Türkiye’de pandemi sürecinde koronavirüs salgınının etkilerinin görülmeye başlanmasıyla birlikte, işten çıkarmalar yasaklanmış ve kısa çalışma ödeneği hayata geçirilmişti. Bu süreçte birçok işletme, kısa çalışma ödeneği için İŞKUR’a başvuru yapmıştı. Firmalar 45 saat olan haftalık çalışma saatinin üçte biri veya içte iki çalışma ücretinin İŞKUR tarafından ödenmesi için başvuruda bulunabiliyor. Kısa çalışma ödeneği alabilmek için işçinin asgari 450 gün prim yatırmış olması ve son 60 gün içinde kesintisiz olarak prim ödemesinin yapılmış olması gerekiyor. Kısa Çalışma Ödeneği başvurularında iş verinin çalışanlarla ilgili beyanı esas alınıyor. 17 Ekim tarihine kadar kısa çalışma ödeneği sisteminde model değişikliği yapılarak devam edilmesi planlanıyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Yatmayanlar Ne Yapacak? İŞKUR IBAN Kayıt İşlemi

Ücretsiz İzin Maaş Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ücretsiz İzin Maaş Başvurusu Nasıl Yapılıyor? Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Editör: TE Bilisim