Türkiye’deki milyonlarca işçi ile işverenleri yakından ilgilendiren kıdem tazminatı fonunun ayrıntıları da netleşmeye başladı. Hükümet tarafından hayata geçirilmesi planlanan kıdem tazminatı fonu içi 2 farklı formül üzerinde durulduğu öğrenildi. Kıdem tazminatı fonunun uygulamaya geçirilmesi için ise 1 Ocak 2022 tarihi öngörülüyor. Fon ile ilgili olarak her iki formülde de uygulamanın başladığı tarihe kadar sigortalı olarak çalışmış olan çalışanların, kıdem tazminatı ile ilgili kazanılmış haklarının korunması amaçlanıyor. Kıdem tazminatı fonu nasıl uygulanacak? İşçi ile işverenlerin kıdem tazminatı konusundaki yükümlülükleri ne şekilde değişecek? Tüm bu soruların yanıtları ve 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe geçirilmesi planlanan kıdem tazminatı fonu ile ilgili son gelişmeler haberimizde yer alıyor. Dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ana hatları açıklanan “İstihdam Kalkanı Paketi”nde kıdem tazminatı fonu adında da özel bir çalışma yürütülüyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmaya Hazine ve Maliye Bakanlığı da koordine olarak aktif katkı sağlıyor. İşçi ve işveren örgütleri, bu süreçte ayrı ayrı bilgilendirilerek yeni kıdem tazminatı fonu hakkında detaylı bilgiler paylaşılıp görüşler isteniyor.

1 Ocak 2022’de Hayata Geçirilmesi Planlanıyor

Bakanlıklar tarafından yürütülen kıdem tazminatı fonu çalışmasında, tamamlayıcı emeklilik sisteminin bir parçası olarak bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı fonu kurulması planlanıyor. Söz konusu kıdem tazminatı fonu sayesinde, yurt içi tasarrufların artırılması e ikinci bir emekli aylığı bağlanarak vatandaşların sosyal güvenlik sistemi üzerindeki yükün azaltılması amaçlanıyor. Kıdem tazminatı fonu uygulamasının 1 Ocak 2022 tarihinde kesin olarak başlamasına göre hareket ediliyor. Fonun uygulama kısmında ise henüz netleşmeyen 2 farklı formül üzerinde duruluyor.

Kıdem Tazminatı Fonu 1. Formül

Mevcut kanuna ve uygulamaya göre kıdem tazminatı, her hizmet yılına karşılık 30 günlük ücret üzerinden işçilere ödeniyor. Çalışma ve Maliye Bakanlığı’nın yeni kıdem tazminatı fonunda uygulamak istediği 1. formüle göre, 30 günlük kıdem tazminatının 19 gününün mevcut sistemdeki gibi devam etmesi, 11 günün ise kıdem tazminatı fonuna devredilmesi öngörülüyor. Söz konusu formül için 11 günlük brüt ücret üzerinden kıdem tazminatı fonuna prim kesilecek. Dolayısıyla işçinin her bir yıllık çalışmasının karşılığı olarak hizmet alacağı 30 günlük kıdem tazminatının 19 günü mevcut sistemdeki kurallara bağlı kalınarak işçiye ödenecek, kalan 11 günü ise işçi adına kıdem tazminatı fonuna devredilecek. Bu fonda biriken primler, örnek olarak çalışan 56 yaşına geldiğinde toplu olarak fondan alınabilecek veya emekli aylığı şeklinde çekilebilecek.

Kıdem Tazminatı Fonu 2. Formül

Kıdem tazminatı fonuyla ilgili hayata geçirilmesi planlanan 2. formülde ise kıdem tazminatı fonu için yüzde 6 oranında prim kesilecek. Bunun 4 puanı işveren, 0.5 puanı işçi priminden oluşacak. Devlet 1 puan katkıda bulunacak. Vergi indirimi yoluyla da 0.5 puanlık ilave prim katkısı yapılacak. Böylece toplam prim tutarı yüzde 6 olacak. Bu uygulamayla ilgili olarak işçi sendikaları, 30 günlük ücret üzerinden ödenen mevcut kıdem tazminatının aylık yüzde 8.33’e karşılık geldiğini ileri sürüyor. Bu formülde fona yüzde 6 oranında prim kesilmesi, 21.6 günlük kıdem tazminatına karşılık geliyor. Ancak, ekonomi yönetimi fonda toplanacak primlerin nemalanmasıyla her hizmet yılı için 30 günlük ücrete karşılık gelecek ödemenin mümkün olacağını savunuyor. Halihazırda sigortalı olarak çalışanların, 1 Ocak 2022 tarihindeki kıdem tazminatı sistemindeki değişikliğe kadar olan döneme ait kıdem tazminatına ilişkin hakları saklı kalacak. Hükümet tarafından 1. formülün benimsenmesi halinde 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mevcut çalışanlar dahil olmak üzere herkes için zorunlu olacak. İkinci formül ise mevcut çalışanlar için isteğe bağlı olacak.
Editör: TE Bilisim