2020 Kurban Bayramı yaklaşırken emekliler için de bayram ikramiyelerinin ne kadar olduğu ve ne zaman yatacağı büyük merak konusu. Emekli ikramiyelerinin bu bayramda artıp artmayacağı merak edilirken, ikramiyelerin ne zaman yatırılacağı da merak ediliyor.

İkramiyeler Ne Zaman Yatacak?

2020 yılında Kurban Bayramı 31 Temmuz ve 3 Ağustos tarihlerine denk geliyor. 30 Temmuz ise arife günü olacak. Bu yüzden, bayram öncesi alışverişlerin tamamlanması ve piyasaya can vermesi için bayram ihtiyaçlarının giderilmesi adına emeklilere bu tarihten önce ikramiyenin verilmesi bekleniyor. Ancak tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını yüzünden ödeme tarihinin daha erkene çekilmesi de muhtemel görünüyor. Eğer belirtilen tarih için salgın yüzünden ikramiyeler öne çekilmezse, emeklilerin merakla bekledikleri ikramiyelerinin 27 – 30 Temmuz aralığında yatırılması bekleniyor. Konuyla ilgili katıldığı programda açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: “Hazine ve Maliye Bakanlığı ile gereken çalışmayı yaparız. Takvime göre yapılan çalışma sonucunda erken de ödeme olabilir,” sözlerini kullanmıştı. Bu yüzden emekli ikramiyelerinin bayram öncesinden erkenden yatırılması da gündemde tutuluyor. Ama yine de emekli ikramiyelerinin en erken yatırılması için 25 Temmuz sonrası kulislerde konuşuluyor.

Emekli İkramiyesi Ne Kadar Oldu?

İkramiye artışının enflasyona endekslenmesi halinde ikramiyeye 118 lira zam gelmesi gerekmektedir. Bu bakımdan eğer enflasyon katkısı ikramiyeye yansıtılırsa emeklilerin bu bayramda alacakları ikramiye tutarı 1,118 Türk Lirası olacak. Eğer yüzde 22,58’lik oranla yeniden değerlendirme oranı temel alınırsa, bu durumda da ikramiyenin 1,225 liraya çıkması bekleniyor. Bilindiği gibi emeklilerin hayatta olması halinde tam yani 1000 liralık ikramiye otomatik olarak emekli aylıkları aldıkları bankaya yatırılmaktadır. Vefat etmiş olan sigortalılardan aylık almakta olan dul ve yetim gibi hak sahiplerinin ise bayram ikramiyeleri hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılmaktadır. Bu bakımdan eşin vefat etmesi halinde yüzde 50 hisse oranına sahip olan eşe 500 TL, yüzde 25 hisseye sahip olan çocuğa da 250 TL bayram ikramiyesi ödemesi yapılmaktadır. Bir işte çalışamadığı için ve kendi sigortalı olmasından ötürü vefat eden eşinin gelir ve aylığından yararlanamayan eşlere de yüzde 75 oranında yani 750 TL bayram ikramiyesi ödemesi yapılıyor.

Bayram İkramiyesi Artacak mı?

Çok uzun zamandır bayram ikramiyeleri 1000 TL üzerinden emeklilere ödendiği için çoğu emeklinin talebi bayram ikramiyelerinin artmasına yönelik. Temelde emekliler, sabit bir artış sistemine endekslenme yapılmasını talep ediyorlar. Çünkü artan hayat pahalılığı nedeniyle alım güçleri düşerken emekli maaşlarının ya da ikramiyelerinin artmıyor oluşundan dolayı mağduriyet yaşadıklarını belirtiyorlar. Bu konuda Türkiye Emekliler Derneği’nden de yapılan açıklamada; “Gelir ve aylıklarla birlikte her yıl artan sosyal yardımlar gibi, emekli bayram ikramiyeleri de bir artış sistemine endekslenmelidir. 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'ndaki düzenlemeyle birçok ödeme, yıllık bazda yüzde 22,5 artırıldı. Emeklilerimiz için büyük önem taşıyan ikramiyelerin de bu kapsamda iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu oranda yapılacak artış, yeni bir bayram müjdesi olacaktır,” sözleri kullanıldı. Eğer yıllık baza endekslenme yapılırsa bayram ikramiyelerinin bu yıl artış göstererek alınacağı ifade ediliyor.

Kimler Bayram İkramiyesi Alamaz?

Tüm emekliler için bayram ikramiyesi alma imkânları bulunmaktadır. Kendileri herhangi bir başvuruda bulunmadan bayram ikramiyeleri hesaplarına yatırılmaktadır. Bunun yanında iş kazası sonrasında iş göremezlik gelirinin yanında vefat eden kimselerin hak sahipleri, SGK kapsamında yurtdışında çalışanlar, dul ve yetim aylığı alan kişiler ve maluller de bayram ikramiyesi alabilmektedirler. Bu kesimlerin dışında bayram ikramiyesi verilmemektedir.

Emekli Olamayanlara Devletten Maaş Desteği, 65 Yaş Aylığı İmkânı

Emekliye İntibak Yasası Var mı? İntibak Zammı Ne Zaman Onaylanacak?

PTT Emeklilere 60 Ay Vadeli Kredi Veriyor! Şartlart Belli Oldu

Editör: TE Bilisim