Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini göstermeye başlayan koronavirüs salgını sebebi ile emekli vatandaşlara erken Ramazan Bayramı ikramiye ödemesi yapılmasının yanı sıra en düşük SSK emeklisi maaşı da bin 500 TL’ye çıkarıldı. Bu ek destekler ile bir nebze olsun rahatlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklileri, aldıkları maaş ile geçinmekte zorlandıkları için yetkililerden yeni taleplerde bulundu. Ekonomik açıdan yetersiz bulunan emekli maaşı ile bu şartlar altında geçinmekte zorlanan yaklaşık 13 milyon emekli vatandaş adına, Türkiye Emekliler Derneği tarafından Türkiye Bankalar Birliği’ne resmi yazı yazılarak, yeni destek talebinde bulunuldu. Emekliye 3 maaş avans ile 10 maaş tutarında ihtiyaç kredisi talebinde son durum hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs salgını ile mücadelede yürürlüğe geçirdiği “Ekonomik Kalkan Paketi” kapsamında emeklilere çok sayıda maddi destek açıklandı. Söz konusu destek paketi ile emeklilere bayram ikramiyesi olarak ödenen 1000 TL’lik ikramiye ödemeleri, mayıs ayından nisan ayı başına çekildi. Bunun yanı sıra en düşük SSK emekli maaşı da bin 250 TL civarından bin 500 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca tüm emekli vatandaşlara evlerine kolonya ile maske dağıtımı yapılacağı duyuruldu.

Emeklilere 10 Maaş Tutarında Faizsiz Kredi Sözü

Türkiye’de ekonomik olarak geçim derdi yaşayan 13 milyon emekli vatandaşın yakından hatırlayacağı üzere bu süreçte emeklilere faizsiz kredi sözü ilk olarak 2015 yılında dile getirilmişti. Söz konusu dönemde Başbakan olarak görev yapan Ahmet Davutoğlu tarafından yapılan kamuoyu açıklamasında emekli vatandaşlara bankalar tarafından 10 maaş faizsiz kredi verilmesi yönünde bir çalışma başlattıkları duyurulmuştu. Bu süreçte bankalar ile görüşmelerin başladığı bilgisi paylaşılmış ve kamu bankaları tarafından maaş müşterilerine yönelik 10 maaş tutarında faizsiz ihtiyaç kredisi uygulaması başlatılması gündeme gelmişti. Emeklilerin ekonomik açıdan rahat bir nefes alması için hayata geçirilmesi planlanan “Emekliye 10 Maaş Kredi” kapsamında, emekli vatandaşlara maaş tutarlarının 10 katına kadar faizsiz destek kredisi verilecek ve bu kredinin geri ödemeleri emeklinin maaşlarında düzenli olarak taksitlerle otomatikman kesilecekti. Fakat yaşanan süreçte ekonomik istikrarın sağlanamaması ve kur dalgalanmalarının yaşanması ile söz konusu kredi paketi hayata geçirilemedi.

Emekliye 3 Maaş Avans ile 10 Maaş Kredi Desteği Ne Zaman Verilecek?

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ve Genel Sekreteri Gazi Aykırı, uzun bir süredir yaklaşık 13 milyon emeklinin merakla beklediği 10 maaş kredi desteği uygulaması hakkında yazılı açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada “Emeklilerimiz de en az 3 ay olmak üzere, kredi geri ödeme taksitlerinin faizsiz olarak ötelenmesini talep etmektedir.” ifadeleri kullanıldı. “Özel bankalardan aylık alan emeklilerimizin bir diğer talebi de yaşları sebebiyle evden çıkamadıkları için aylıklarını çekememeleri yüzünden yaşadıkları sıkıntıların giderilmesidir.” açıklamasıyla birlikte koronavirüs salgını sebebiyle sürecin uzaması halinde maaşların 90 günlük süre bitiminde Sosyal Güvenlik Kurumu’na iadesinin bile söz konusu olduğu için bu sorunun da özel bankalar tarafından giderilmesi gerektiği bildirildi. Yetkililerin Türkiye Bankalar Birliği’ne yaptığı çağrı ile en azından emeklilere çok acil olarak 3 maaş avans verilmesi gerektiği vurgulandı. Emekliler özellikle koronavirüs salgını sebebiyle daha da ağırlaşan ekonomik koşulları gerekçe göstererek geçim derdine düşerken, uzun zamandır gündemde olan 3 maaş avans ikramiye ile 10 maaş tutarına kadar faizsiz kredi desteğinin verilmesini talep ediyor. Mevut durumda bankalar, emeklilere faizsiz ihtiyaç kredisi vermiyor. Fakat kamu bankaları tarafından düşük faiz oranları ile emeklilere özel ihtiyaç kredisi paketleri bulunuyor.

İş Bankası’ndan İhtiyaç Kredisinde Bayram Kampanyası!

ING Bank’tan Ayda 227 TL Geri Ödemeyle 10 Bin TL İhtiyaç Kredisi Kampanyası

1000 TL Sosyal Yardım Başvuru Sonuçları Açıklanıyor! Öğrenme Ekranı

Editör: TE Bilisim