Bilindiği gibi 5510 Sayılı Kanuna göre bina inşaatları için Sosyal Güvenlik Kurumuna işyeri dosyası tescil ettirme zorunluluğu bulunmakta ve inşaatın metrekaresi ile yapı birim maliyetlerine göre belli oranda işçilik bildirilmesi gerekmektedir.

Sıfırdan yapılmaya başlanan ve bitirilen işler için herkes işyeri dosyası açılması gerektiğini bilir ve açtırmak da zorundadır. Tüm binanın metrekaresi ve yapı birim maliyeti de belli olduğundan asgari işçilik hesabı yapmak da gayet kolaydır. Asıl sorun bina tadilat işleri için asgari işçilik hesabının nasıl yapılacağı konusunda doğmakta, hem bina sahibi hem de muhasebecisi ya da mali müşaviri bu konuda büyük tereddütler yaşamaktadır.

Bina Tadilat İşleri İçin Yeniden İşyeri Dosyası Tescil Ettirme Zorunluluğu Var mıdır?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki binanın tamamı için açılan dosya kapatılıp ilişiksizlik belgesi Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmadıysa devam eden dosya üzerinden tadilat işi yapılabileceğinden ayrıca işyeri dosyası tescil ettirmeye gerek yoktur.

Ama ana dosya üzerinden ilişiksizlik belgesi alındıysa ve tadilat ruhsatı da ilişiksizlik belgesi alındıktan sonra çıkartılmışsa bu durumda bina tadilatı için yeni bir işyeri dosyası tescil ettirme zorunluluğu doğmaktadır.

Bina Tadilat İşi İçin Asgari İşçilik Neye Göre Yapılacak?

[caption id="attachment_4694" align="aligncenter" width="468"] BİNA İNŞAAT TADİLATI SGKYA NE KADAR PARA ÖDERİM[/caption]

İşte en çok tereddüt edilen konu da budur. Bina inşaatlarında asgari işçilik hesabı yapabilmek için Belediye tarafından tadilatın inşaatın kaç metrekarelik kısmında yapıldığının ruhsatta belirtilmesi ya da belirtilmese bile bununla ilgili bir yazı vermesi gerekmektedir. Fakat ne yazık ki çoğu belediyeden böyle bir yazı alma imkanı bulunmamaktadır.

Eğer bina tadilat işi fatura karşılığında yaptırılmışsa, fatura bedelinin KDV hariç tutarı üzerinden asgari işçilik yapabilme imkanı doğmaktadır. Eğer fatura karşılığı yapılan bir iş değilse ve tadilatın da kaç metrekarede yapıldığı belediyeden resmi yazı ile belgelenemiyorsa bu durumda Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve ya Sosyal Güvenlik Müfettişleri tarafından tadilat işyerinin asgari işçilik hesabının yapılması gerekmektedir. Bu da baya uzun bir zaman almakta ve bina sahibinin mağdur olmasına sebep olmaktadır.

Bunun dışında; ruhsata tabi olmayan ve maliyet hesabı yapılamayan bina tadilat, tamirat, tesisat ve benzeri işler için işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna borcunun olmaması; herhangi bir ihbar, şüphe veya şikâyetin de bulunmaması halinde işveren tarafından yapılan bildirim yeterli görülerek işyeri dosyası kapatılmakta; ihbar, şüphe veya şikâyet bulunması veya yapılan işle ilgili hiç işçilik bildirimi olmaması halinde ise Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurları (Sosyal Güvenlik Denetmenleri veya müfettişler) tarafından yapılacak inceleme sonucuna göre işlem yapılmaktadır

Editör: TE Bilisim