Yeni bir tasarı olmasından ötürü pek çok Bağ-Kur’lunun bilmediği işsizlik maaşı, kabul edilen yasaya göre 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren şartları yerine getiren Bağ-Kur’lular için ödeniyor. Esnaf Ahilik Sandığı olarak geçen uygulama, bu kapsamda işyerini kapatmak ya da zor durumda olan Bağ-Kur’lulara belirli bir süre destek sağlamayı içeriyor.

Kimler Esnaf Ahilik Sandığı Kapsamındadır?

Esnaf Ahilik Sandığı kapsamında yapılacak yardımlardan yararlanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bağ-Kur kapsamında olup günlük kazançlarının yüzde 2 sigortalı, yüzde 1 devlet payı yani toplamda yüzde 3 oranında prim ödenmesi halinde Ahilik Sandığı Sigortasından yararlanılmış olunmaktadır. Ayrıca sigorta kapsamına dahil edilmeyecekler; isteğe bağlı sigortalı olanlar, 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabii olan jokey ve antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyetlerde bulunanlar yani çiftlik yapanlar hariç olmak üzere 4/B kapsamında olanlar yararlanabilmektedirler. Buradaki temel amaç, özellikle esnaflık ile uğraşan ve işyerinde zorluk yaşayan ya da işini kapatmış olan kimselerin işsiz kaldıkları dönemde zorluk çekmelerini önlemektir. Faaliyetlerine 2020 tarihinden önce başlamış ya da 2020 yılı içi ya da sonrasında başlamış olanlar Esnaf Ahilik Sandığı sigortası kapsamında değerlendirilebilmektedirler.

Esnaf Ahilik Sandığı Prim Oranları Nasıl Hesaplanıyor?

Sistem içinde sigortalının günlük kazancı yüzde 2, devlet katkısı yüzde 1 olduğu için prim ödemesi yüzde 3 oranından hesaplanmaktadır. Fakat temel alınan prim tutarı, prime esas teşkil eden günlük kazancın alt sınırının iki katı üzerinden hesaplama yapılacak tutardan daha fazla olamayacaktır. Farklı sebepler yüzünden sigortalılık durumunun sona ermesi halinde ise o ana kadar sigortalıdan temin edilen Esnaf Ahilik Sandığı primleri ile devlet payı katkısı iade edilmemektedir. Esnaf Ahilik Sandığı’na ödenmiş olan primler ancak işyerinin kapatılması ya da kişinin zor durumda olduğunu göstermesi halinde ödenecektir. Ödenek, sigortalının son dört aylık prime söz konusu olan kazançları temel alınarak hesaplanmakta ve günlük ortalama kazancının da yüzde 40’ını geçmeyecek şekilde yapılacaktır. Bu şekilde hesaplama yapıldığında sandık ödeneği miktarının aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçmeyeceği hesaplanmaktadır.

Esnaf Ahilik Sandığından Nasıl Yararlanılır?

Esnaf Ahilik Sandığı’ndan yararlanmak isteyenler, ilk olarak sigortalılık süresinin sona ermesinden son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde de;
  • 600 gün faaliyet sürdürmüş ve Esnaf Ahilik Sandığı primini ödemiş olanlara 180 gün,
  • 900 gün faaliyet sürdürmüş ve Esnaf Ahilik Sandığı primini ödemiş olanlara 240 gün,
  • 1080 gün faaliyet sürdürmüş ve Esnaf Ahilik Sandığı primini ödemiş olanlara 300 gün süreyle işsizlik maaşları ödenecektir.
Başvuruların sonuçlanması ise takip eden ayın sonuna kadar sarkabilecek. Sandık ödemeleri ise her ayın 5’inde sigortalılara ödenecek. Ödenek kapsamında damga vergisi hariç, herhangi bir vergi ya da kesinti yapılmamakla birlikte, nafaka borçları hariç olmak üzere haciz ya da başkasına devir işlemleri de uygulanmayacak. Alım başvuruları ise iflas istemiyle mahkemeye başvurulmuş olmak kaydıyla ve bu durumu ibraz edebilmek halinde ya da iflas söz konusu değilse de borçlar yüzünden işyerini kapatmak zorunda olarak sigortalılığı sona eren kimseler, bu tarihlerden 30 gün için içerisinde İŞKUR’a başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuruda durumlarının yeni iş arıyor olmaları gerekmektedir. Gereken koşulların sağlanması haliyle ödenekten yararlanmaya hak kazandırılacaklar. Eğer Esnaf Ahilik Sandığı prim borçları bulunuyorsa, bu durumda da kişiler diğer koşulları sağlamaları halinde, sandığa olan prim borçlarının da alacakları ödenekten düşülmesini kabul etmeleri halinde yine ödenekten yararlanabilmektedirler.

Bağ-Kur Başlangıcı Geriye Çekilebilir mi?

Bağ-Kur Çiftçi Nasıl Emekli Olur, Şartlar Nedir?

Bağ-Kur (4B) Ne Zaman Emekli Olurum Hesaplama

Editör: TE Bilisim