08.12.2016 tarihinde yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında SGK primlerinin 9 ay ertelenmesi, esnaf olanlara da tıpkı ssk kapsamında çalışanlar gibi  işsizlik maaşı ödenmesi, kara listede olup kredi çekemeyen esnaflara sicil affı, faizsiz kredi gibi ekonomiyi canlandıracak bir çok müjde verildi. Bu yazımıda özellikle 2016 Aralık, 2017 Ocak ve Şubat Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin 9 ay süreyle son ödeme tarihlerinin ertelenmesi ve esnaflara işsizlik maaşı ödenmesi konularının üzerinde duracağız. Hangi SGK primleri 9 ay ertelenecek, hangi esnaflara yani bağkurlulara işsizlik maaşı ödenecek? İşte detaylar; SGK'nın 30 Ocak 2017 Tarihli 2016/Aralık Primlerinin Ertelenmesi İşlemleri Konulu DUYURUSU İÇİN TIKLAYINIZ SGK 2017 Ocak, Şubat ve Mart Primleri Son Ödeme Tarihleri Bilindiği üzere her aya ait Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin takip eden ay sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Şöyle ki 2017 Ocak ayına ait işveren ssk primlerinin 28.02.2017 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. Ancak Başbakan Binali YILDIRIM tarafından açıklanan 08.12.2016 tarihli Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararına göre işverenlerin 4/a yani ssk kapsamında çalıştırdıkları sigortalılarına ait 2016 Aralık, 2017 Ocak ve Şubatprimleri için son ödeme süresi 9 ay ertelenecek. Buna göre işverenlerin 2016 Aralık, 2017 Ocak ve Şubat aylarına ait primlerini son ödeme tarihleri şu şekilde olacak;
  • Geçici Madde 72. – Bu kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinden , 2016 yılı Aralık ayı için geçici 68 inci, 2017 yılı Ocak ve Şubat ayları için geçici 71 inci madde kapsamında Hazine katkısına müstehak olanların, anılan maddeler uyarınca Hazine katkısı hesabında ilgili aylarda alınacak prim ödeme gün sayısının günlük 60 TL ile çarpımı sonucu bulunacak sigorta primine esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak 2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait sigorta prim tutarlarını, sırasıyla 2017 yılı Ekim, Kasım ve  Aralık ayları içerisinde Kurumca belirlenecek tarihe kadar ödemeleri halinde bu aylara ilişkin primler süresinde ödenmiş sayılır. Bu maddenin uygulanmasında, 2016 ve 2017 yılı içerisinde ilk defa bu  Kanun kapsamına alınan işyerleri için sigorta primlerinin yasal süresinde ödeme şartı aranmaz.
Böylece işverenler prim ödemesini 9 ay sonrasında yapabilecek ve daha öncelikli olan diğer ödemelerini gerçekleştirebilecek. Bu da ekonomiye ciddi bir katkı sağlamış olacak. PRİM ERTELEMESİ NASIL OLACAK? DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ Esnafa (Bağkurluya) İşsizlik Maaşı Müjdesi Bilindiği üzere mevcut uygulamada esnaflara ya da şirket ortaklarına işyerini terk etmeleri halinde işsizlik maaşı ödenmemekte. Sadece 4a yani ssk kapsamında çalışıyorken işten ayrılan sigortalılara işsizlik maaşı ödenmekte. Mevcut uygulamada İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI İÇİN TIKLAYINIZ Kanunda yapılacak düzenleme ile birlikte artık esnafların ve şirket ortaklarının işi bırakmaları halinde kendilerine işsizlik maaşı ödenmesi sağlanacak. Bunun için tabi ki belirli şartlar olacak. 
  • Esnafa işsizlik maaşı için ayrı bir fon kurulması gündemde,
  • 1300,00 TL ye kadar işsizlik maaşı ödenebilecek. (Asgari ücret seviyesinde)
  • Esnafa işsizlik maaşı 10 ay süreyle ödenebilecek.
  • Esnaf yeni bir iş bulana ya da iş kurana kadar işsizlik maaşı alabilecek.
2017 Bağkur, GSS, Diğer SGK Primleri 9 Ay Ertelenecek mi? Maalesef. Sadece 4/a yani SSK kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerin 2017 Ocak, Şubat ve Mart ayı primleri 9 ay süreyle ertelenecek. Bağkur, gss ya da diğer SGK primlerinin ertelenmesi söz konusu değil.
Editör: TE Bilisim