1800 Günden Erken Emekli Olma Hakkı Kimleri Kapsıyor? 1800 gün SGK ödemesi gerçekleştirilerek emekli olabilecek vatandaşlar için belirli kriterler gerekmektedir. Normal bir çalışan için emeklilik hakkı sağlanabilmesi için istenen birtakım şartlar bulunmaktadır. Normal bir vatandaştan istenen emeklilik şartları yaş şartı, istenen SGK gün sayısı ve beklenilen yılın gelmesi olmaktadır. Bu şartları sağlayan vatandaşlarımız emeklilik dilekçesini vererek emeklilik başvurusunu yapabilmektedirler. Ancak bazı vatandaşlarımız için özel durumlar söz konusu olmaktadır. Bu gibi durumlarda vatandaşların Malulen Emekli olma hakkı bulunmaktadır. Malulen Emekli olabilmek için vatandaşlardan bazı şartların yerine getirilmesi istenmektedir. Vatandaşlardan istenen en önemli şartlardan 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün ödenmiş sigortalılığı bulunması olmaktadır. Bu şartları sağlayanların yaş şartı aranmaksızın emekli olabilme hakları bulunmaktadır.

Malul Tanımlaması Nasıl Yapılmaktadır?

Malul Tanımlaması Nasıl Yapılmaktadır? İşverenlerin ya da çalışan sigortalının talebi üzerine SGK tarafından yetkili kılınan hastanelerden, usulüne uygun olarak alınan rapor ile çalışma gücünün, iş kazası veya mesleki hastalık sonucu, meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını, c bendi kapsamında bulunan sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’nı veya meslekte görevlerini yapamayacakları şekilde gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılmaktadır. Kurum tarafından malul sayılan vatandaşlar en az 10 yıllık sigortalılık sürelerinin bulunması ve en az 1800 gün ödenmiş sigortalı günü bulunan, başka birinin bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise de sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekli olmaktadır.

Malulen Emekli Olmak İçin İstenen Şartlar Nelerdir?

Malulen Emekli Olmak İçin İstenen Şartlar Nelerdir? Malulen emekli olabilmek için istenen şartlar aşağıdaki gibi olmaktadır.
  • İlk sigorta başlangıcından itibaren 10 yıl geçmiş olması gerekmektedir.
  • 10 yıllık sigortalılık süresinin içinden en az olarak 1800 gün ödenmiş sigortalılık süresi bulunması gerekli olmaktadır.
  • Sigortalının sağlık kurulu tarafından en az % 60 ve üzerinde bir güç kaybının olduğunu tespitinin yapılması ve oluşan bu olayın sigortalı olarak işe girişinden sonra gerçekleşmesi gerekmektedir.
  • 4A kapsamında çalışan vatandaşların işten ayrılması,
  • 4B kapsamında çalışanların ticari faaliyetlerine son vermiş olmaları ve bu duruma ek olarak da herhangi bir ödenmemiş prim borçlarının da bulunmaması,
  • 4C kapsamında çalışanların da görevlerinden ayrılması gerekli olmaktadır.

Hiç Sigortası Olmayan Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur ?

Sağlık Raporu ile Emeklilik Mümkün mü?

Emekli Maaşı Hesaplama Yöntemi Nasıl?

Editör: TE Bilisim