Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından doğum yapan kadınlara yönelik yapılan emzirme ödeneği ile yeni doğum yapan vatandaşların desteklenmesi hedefleniyor. Halk arasında süt parası olarak da bilinen bu yardımdan yararlanılması için belirli şartların sağlanması gerekiyor. İlgili kanunlarda yer alan koşulları sağlayanların emzirme ödeneğinden yararlanması sağlanacak.

Emzirme ödeneği her bir çocuk için doğum tarihinde geçerli olan ve belirlenen tarife üzerinden ödenmektedir. 2023 yılında da kurum yönetim kurulunca belirlenen ve bakanlık tarafından onaylanan tarife üzerinden ödemeler yapılmaktadır.

EMZİRME ÖDENEĞİ NEDİR?

Emzirme ödeneği her bir çocuk çiin canlı doğum gerçekleştirenlere yapılan ödemelerdir. Süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneği, anneye ya da eşine verilmektedir. SGK kapsamında en az 4 ay prim ödemesi gerçekleştirilmesi halinde ödemeler yapılmaktadır.

Her yıl yapılan düzenlemeler ile emzirme ödeneği miktarı da değişmektedir. Mevcut ekonomik koşullar ve değişen oranlar göre emzirme ödeneğinde de farklı rakamlar görülmektedir. İlgili şartları sağlayan sigortalılar bu ödemelerden yararlanabilmektedir.

EMZİRME ÖDENEĞİ KİMLERE VERİLİR?

Canlı doğum gerçekleştiren anne ya da sigortasız annenin sigortalı eşinin hesabına SGK tarafından emzirme ödeneği verişmektedir. Hizmet akdine tabi ya da kendi adına, kendi hesabına yaptıkları çalışmalardan dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği sağlanmaktadır.

Emzirme ödeneği şartları ise kısaca şunlardır:

  • SSK (4A) sigortalı çalışanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olmalıdır.
  • Bağ Kur (4/B) sigortalılar için önceki bir yıl içinde en az 120 kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olmalıdır.
  • Canlı doğum gerçekleşmiş olmalıdır.

2023 EMZİRME ÖDENEĞİ NE KADAR?

Emzirme ödeneği kapsamında 2023 yılında kurum yönetim kurulunca belirlene ve bakanlık tarafından onaylanan miktar sene başından itibaren uygulanmaya başlamıştır. Bu kapsamda 2023 yılı için 520 TL olarak belirlenmiştir. Bir önceki yol 316 TL olan emzirme ödeneği, 2023 yılında 520 TL’ye yükseltilmiştir.  

Editör: TE Bilisim