Ziraat Bankası BES iptali bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Çeşitli nedenler ile sistemden çıkış yapmak isteyenler Ziraat Bankası BES iptal etme yöntemleri ile sistemden çıkış yapabilirler.

Bireysel Emeklilik Sistemi BES Nedir?

2017 yılından beri zorunlu olarak uygulanan ve aynı zamanda isteğe bağlı olarak da seçilen bireysel emeklilik sistemi tanımı itibariyle sigorta kapsamında olan kimselerin tasarruf yapmalarını ve emeklilik döneminde fonlarında birikmiş olan tutarları peşin ya da taksitler ile kullanmalarına dayanmaktadır.

Esasında bireysel emeklilik sistemi kendi başına emekli yapmaya yeterli olmamaktadır ve Sosyal Güvenlik Kurumu için bir alternatif oluşturmamaktadır. Bireysel emeklilik temelde, yaşlılık döneminde SGK emekli aylıklarının düşük olması ya da bu kurumdan hiç aylık alınmaması durumunda kişilerin maddi ihtiyaçlarının temel düzeyde giderilmesini sağlamaktadır.

Ancak bireysel emeklilik sisteminde yatırılan prim tutarları katılımcılar tarafından belirlendiği için sisteme giriş yapanlar yüksek primler ödeyerek bireysel emeklilik ödemelerini de yüksek bir şekilde almaları mümkün olmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Kimler Yararlanıyor?

Bireysel emeklilik sisteminden yararlanacaklar temelde iki ana kısma ayrılmışlardır. İlk kesimde olanlar sisteme gönüllü olarak girerler ve kendilerinin belirledikleri tutarlar üzerinden prim ödemelerini yaparlar. Gönüllü katılım için herhangi bir kısıtlama söz konusu olmayıp bu türden katılımlarda sigortalılar kendi prim bedellerini dışarıdan öderler ve emeklilik süresi sonunda birikimlerini kullanabilmektedirler.

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi ise 2017 yılından işçi, memur gibi çalışanlar için uygulanmaktadır ve sistem otomatik olarak işe başlayanları kapsamaktadır. Girişler otomatik olarak yapılmaktadır ve sistemde kalmak istemeyenler için de BES iptali nasıl yapılır sorusu önem kazanmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi Özellikleri Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi özellikleri tanınması sistemde kalmayı ya da çıkış yapmayı belirlemek üzerinde etkili olacaktır.

Sistemin özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Sistem dahilinde yatırılacak olan prim miktarları gönüllü katılım kapsamında belirlenmektedir. Zorunlu olan katılımlarda ise alınan maaş üzerinden yüzde 5 – 10 arasında değişiklik söz konusu olmaktadır. Zorunlu olarak sisteme katılanlar da prim ödemelerini yükseltmek istediklerinde tutarlarını arttırabilirler.
  • Bireysel emeklilik için sisteme giriş yapılmış olan sigorta şirketi değiştirilmek isteniyorsa sistemde en az 1 yıl kalmak gerekmektedir.
  • Bir kişi birden fazla bireysel emeklilik poliçesi yapabilmektedir. Çünkü temelde bireysel emeklilik sistemi bir tasarruf hesabıdır ve yapılan birikimlerin fonlar üzerinden yönetilmesine dayanır. Fonlar kendi içlerinde düşük, orta ve yüksek olarak belirlenmiştir. Yüksek riske sahip olan bireysel emeklilik fonların kazancı daha yüksek olmaktadır ancak riskli oldukları için zarar da yaratabilmektedirler. Orta ve düşük fonlar ise daha stabil getirisi olan fakat yüksek getiri sağlamayan fonlardır. Bireysel emeklilik sistemine giriş yapıldığında tercih edilen fonlara dikkat etmek ve doğru bir şekilde yönlendirme yapmak yararlı olacaktır.
  • Sistemde bulunan için belirli teşvikler söz konusu olmaktadır. Bu açıdan ödenmiş katkı paylarının mevcut ay dahilinde brüt ücretin yüzde 10’u aşmaması kapsamında gelir vergisi indirimi, yıllık gelirin yüzde 10’unu ve brüt asgari ücret tutarının aşılmaması halinde ödenecek katkı payının mevcut yılda ödenmesi durumunda vergi indirimi, yaş ve prim süresi şartlarının sağlanması halinde de devlet tarafından yüzde 25 oranında devlet katkısı imkânı sunulmaktadır.

Bu etmenleri göz önünde tutarak bireysel emeklilik iptali için karar verebilirsiniz.

Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?

Bireysel emeklilik bankalar ve bankaların çalıştıkları ya da kendi kuruluşları olan sigorta şirketleri aracılığıyla yürütülmektedir. Bu yüzden özellikle zorunlu olarak sisteme giriş yapılmış olanlar için BES iptali yapmak merak edilmektedir.

Yakın zamanda Türkiye Hayat Emeklilik olarak adı değişen Ziraat Bankası bireysel emeklilik işlemlerinde zorunlu girişler bakımından oldukça yüksek sayılara sahip olan bir bankadır. Ziraat Bankası BES iptali yapmak için ise çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri tercih ederek iptal işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Müşteri Hizmetlerinden Ziraat Bankası BES İptali İşlemleri

Ziraat Bankası müşteri hizmetleri BES iptali yapmak için iletişim numarasının aranması gerekmektedir. Bunun için bireysel emeklilik için hizmet veren numarası olan 0850 202 20 20 aranmalıdır. Numarayı aradıktan sonra bağlanacak olan müşteri temsilcisi sisteme ilişkin olarak bilgilendirme yapacaktır.

Fakat sistemden çıkış yapmak istiyorsanız müşteri temsilcisi yardımı ile birlikte sistemden çıkabilirsiniz. İptal metnini size okuyacak olan müşteri temsilcisini onaylamanız halinde iptal süreci başlatılmış olacaktır. Görüşmenin sona ermesi sonrasında ise SMS yolu ile iptal sürecine yönelik bilgilendirme mesajı yapılacaktır.

İnternetten Ziraat Bankası BES İptali Nasıl Yapılır ?

Ziraat Bankası internet BES iptali yapmak için internet şubesinin kullanılması gerekmektedir. Bunu yapmak için öncelikle Türkiye Hayat Emeklilik internet şubesine giriş yapılması gerekmektedir. Yakın zamanda Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası bireysel emeklilik sistemleri tek çatı altında toplanmış ve Türkiye Hayat Emeklilik adını almıştır.

Bu bankalar dahilinde bireysel emeklilik sistemine dahil olanların hepsinin Türkiye Hayat Emeklilik iptali yaparak sistemden çıkışları mümkün olmaktadır. İnternet sitesine giriş yaptıktan sonra online işlemler menüsünden bireysel kısmını seçin. Bireysel emeklilik hesabınızı açılan sayfada sorgulayarak sitede yer alan iptal kısmını seçerek sistemden çıkış yapabilirsiniz.

Ziraat Bankası Mobil BES İptali Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası mobil BES iptali yapmak için öncelikle Ziraat Bankası mobil uygulaması kullanmanız gerekmektedir. Mobil bankacılığa müşteri bilgileriniz ile birlikte giriş yaptıktan sonra ana menüden değişiklikler ve talepler sekmesini seçin.

Bunun dahilinde otomatik katılımlı olarak sisteme giriş yapmış olduğunuz bireysel emeklilik görünecek ve aynı sayfada bulunan cayma talebini kullanarak sistemden çıkış yapabilirsiniz. Aynı işlemleri Türkiye Hayat Emeklilik uygulaması üzerinden de yapabilirsiniz.

Ziraat Bankası BES İptalinde Kesinti Yapılır mı?

Ziraat Bankası BES iptali kesinti yapılan durumları içermektedir. Esasında bu durumlar bireysel emeklilik sistemi içinde olan herkes için geçerli olmaktadır. Sistemden çıkış yapmak için belirli noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle devlet tarafından sunulan yüzde 25’lik destek hakkı sistemden çıkış yapıldıktan sonra kesilmektedir.

Üstelik bu destek daha sonra sisteme tekrar giriş yapıldığında da bir daha geri verilmemektedir. Bu yüzden BES iptali yaparken bu noktayı göz önünde tutmanız yararlı olacaktır. Otomatik katlım sonrasındaki iki ay içinde başvuru yapılması halinde ana paradan hiçbir kesinti olmayacak şekilde sistemden yapılan kesintileri geri alabilirsiniz. İki aydan sonra ise süreye bağlı olarak masraflar başta olmak üzere sistemden çıkışta kesintiler yapılacaktır. Şayet 3 yıldan az bir süre dahilinde sistemde kalınmış ve bu süre içinde BES iptali yapılırsa devlet katkısı, sonraki sisteme girişlerde de kesilecektir.

3 ve 6 yıl arasında sistemde kalarak bu süre içinde sistemden çıkmak isterseniz devlet katkısı yüzde 15 olarak sağlanacaktır. 6 ile 10 yıl arasında sistemde kalmanız ve bu süre içinde sistemden çıkmanız halinde devlet katkısının yüzde 15’ini alabilirsiniz. 10 yılın doldurulması ve 56 yaşın tamamlanması sonrasında ise devlet katkısının tamamını almak mümkün olmaktadır.

Ziraat Bankası BES iptali yapmak için bu noktaları göz önünde tutmanız yararlı olacaktır. İade işlemleri hemen tanımlanacak olup bir hafta içinde iade sağlanacaktır.

Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası bireysel emeklilik sorgusu için sistemde aktif olmak gerekmektedir. Bireysel emeklilik sisteme ödeme yapan vatandaşlar sorgulama yapabilmektedir.

Ziraat Bankası bireysel emeklilik durumunu sorgulamak için:

  • Sorgulama yapmak için vatandaşların ziraatbankasi.com.tr adresine giriş yapması gerekmektedir.
  • İnternet bankacılığı üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra sayfanın sağ tarafında bulunan ‘’Bireysel Bankacılık’’ alanına tıklamak gerekmektedir.
  • Bu alan üzerinden sorgulama yapılabilmektedir.

Ziraat Bankası Bireysel Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Ziraat Bankası BES emeklilik yaşı her bireysel emekli için standarttır. Vatandaşlar 10 senelik prim süresini doldurduktan sonra 56 yaşına geldiğinde emeklilik hakkı elde etmektedir. Bireysel emeklilik sistemine katılan vatandaşlar 56 yaşını doldurduktan sonra biriken ödemeleri dilerlerse toplu olarak, dilerse de aylık olarak almaya hak kazanmaktadır.

Bireysel emeklilik sisteminden çıkmak için belirli bir yasal süre yoktur. Fakat vatandaşlar, 10 sene boyunca prim ödemesi yaparsa, devlet katkı payının tamamını almaktadır.

Buna göre:

  • Vatandaşın ilk 3 sene içerisinde sistemden çıkması durumunda devlet katkı payı alamaz.
  • Sistemden 3 sene ve 6 sene içerisinde ayrılan vatandaşlar toplam devlet katkı payının yüzde 15’ini almaktadır.
  • Sistemde 6 sene ve 10 sene arasında kalan vatandaşlar devlet katkı payının yüzde 60’ını almaktadır.
  • Vatandaşın 56 yaşını doldurmadan tüm katkı payını alması mümkün değildir. Bundan dolayı vatandaşların 56 yaşını doldurması ve 10 senelik prim ödemelerini tamamlaması gerekmektedir.

Ziraat Emeklilik Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ziraat emeklilik hesabı yapmak için izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:

  • İnternetten https://www.ziraatemeklilik.com.tr/tr/emeklilik-gelir-plani adresine giriş yapılır.
  • Açılan sayfanın altında yer alan ‘’ emeklilik maaşımı nasıl hesaplarım’’ sekmesine tıklanır.
  • İşlem ile yenilenen ekranın boşluklarına yaş, BES için ödenebilecek aylık ücret, emekli olmak istenilen yaş bilgileri girilip, ‘’ birikim grafiğini çiz’’ başlıklı kutucuğa tıklanır.
  • İşlem ardından, girilen bilgilerle örtüşen en avantajlı Ziraat emeklilik uygulaması ve emeklilik ardından sahip olunacak toplam kazanç ekrana yansır.

Ziraat Bankası BES İptali Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası BES iptali için izlenebilecek birçok yol vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ziraat Bankası müşteri hizmetlerini arayarak iptal işlemi yaptırmak
  • Ziraat Bankası internet şubesinden BES iptali talebinde bulunmak
  • Ziraat Bankası mobil bankacılık üzerinden BES iptal işlemi yapmak
  • Ziraat Bankası şubelerine giderek BES iptali yapmak

Bu yöntemlerden herhangi biri ile BES iptali yapılabilir. İptal işleminden sonra paranın hesabınıza geçmesi 10 günü bulabilir.

Ziraat Bankası BES İptali Şubeden Yapılır Mı?

Ziraat Bankası BES başvurusunu şubeden yapmak için izlenen adımlar şöyledir:

  • Kişi kendisine en yakın Ziraat Bankası şubesine, TC kimlik kartı ile ziyaret gerçekleştirir.
  • Müşteri temsilcisi ile görüşmek üzere sıra alınır. Sıranın gelmesi ardından TC kimlik kartı teslim edilip BES iptali yapılmak istendiği aktarılır.
  • Temsilcinin ileteceği ‘’ Ziraat Bankası BES iptal formu’’ kimlik ve iletişim bilgileri ile doldurulup, imzalanır.
  • Formun teslim edilmesi ile Ziraat Bankası BES iptali sisteme tanımlanır.
Editör: TE Bilisim