Tarım ile uğraşanların en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında sulama yöntemleri gelmektedir. Az ya da çok her tarım sulama istediği için sulama ve sondaj kredileri ile arazinizin suya kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Sondaj Nedir, Sulama Nasıl Yapılır?

Tarım arazisinde delik açma yöntemi ile kuyudan su bulmaya sondaj denilmektedir. Sondaj, yapılan saha çalışmaları kapsamında kayaları parçalayarak, kesifler açarak yapılmaktadır. Özellikle sert topraklarda sondaj işlemleri zor olabilmektedir çünkü sert kayaları delmek ve onun altındaki suya ulaşmak gerekmektedir. Genelde sondaj deliği açılmadan önce topraktan örnekler alınıp incelendiği ve su kaynaklarının da nerede olduğu tespit edildiğinden sondaj işlemlerinde su bulunmaktadır. Ancak bazı durumlarda açılan kuyudan su çıkmamakta ya da ihtiyacı karşılayacak olan suya ulaşmak mümkün olmamaktadır. Fakat büyük oranda sondaj işlemleri sonucunda suya ulaşılmaktadır. Sert zeminlerde sondaj hava sirkülasyonu ile yumuşak zeminlerde ise çamur sirkülasyonu denilen bir yöntem ile yapılmaktadır. Buna yani arazi yapısına göre sondaj makine çeşitleri de farklılık göstermektedir. Arazi yapısına göre rotari sondaj makineleri, kombine çalışan sondaj makineleri, kızaklı sondaj makineleri, darbeli sondaj makineleri ve bindirilmiş sondaj makineleri bulunmaktadır. Bu makinelerden hangilerinin kullanılacağı arazi yapısına göre belirlenmektedir. Sondaj işlemleri temelde dört ana noktaya dayanmaktadır. İlk işlem kazma işlemine dayanır. Burada su çıkarılacak olan noktada su bulununcaya kadar derine inilmektedir. Diğer bir işlem ise boşaltma işlemidir. Sondajın sebep olduğu parçaların, sonda dışına çıkarılmasına denilmektedir. Boşaltma ve temizlik farklı işlemleri gerektirmektedir. Mekanik temizleyiciler mekanik gereçlerin kullanılarak kuyuya indirilmesi ve burada biriken parçaların boşaltılmasını içermektedir. Ayrıca sıvı gereçler de bulunur ve sıvı gereçler de kuyu suyuna bulaşmış olan toprak ve taşların çıkarılmasını sağlar. Son olarak araçların taşınması ve sondajda her hareketin yapılması için güç aktarma işlemi de sondaj çalışmalarının ana başlıkları olmaktadır. Sondaj işlemleri bu bakımdan masraflı işlemler olduğu için sunulan kredilerden yararlanmak gerekebilmektedir.

Ziraat Bankası Sondaj Kredisi

Ziraat Bankası sondaj kredisi sondaj işlemleri sırasında oluşan masrafların karşılanması amacıyla çiftçilere sunuluyor. Sondaj işlemleri masraflı olduğu için ve bu masrafları karşılayacak maddi gücü olmayan çiftçilere kredi büyük bir kolaylık sağlıyor. Sondaj kredisi gerçek ve tüzel kişilikler arasında çiftçilik belgesine sahip olanlara veriliyor. Kredi aynı zamanda sıfır faiz ile sunuluyor ve böylece çekilen tutar dışında bankaya herhangi bir ödeme yapılmıyor. Kredi için başvuruda bulunan kimselerin asıl hedefi ise sondaj kredisinden de yararlanarak yeterli derecede su bulunmayan ve sulanmayan arazilerin sondaj işlemleri nedeniyle verimli bir şekilde sulanması ve tarıma elverişli hale getirilmesini içermektedir. Sondaj kredisine başvuru yapmak için ise belirli belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Buna göre;
  • Çiftçi kayıt belgesi
  • İlgili odalara kayıt belgeleri,
  • Vergi levhası,
  • Kimlik fotokopisi ve aslı
  • Kredi başvurusunda teminat olarak gösterilecek taşınmazlara ait belgeler
  • Teminat kapsamında kira sözleşmesi ya da tapu kontratı gerekmektedir.
Bu belgeler ile birlikte krediye başvuru yapmanız halinde sondaj işlemlerinde kurulacak olan kredi sağlanacaktır. Kredinin sağlanması için kredi notunun ve ödeme için gelir durumunun ibraz edilmesi de önem taşıyor.

Damla Sulama Kredisi

Damla sulama olarak adlandırılan sulama yöntemi suyu çok daha verimli kullanmak isteyenler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Bitkilerin yetiştirilmesi için en verimli su ve besin maddesi dağıtım sistemi olan damla sulama, su ve besinleri doğru zamanda ve doğrudan, herhangi bir su kaybı yaşanmadan bitkinin kök bölgesine ulaştırmaktadır. Başka bir deyişle her bitkinin ihtiyaç duyduğu miktardaki su ve besin ögeleri doğrudan köklerine taşınmaktadır. Bu durum ise bitkilerin gelişimini çok olumlu etkilemenin yanında su konusunda da tasarruf etmeye neden olmaktadır. Sistemin çalışmasındaki temel nokta, damlatıcılar olarak adlandırılan küçük üniteler içermekte olan damlatıcı hatları yani borular ile tarlalarda kullanılır. Her bir damlatıcı suyun yanında gübre ve diğer besin ögelerini de taşıyabilmektedir. Sistemin damla halinde çalışması bitkilerin doğru oranda su olmasını sağlar, az ya da fazladan su almalarının önüne geçer. Özellikle suyun çok kısıtlı olduğu bölgelerde son derece olumlu sonuçlar sağlamaktadır. Bu yöntemden yararlanmak isteyenler de Ziraat Bankası sulama kredisi başvurusunda bulunarak damlama yöntemi ile tarımcılık imkânından yararlanabilirler. Damlama sulama yöntemi diğer sulama yöntemlerine göre ekipman ve diğer giderler olarak daha masraflı olabilmektedir. Bu bakımdan masrafların karşılanması için kredi çekmek daha avantajlı olmaktadır.

Ziraat Bankası Sulama Kredileri Oran ve Üst Limiti

Ziraat Bankası sulama kredisi faiz oranı ve üst limiti banka tarafından 5.000.000 TL üst limit olarak belirlenmiş olup herhangi bir faiz talep edilmemektedir. Ancak bu kredi sadece sulama işlemleri için kullanılmakta olup modern yöntemler ile sulama işlemlerinin yaygınlaşması amacıyla verilmektedir. Devlet Su İşleri tarafından tarlada yapılacak incelemenin modern sulama için uygunluğunun tespit edilmesinden sonra bankaya sulama kredisi için başvuru yapmak mümkün olacaktır.

Ziraat Bankası Küçükbaş Hayvan Kredisi Şartları, Başvuru Detayları

Halkbank 100 Bin TL Esnaf Kefalet Kredisi Nasıl Alınır, Kimlere Veriliyor ?

Kredi İle Telefon Almak İsteyenlere Fırsat! Bankalar Cep Telefonu Kredisi Veriyor

Editör: TE Bilisim