Yurt dışında çalışanların Türkiye’de emekliliği mümkündür. Türk vatandaşlarının doğumun Türkiye’de gerçekleşmesi ancak vatandaşların ilerleyen dönemlerde farklı bir ülke vatandaşlığına geçmesi halinde borçlanma yapması mümkündür. Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen süreleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlanarak emekliliklerine saydırabilecek vatandaşlar, daha erken dönemde emeklilik hakkı kazanabilmektedir.

Yurt Dışı Borçlanması Hangi Sürelerde Yapılır?

Yurt dışı borçlanması yapabilmek için vatandaşın yurt dışında sigortalı olarak çalışması gerekmektedir. Vatandaşın yurt dışında geçen sigortalılık süreleri arasında ya da sonunda her birinde bir seneye kadar olan işsizlik süreleri için borçlanma yapması mümkün olmaktadır. Vatandaşın medeni durumlarına bakılmadan ev kadını olarak geçen süre kapsamında borçlanma yapması mümkündür.

Yurt Dışı Borçlanması Yapmak için Şartlar Nelerdir?

Yurt dışı borçlanması yapmak için vatandaşın borçlanılacak sürede TC vatandaşı olması gerekmektedir. Borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı ya da doğumla Türk vatandaşı olan kişilerin, izin ile Türk vatandaşlığını kaybetmiş olması gerekmektedir. Borçlanma yapmak isteyen vatandaşların yurt dışı sürelerini belgelendirme şartı aranmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurt dışı borçlanması yapmak için başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Yurt Dışı Borçlanması Yaparken Sigortalılık Nasıl Kanıtlanır?

Yurt dışı borçlanması yapacak olan vatandaşların, ülke dışında çalıştıkları süreyi ispat etmesi gerekmektedir. Yurt dışı borçlanması yapacak vatandaşların sigortalılık süresini belgelendirmesi için:
  • Vatandaşın çalıştığı ülkede bağlı oldukları sigorta kurumlarında hizmet cetveli ya da sigorta kartının olması gerekmektedir.
  • Sigortalı olan vatandaşların çalıştıkları iş yerlerinden resmi belgelerin alınması gerekmektedir. Bu belgelerin tasdiklenmesi gerekmektedir.
  • Vatandaşın çalıştığı ülkede iş yerinin ait olduğu belediyeler tarafından düzenlenmiş olan hizmet belgeleri gerekmektedir. Bunun dışında vergi daireleri tarafından düzenlenmiş olan resmi evraklar gerekmektedir.
  • İşsiz geçen süreler için vatandaşların vergi dairelerinden tasdikli evrakları teslim alması gerekmektedir.
  • Yurt dışında kendi adına ve hesabına çalışan kişilerin bağlı oldukları vergi dairesinden belge temin etmek gerekmektedir.
  • Sözleşmesiz olarak çalışan vatandaşların Türkiye konsoloslukları ya da ataşeliklerden alacağı hizmet belgesi gerekmektedir.

Yurt Dışı Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yurt dışı borçlanması hesaplanması için 7186 sayılı olan Torba Kanunu ele alınmaktadır. Buna göre yüzde 32 oranındaki borçlanma prim tutarları yüzde 45’e çıkarılmaktadır. Buna göre:
  • En düşük günlük borçlanma tutarı 27,29 TL olmaktadır.
  • En yüksek günlük yurt dışı borçlanma tutarı ise günlük 204,67 TL olmaktadır.
Yurt dışı borçlanmaları asgari ücret ile günlük asgari ücretin 7,5 katı arasında olacak şekilde hesaplanmaktadır.

Yurt Dışı Hizmet Borçlanması Ödemesi Nereden Yapılır?

Yurt dışı hizmet borçlanması yapabilmek için vatandaşların konsolosluk ve elçiliklerinden belge alması gerekmektedir. Bu belgeler ile beraber Sosyal Güvenlik Kurumu il ve ilçe binalarına başvuru yapması gerekmektedir. Yapılan başvuru sırasında yurt dışı hizmet borçlanması için talep dilekçesi yazması gerekmektedir. Yapılan bu başvurular 3 ay içinde sonuçlanmaktadır. 3 ay sonra olumlu sonuçlanan başvurular için ödemelerin yapılması gerekmektedir. Yurt dışından yapılan tüm borçlanma türleri Bağkur kapsamında alınmaktadır.

Yurt Dışı Borçlanması Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?

Yurt dışı borçlanmalarını ödeyebilmek için başvuruların kabul edilmesi gerekmektedir. Başvurunun onaylanmasından sonra vatandaşların ilk 3 ay içerisinde borçlarını ödemesi gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşın yurt dışı hizmet borçlanması için başvuru yapmasından sonra denetlemesi gerekmektedir. Yapılan denetlemeler neticesinde onaylanan başvurular için ilk üç ay içinde ödemelerin yapılması gerekmektedir. Ödemelerini yapmayan vatandaşların yurt dışı borçlanma hakkı kaybedilmektedir. Vatandaş başvuru yapmış ancak ödeme yapmamışsa, bir daha yurt dışı borçlanmasından faydalanmak mümkün olmayacaktır. Kişinin yurt dışı borçlanması tutarını tek seferde ödemesi gerekmektedir. Yurt dışında çalışanların Türkiye’de emekliliği elde etmesi için bu ödemeleri nakit olarak yapması gerekmektedir.

SGK Yurt Dışı Borçlanma Belge Sorgulama Nereden Yapılır?

SGK aracılığı ile yurt dışı borçlanması yapacak vatandaşlar, gerekli belgelerini online olarak sorgulayabilmektedir. SGK üzerinden yurt dışı borçlanması yapacak vatandaşların sorgulama yapması için aşağıdaki adımları takip etmesi gerekmektedir. Buna göre:

SGK Yurt Dışı Belge Sorgulama

  • Bu adres üzerinden kimlik doğrulama işlemlerini tamamlanması gerekmektedir.
  • Kimlik doğrulama işlemleri e-devlet şifresi ile yapılabilmektedir. E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar e-devlet şifresini PTT şubelerinden satın alabilmektedir.
  • Sisteme mobil imza ve banka üzerinden de giriş yapılabilmektedir.
  • Bu alan üzerinden yurt dışı borçlanma belge sorgulama işlemleri yapılabilmektedir

Yurt Dışı Borçlanma Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yurt dışı borçlanması için talep edilen belgelerin eksiksiz şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Yurt dışında geçen sürelerin borçlandırılması için borçlanma başvuru sırasında çeşitli belgeler talep edilmektedir. Buna göre gerekli belgeler ise:
  • Borçlanma yapılabilmesi için başka ülkede geçen hizmet süresinin ispat edilmesi gerekmektedir.
  • Vatandaşın çalıştığı ülkede bağlı olduğu sigorta kurumundan alacağı hizmet cetveli gerekmektedir.
  • Farklı ülkede çalışan vatandaşın sigorta kartını ibraz etmesi gerekmektedir.
  • Sigortalı olan vatandaşın çalıştıkları iş yerlerinin resmi kuruluşlara ait olması gerekmektedir. Buna göre belgelerin temin edilmesi gerekmektedir.

Yurt Dışı Borçlanmasıyla Erken Emeklilik Nasıl Olur?

Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik hakkı elde etmek mümkündür. Buna göre:
  • Vatandaşın bu şartlarda emekli olabilmesi için yurt dışında çalışmaması ve ikamete dayalı sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alması gerekmektedir.
  • Borçlanma tutarının tamamının ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında vatandaşın aylık almaya hak kazanmış olması gerekmektedir.
  • Vatandaşın emekli aylığı başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Yurt Dışı Borçlanması Başvurusu Nereye Yapılır?

Yurt dışı borçlanması yapmak isteyen vatandaşların Türkiye üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekmektedir. Buna göre vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabi çalışması olan vatandaşların başvurularını Türkiye’de yapması şartı aranmaktadır. Vatandaşın ikametinin bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik il müdürlüklerine giderek bizzat başvuru yapması gerekmektedir. Yurt dışı borçlanması için online başvuru yapılamaz.

Ev Kadınlarının Yurtdışı Borçlanması Yapması Mümkün mü?

Yurt dışında yaşamış ancak çalışmamış ev kadınlarının yurt dışı borçlanması yapması mümkündür. Buna göre Türkiye’de herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışması olmayan vatandaşlar, yurt dışında ev hanımı olan geçen süreler için borçlanma talebinde bulunabilmektedir. Bunun için vatandaşların Türkiye’de bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne bizzat başvuruda bulunması gerekmektedir.

Yurt Dışı Borçlanması İptali Nasıl Yapılır?

Vatandaşların yurt dışı borçlanması iptali yapabilmesi için başvurunun kabul edilmiş olması gerekmektedir. Başvurunun kabul edilmesinden sonra vatandaşın borçlanmadan vazgeçtiklerine dair yazılı olarak bildiride bulunması gerekmektedir. Borcunu kısmi olarak ödeyenler ya da tamamen ödeyen vatandaşların vazgeçme imkanı bulunmamaktadır.

Yurtdışında Yaşayanların Türkiye’den Emekli Olması SGK Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışında yaşayanların Türkiye’den emekli olması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekmektedir. Bu borçlanma ile emeklilik hakkı kazanmak için, çıkan toplam borcun tek seferlik ödenmesi gerekmektedir. Başvuru yapan ancak ödemeyi yapmayan vatandaşların yurt dışı borçlanma hakkı iptal edilmektedir. Yurt dışında çalışanların Türkiye’de emekliliği elde etmesi için yurt dışında çalıştıkları süreyi belgelerle kanıtlaması gerekmektedir. Bu belgeler yurt dışındaki resmi kurumlardan temin edilmektedir.

Emeklilik Başvuru (Talep) Formu Nasıl Doldurulur?

Emeklilik Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

SGK, Bağ-Kur Emeklilik Maaşı (Aylığı) Bilgisi Sorgulama

Editör: TE Bilisim