Yurt dışı hizmet borçlanması, yurtdışında aktif olarak çalışan Türk vatandaşların, Türkiye’nin SGK kapsamında bulunan şartlarına göre yaşlılık, ölüm ve çalışma şartları gereği oluşan durumunlar dahilinde malullük hallerinde emekli olabilmeleri için imkan sağlayan , 22/05/1985 tarihinde yürürlüğe giren 3201 Sayılı Kanun Kapsamında sosyal güvenliklerin sağlanması söz konusudur.
YurtDışı Hizmet Borçlanma Nasıl Yapılır?
Yurtdışı hizmet borçlandırmasından yararlanmak isteyen vatandaşların ilk olarak, yurtdışında geçen süre zarfınca gerçekleştirmiş oldukları çalışmalarını, çalışmayıp ev hanımı olarak bulunanların ise ikamet sürelerini gerekli merciilere belgelendirmek suretiyle , kendi bireysel durumlarına bağlı olan belge ile yazılı bir dilekçe şeklinde istekte bulunulması üzerine işlemler başlatılmaktadır.
Yurtdışında geçen süre belgelendirilmesi kapsamında ise iki unsur olarak bir arada toplanmaktadır ;
-Türkiye ile yapılan sosyal güvenlik sözleşmesi mevcut bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda ise bu sözleşmenin imzalanmış olması halinde, farklı ülkelerde çalışması bulunan Türk vatandaşları , aktif olarak çalıştıkları ülkelerin sigorta sistemleri üzerinden ödenen prim vs gibi detaylar için çalıştıklarının tescilli beyanı söz konusu olan belgeleri temin etmeleri gerekmektedir.
Ekonomik düzeyi iyi olan ve kendi adına çalışan Türk vatandaşları ise faaliyetlerini gerçekleştirmiş oldukları ülkelerdeki işyerlerinin kayıtlı bulunduğu vergi dairesi ya da oradaki işleyişe göre belgelerinin bulunduğu kurumun birbirlerininden alacakları yazılı hizmet belgeleri ile yurtdışında bulunma sürelerini belgelendirmiş olacaklardır.
YurtDışı Sürelerinde Borçlandıralamayın Durumlar
- Kadınlar için öncelikle ; 18 yaşın doldurulmasından önceki ev kadınlığı süresi.
- İşsizlik ve Sigortalılık sürelerinin belirtilen şartlara uymaması hali.
- Türk vatandaşlığı ile ilgili durumlarda, sigortalılık dönemini kapsayan Türk vatandaşlığı süresi. Bu süresinin devamında gelen işsizlik ve ev kadınlığı süreleri.
- Kısmi aylık bağlanan sigortalalıların , yurtdışında çalışmış oldukları süre zarfında geçen sigortalılık zamanı.
- Türk işverenler açısından bakıldığında ise ; farklı ülkelerde çalıştırılan Türk işçilerinin mesai süreleri yurtdışında çalışmakta oldukları sigortalılık dönemi boyunca olan zamanı kapsayan çalışma süreleri de borçlandırılmaya engel durumlardır. Bu konuda kadınları ilgilendiren en önemli husus; medeni hallerinin borçlandırılmayla bağdaştılan hiçbir ilişkisi yoktur.
Yurtdışı Borçlanmaları İçin Nereye Başvurulur ?
Sosyal Güvenlik Kurumu halkla bağdaşmış olarak, vatandaş odaklı bir hizmet anlayış ilkesini benimsemektedir. Madur olan herkese kapılarını açarak, taleplerin daha hızlı çözüm odaklı olarak ilerleyebilmesi açısından her ilde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna belirli yetkiler tanımlamıştır. Bu yetkilerin başında ise Ankara temelli ilerleyen süreçlerin, incelenip, gerekli araştırmasının yapılarak, her talebin kendi yerindeki Sosyal Güvenlik İl Kurumu tarafından yürütülerek , gerekli sonuca ulaşmak üzere yetkisini tanımlamıştır.
Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanmak isteyen kişiler, hizmet talebinde bulunmak üzere gerekli belgeleri temin ederek, istenilen belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamladıktan sonra, SGK üzerinden gidip bizzat başvuruda bulunabilir ya da SGK nın resmi sitesinden Emeklilik menüsünün alt başlığı olan Form ve Dİlekçeler kısmında olan; Ek-65 kodlu Yurtdışı borçlanma talep dilekçesi adı altında bulunan yazılı metni doldurarak imzalayabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik sözleşmesi imzalanmış olan ülkelerde aktif olarak çalışması bulunan vatandaşlardan, hizmet birleştirmesi yapılarak kısmi aylık bağlanmış olan kişiler gerekli dosyalarının işlenip depolandığı kuruma borçlandırmalarını gerçekleştirirler.
Merak konusu olan bir başka konu ise bu başvuruların iletilme ve teslim edilme durumudur. Bu konuda alınacak en güzel önlem posta yolu ile gönderdiğiniz başvuruların kurum kayıtlarından da faydalanmak suretiyle, göndermiş olduğunuz ve tahmini olarak teslim edilecek olan süre için taahütlü ve iadeli-taahütlü olarak kendinizi postanızın gittiğinden emin olmak üzere güvence altına alabilirsiniz.
Yurtdışı Borçlanmasının Tebliği Nasıl Yapılır?
SGK tarafından tahakkuk ettirilen borç tutarının tebliğ tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödenmesi zorunludur. Bu süre tüm ulaşma koşulları ile birlikte kurumun inceleme süresi de hesaba katılarak kararlaştırılmıştır. Tahakkuk ettirilen borç tutarı talep sahiplerine iadeli ya da taahütlü olarak geri dönüşü sağlanmaktadır.
Yurtdışı Döviz Borçlanması Sayılır Mı?
2008 Mayıs ayı itibaren önceki yurtdışı borçlanmaları ABD Doları üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Yurtdışı borçlanması talep eden kişilere borçlanma tutarları ABD doları olarak bildiriliyordu. Dolar üzerinden bildirilen borçlanma tutarlarında ödeme süresi bulunmadığından , 2008 mayıs ayı itibariyle önceki borçlanma talebinde bulunan vatandaşların borçlanma talepleri hala daha geçerli sayılmaktadır.
2008 Mayıs ayı itibariyle önceki borçlanma talebinde bulunan ve kendilerine bildirilen borçların ödemesini gerçekleştirmeyen ,borçlanma talebinde bulunan kişiler günlük olarak 3,5 ABD doları üzerinden ödemelerini yapabilir ve makbuzlarını SGK’ nın bu konuda yetkilendirmiş olduğu personele teslimini sağlayabilirsiniz.
Yardımcı olabilirmisiniz soru sorsam
Merhabalar hocam babamın yurt dışı işe giriş tarihi : 15/12/1982 işten ayrılış tarihi ise : 31/01/1984 arası prim borçlanması gün ve tutar olarak nedir? İlginiz için şimdiden teşekkürler
merhabalar,
yurtdışında avustralyada emekli maaşı almaktayım. türkiyede 80 öncesi ssk çalışmışlığım var. yurtdışı borçlanma ile emekli olma başvurusunda bulunursam türkiye ye kesin dönüş istenirmi? avustralya dan aldığım aylık kesilir mi?
Merhaba,
ben 2016 da yurt disi borclanmasi ich 10.000€ ödedim ve makbuzum var ancak SGK bana hic birsey yollamadi ve ben hic biryerde bu paranin odendigine dair bir bilgi alamadim!
Ödenen bu paralari kayit altina almiyorlar mi?
Ne yapmam gerekiyor?
merhaba yorum yazalı bir ay oldu fakat bir türlü cevap alamadım
saygilar
yusuf postaci
merhaba
benim 15.9.1980 türkiye girişimde var ssk 471gün ödenmisligim var 19.07.1999 dan itibarende almanyada calismaktayim ve hala calisiyorum
07.09.1966 dogum tarihim almanyada calisiligim ve türkiyedeki calismisligim yeterlimi emekli olmak icin
saygilar
Ben 1991 sigorta girişim bulunmaktadır. 1995-2017 tarihleri arasında suudi arabistanda kesintisiz çalişmisligim oldu.2017 ağustos ayında kesin dönüş ile turkiyeye giriş yaptım ve cidde konsolosluğunu çalışma ateseliginden gerekli belgeyi aldim,çalışma suresi ile ilgili, Ama ssk ya halen başvurmadım, şimdi ne yapmaliyim ve ne kadar prim ödemeliyim.gecmiste 154 günlük sigorta kaydım var.
Merhaba;yaklaşık 5100 gün borçlanma yaparsanız emekli olabilirsiniz.
01.12.1972 doğumluyum 1991 yilindan beri çalişmaktayim 5525 gün borçlaniirsam emekli ayliğim ne kadar olur.
Merhaba;ortalama 1300-1500 TL alabilirsiniz.
Meraba benim sorum ödenecek parayi türkiyedeki banka hesabimdan havale yapabilirmiyim
Merhaba,internet bankacılığından ödeme yapabilirsiniz Sgk ödemelerinden
Merhaba ben ev hanimiyim 02.02.1967 dogumluyum kasim 1988 den beri almanya da yasiyorum 3 cocugum var 2018 de Türkiye den emekli olmak istiyorum ne kadar para yatirmam lazim ve ne kadar maas alabilirim Tesekkürler.
Merhaba;7200 gün ödeme yapmanız gerekiyor.Yaklaşık 136 bin TL tutuyor.Ortalama 1000-1200 TL maaş alabilirsiniz.
merhaba,
yaklasik 11 yildir Gurcistan’da ozel bir sirkette calismaktayim ve turkiyede sadece 1 aylik sigortali calismam var(2006), yasim 31 ve suan borclanma yaparak gunleri saydirmak cok maliyetli oldugu icin burda calistigim halde hem kendim icin hemde esim icin sigorta yatirma imkanim varmi veya nasil bir yol izlemeliyiz? cunku ileride Turkiye donerken ailem icin sigortasizlik sahsen buyuk bir sorun olur ve birikmis yillar icinde borclanmak yuklu bir maliyet gerektirecektir buda herkeste olmayan bir imkandir.
Tesekkurler
Merhaba;yurtdışında ikamet ettiğinizden dolayı Türkiye’de sigortalı olabilmeniz Kanunen mümkün değildir.Ancak borçlanma yaparak emekli olabilirsiniz.
şu an yurtdışındayım erkeğim 1958 doğumluyum 1979 yılından 110 gün sigortam var onun akabinde 1290 gün bağkurum var 1991 yılında fransaya gittim ssk dan emekli olmak istiyorum ne yapmam lazım ne kadar prim ödemem lazım bunun karşılığında alacağım ücret ne kadar olur teşekkür ederim
Merhaba;5000 gün ile emekli olabilirsiniz SSK’dan ama son 3.5 yılınız ssk olmak zorunda.
Slmm ablam 1u yıldır yurt dışında 7 ay önce eşi 36 yaşında vefat etti fransadan maaş 600€maaş bağlanmış 3 tane çocukları var ama 39 yaşında ablam ve hiç çalışmadi çocuklara baktı turkiyeden emekli olabilir mi para yatırsa sigortaya yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba;yurtdışı borçlanması yaparak emekli olma imkanı var.
Merhaba, ben hollanda dan hanımın için borclanarak emeklilikte bulundum, 5450 gün için 103332 tl. 3 ay icerisinde ödemem için adresime mektup geldi, benim sorum, ben bu parayı yatırdıktan sonra yaşı geldiğinde emekli olacakmı? yoksa para yattıktan sonra başka işlemler gerekiyormu? Örneğin benden başka belgeler isterlermi? Isterler ise ne gibi belgeler gerekli? Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim. Sayılarıyla Memati
Merhaba;ikamet belgesi çalışıp çalışmadığınıza dair güncel hizmet cetveli istenebilir.
Benim Mısır’da şirketim var..
6 yılı aşkın süredir burdayım fakat bu ülkeyle bir anlaşma yok..Bu süreyi nasıl borçlanırım..Açıklamalarda göremedim..
Teşekkürler…
Merhaba;çalışma konsolosluğundan alacağınız bir belge ile borçlanma işlemi yapabilirsiniz.
Slm.ben turkiyede emekli olmak icin hangi belgeler gerekiyor.almanyadan.
Merhaba;güncel hizmet cetveli getirmeniz gerekiyor.
Merhaba
Ben yaklasik 1 yildir kazakistan da calisiyorum.daha once calismadim. E-devlet den prime karsilik ek gosterge yatiyor ama uzun vadeli degil. Sirket sadece gss yatiriyor. Ben orda calismaya devam ederken kendim prim yatirabilirmiyim? Ayrica bir yazida okuduguma istinaden 2017 yilinda yurt disi borclanmasi kaldirilacak deniliyor ve bir an once basvuru yapilmasi tavsiye ediliyor. Su an ne yapmayalim ne tavsiye edersiniz?simdiden cok tesekkurler
Merhaba;isteğe bağlı olarak geriye kalan primlerinizi ödeyebilirsiniz.GSS işveren tarafından ödendiği için daha düşük borçlanırsınız.
Merhaba ben Avusturyada yasiyorum 1963 dugumlu 18 yasindan bu yana calisiyorum iki dogum yaptim bu sene Türkiyeye tatile gittigimde 20 gün calisma yaptim ssk dan emekli borclanmak icin ve muracat etmek istiyorum ben gönderecegim evraklari bilmek istiyorum calisma cetvelini ve nufuscüzdani yetermi? Birde Ikamet cetveli diye biliyorum bunu almak istemedim cünkü benden ne icin gerek diye sordular bende tabiki söleyemedim cünkü ben cifte vatandasim bunu biliyorsunuz Avusturya arastiriyor diyorlar!
Simdiden Tesekkürler
Merhaba;hizmet cetveli ve ikamet belgenizi de alın.Ev hanımlığı borçlanması yapmanız gerekebilir.
Merhaba,
Dogum tarihim 15/05/1968 . Turkiyede ilk ise basladigim gun 1/2/1988.
Turkiyede 465 gun calismisligim var
Belcikada 1/1/91 ilk ise basladigim gun
Belcikada isci olarak 579 gunum var
Belcikada isveren olarak 6476 gunum var (sigortami kendim yatirdim)
Belcikada 2158 gun issizlik maasim var
1. sorum Turkiyede emekli olmak istersem ne yatirmam gerekir kac gun borclanma olur
2. sorum Belcikada hala isveren olarak calismam Turkiyede emekli olmama engelmi
Tesekkur ederim.Saygilarimla
Merhaba;cinsiyet belirtmemişsiniz.Sanırım bayansınız.44 yaşında 5525 gün ile Türkiye’de borçlanma yaparak emekli olabilirsiniz.
Merhabalar ben 1973 dogumlu bir bayanim almanyada dogdum okudum meslek yapdim.meslek 2 yil ayni zamanda iki gun yarim gun okul vardi toplamda 3 veya 4 yilim vardir.prim iadesi icin ne yapmaliyim.1996 turkiyee geldim hic almanya giris yapmadim burda 600gun primim var.benim haklarim var midir almanyada varsa nelerdir.ayni zamanda aok dosyam da var
Merhaba. Prim iadesi için Almanya’da çalışmalarınıza dair hizmet cetveli alarak bağlı bulunduğunuz SGK’ya dilekçe ile başvurabilirsiniz.
S.a, Ahnet bey
1990 da calismaya basladim avusturya da
01 06 1967 dogumluyum
Türkiyede çalışmadim
Ne kadar para ve ne zaman emekli olabilirim
Kendimi sigorta yaptirsam bi hafta felan olurmu?saygılar
Merhaba;Türkiye’de ssklı çalışmanız ve sskdan borçlanmanız halinde verdiğiniz bilgilere göre 52 yaşında 5525 gün ile emekli olabilirsiniz.
Merhaba esim 1963 dogumlu ve 1989 da ssk girisi var tam bilmiyorum ama 1990 da almanyaya gelmis burdada 13 sene calismisligi var bu konulari tam bilmiyoruz simdi esim trden emekliligini yatirmak istiyor ne yapmamiz lazim nekadr odeme yapmamiz gerek yardimci olursaniz sevinirim tesrkkurler
Merhabalar;5375 gün ile emekli olabilir.Çalıştığı günleri borçlanma yoluyla satın alabilir.
Selam ben Şubat 1991 yılında Almanya ise başladım ve hala çalışıyorum 01.08.1966 doğumluyum turkiyeden ne zaman emekli olmayı hak ediyorum ne kadar para yatırmam lazım ve bugün emekli olsam nekadar maaş alırım saygılarımla Mehmet. Yücel İşlak
email adresim nnn1991nnn@hotmail.de
Merhaba;Türkiye’de son çalışmanız SSK ise 51 yaşında 5450 gün ile emekli olabilirsiniz.
Merhaba Ahmet bey erkek sigortalilar icin calisma sarti minimum ne kadar sure olmalidir
Merhaba;en az 3600 gün borçlanma yapmanız gerekiyor,tabi ilk işe girişe göre şartlar değişir.
Merhaba ahmet bey yurtdisi borçlanması için yurtdışında kaldığımız süre içinde sigortalı olma şartı var mı?ben 6 yıl yurtdışında kaldım hiç sigortam yok yurtdisi borçlanması yapabiliyormuyuz turkiyede sigortam var 3645 gun
Merhaba,erkek sigortalılar için çalışma şartı bulunmaktadır borçlanma için
Merhaba ahmet bey yurtdisi borçlanması için yurtdışında sigortalı çalışma şartı varmıdır.6 yıl yurt dışında kaldım hiç sigortam yok yurtdisi borçlanması yaparak emekli olabilirmiyim?
merhabalar .1989 ve 19963 yılları arasında fransada kaldım ama resmiyette çalışmadım .yurtdışı borçlanması yaptırabilirmiyim
Merhaba;hizmet cetvelinde çalışmanız görünmüyorsa borçlanmanız mümkün değil.
Selam, ben 15 yildir hollandayim, 29-03-1972 dogumluyum, 01-02-1989 sigorta baslangicim var, benim ogrenmek istedigim hollandadan bana hangi evraklar lazim emekli basvurusu yapabilmek icin, 2009 dan beri hollandada calisiyororum, simdiden tesekkur ederim
Merhaba;güncel hizmet cetveli gereklidir.
Ben işviçreden sadık arslan eşim ve ben türkiyeden borçlanmayla emekli olmak istıyoruz .türkiyeden sigortamız yok burada yüzde elli malulen emekliyiz .1.11.1958. 16.1 .1964 Ben 1983 esım 1979 dan berı burdayız
Merhaba;yurtdışında bulunduğunuz süreleri tümüyle borçlanabilirsiniz.Türkiyede sigortanızın olması şart değil,bağ kur kapsamında emekli olabilirsiniz.
selam benim sorum 1966 dogumlu 1981 de sigorta girisim daha da calisiyorum sgk 3600 gun borclanma cikti ben odemeyi yaptiktan sonra ememlkik olabiliyorum .ama yurt disinda calisidigim icin massimi alabilirmiyim torba yasasi cikacakmi calisanlar icin benim gibi cok vatandas bu yasayi bekliyor
saygilarimla
Merhaba;yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlar,yurtdışında tekrar çalıştıklarında maaşları kesilir.
Ahmet bey ben yazmıstım size sigorta girisimi yazmayı unutmuşum sigorta girisim 2007 kıbrıstan siz cevap verdiniz cok tesekur ederim çok çok sagolun
Merhaba;biz teşekkür eder; sağlıklı ve güvenli günler dileriz.
1.Subat 2017 tarihinde 35 sene sonra Isvicrede emekli oldum. 1978 tarihinde kisa süreli Sosyal Sigortali olarak Türkiyede calismisligim var. Borclanma talebinde borclanma istediginiz süre yaziliyor. En yüksek emekli ayligi almak istedigimden yurtdisi hizmet sürelerimin tamaminimi borclanayim ?
Yardimimza tesekkür ederim
Merhaba,
04/1974 Almanya Dogumluyum, Türk vatandasiyim, 01.09.1990 dan beri calisiyorum. Kac günden borclanip ne zaman emekli olabilirim?
– Borclanma gün sayisini yükseltip Emeklilik primini yükseltebilirmiyim?
– Hangi Evraklar gerekli (Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi HARIC) Tercümeye gerek varmi?
Tesekkürler.
Merhaba ben 1963 Mart doğ.1991 almanyaya geldim Hallen çalışyorum yurtdışı borclanmassını yatırmak istiyorum ilk müracaatı nereye yapmam gerekiyor ve 1800 gün çalışmışlığım var (türkiyede-) ne kadar borcum olabilir kaç yaşında emekli olabilirim.
Slm benim 1996sgk girişim var türkiyeden 26.12 1976 dogumluyum 1400 gün sgk toplam 2001 de almanyaya geldim 2003 de burda iş başı yaptım sorum türkiyedeki çalışmışlıgımla almanyadaki çalışmışElilıgımla Sgk kapsamında saydırabilirmiyim kaç yaşında emekli olurum ne kadar ödemem gerekir? teşekür ederim almanyadaki gün sayım 3600 gün