Yıllık İznini Kullanmayan Parasını Alabilir mi? Öyle ya da böyle derken iznini kullanamayan çalışanlar, birçoğu için de okulların açılması ile izin dönemini çoktan kapatmış durumda. Çalıştıkları firmada yıllık iznini kullanamayan işçiler dilerse iznini daha sonra kullanabilir. İsterlerse de işten ayrıldıkları zaman kullanmadıkları yıllık izinlerinin ücretini alabilirler. Bütün yaz boyunca yıllık izin kullananların trafiğinden sıra size bir türlü gelemedi derken artık okullar açıldı ve okulda çocuğu olanlar sezonu kapattı. Kalan izinler ise yanmıyor. Daha sonra kullanılabileceği gibi, kalırsa ayrılırken parası ödeniyor.

Yıllık İzin Süreleri Ne Kadar?

Yıllık İzin Süreleri Ne Kadar? İşçilerin yıllık izin için en az bir yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma yıllarına göre işçinin kullanabileceği yıllık izin süreleri aşağıdaki gibidir.
  • 1-5 yıl arası çalışanlar 14 gün,
  • 5-15 yıl arası 20 gün,
  • 15 yıl ve daha fazlası için 26 gün izne hak kazanılır.
  • 50 yaş üstü ve 18 yaş altı çalışanların izinleri 20 günden az olamıyor.
  • Yeraltı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri 4'er gün artırılarak uygulanıyor.
Yıllık izin kullanmak için çalışanın istediği zaman kullanma hakkı olmasına rağmen, işverenin kendisinin de uygun gördüğü günlerde kullanmak işvereninizin takdiridir.

Maddelerle Yıllık İzin Kuralları

Maddelerle Yıllık İzin Kuralları, çalışan olarak yıllık izin kullanma ve prosedürleri ile ilgili bilmek istedikleriniz aşağıdadır.
  • Yıllık izin son düzenlemeye göre ilk bölümü 10 günden az olmamak üzere istenilen güne kadar bölünebilir.
  • 4 güne kadar yol izni verilir. Ancak bu 4 günün ücreti maaştan düşülür.
  • İzin hakkının yanması söz konusu değildir. Çeşitli sebeplerle kullanılmayan izinler ya sonraki dönemde kullandırılır ya da iş akdinin feshedilmesi sırasında son maaştan parası ödenir. Bu ödeme tazminat alınıp alınmasına bağlı olmadan yapılır.
İzin ücreti hesaplanırken 1 tam yıl hesaba katılır. 1 yıldan eksik süreler dikkate alınmaz. Örneğin, 1 yıl 8 ay çalışan bir işçi için izin ücreti 1 yıl üzerinden belirlenir. İşçiye ödenecek miktar son çıplak ücreti ile hesaplanır. Brütten yapılacak hesaplamalarda yasal prim ve vergi kesintileri düşülür. Yani net ücret olarak ödenir.
Editör: TE Bilisim