Merkez Bankası tarafından açıklanan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi FAST sistemi yakın zamanda başlıyor. Buna göre para transferleri saniyeler içerisinde, zaman ve gün farkı olmadan yapılabilecek. Farklı bankalar arasındaki hesaplara erişim FAST sayesinde 7 gün 24 saat istenen zamanda yapılabilecek.

Para Transferinde Yeni Dönem

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada yeni bir ödeme ve transfer sistemi üzerine yapılan çalışmalarda sona gelindi. Yeni hazırlanan sistem Fonların Anlık ve Sürekli Transferi FAST olarak bilinecek ve bu sistemde kullanıcılar farklı bankalarda olan hesapları arasındaki para transferlerini saniyeler içerisinde yapılacak ve EFT’de oluşan bekleme ya da mesai saatleri uygulaması kalkmış olacak. FAST sistemi ilk olarak 18 Aralık’tan itibaren pilot uygulama olarak hizmete girecek ve kademeli bir şekilde tüm banka kullanıcılara sunulacak. FAST sistemi bankacılık işlemlerinde önemli yenilikleri de bir araya getirmiş olacak. Sistemin kullanılmaya başlanması ile birlikte kullanıcılar farklı bankalar arasında para transferlerini 7 gün 24 saat istedikleri zaman saniyeler içerisinde yapabilecekler. Aktarılmış olan para, ödeme işlemenin başlamasından saniyeler içinde alıcının hesabına ulaşacak ve sistem bankaları da konuyla ilgili olarak bilgilendirebilecek. Aynı zamanda bu yeni sistem ile birlikte ödemelerin sadece IBAN ile değil, telefon numarası, kimlik numarası ya da e-posta gibi bilgileri ile yapılabilecek. Bu durumda da Kolay Adresleme Sistemi KOLAS olarak yapılabilecek. Böylece KOLAS ve FAST ile birlikte kullanıcılar mobil telefon numaraları, e-posta adresleri ya da kimlik numaraları ile ödeme alacakları hesapların IBAN bilgilerine de ulaşabilecekler. Bu bakımdan gönderici, alıcı bankası, hesap numarası ve ismin giriş yapmasına gerekli olmadan ödemeler hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilecek. Bunun yanında kişiler arasında ticari işletmelere de karekod ile ödeme yapmak da mümkün hale gelecek. Bu sayede kişiler ve işletmeler arasında da 7 gün 24 saat para transferi yapmaya olanak tanıyan sistem, bankacılık alanında önemli bir değişime neden olacak.

FAST’ın EFT’den Farkları Neler?

Bankalar arasında transfer yapmayı günümüzde EFT sistemi sağlıyor. Ancak EFT’nin pek çok olumsuz tarafı bulunuyor. Kullanıcılar kendi banka hesaplarındaki tutarları başka bir bankadaki hesaba göndermek istediklerinde işlemin yapılması için hafta içi ve mesai saatleri olması gerekiyor. Mesai saatlerinin dışında yapılan işlemler ertesi gün ya da ilk iş günü içerisinde işleme alınıyor ve böylece hafta sonu EFT yapılmadığı gibi akşam saatlerinde de EFT işlemleri yapılmıyor. FAST ile birlikte ise kullanıcılar farklı bankalardaki hesaplara transferlerini istedikleri zaman saniyeler içerisinde gerçekleştirebilecekler. EFT işlemlerinde aynı zamanda alıcı ve gönderene bildirim yapılması zorunluluğu da olmadığı için bu durum çeşitli sorunlara da yol açabiliyor. FAST sisteminde ise bildirim yapılması zorunluluğu bulunuyor. Söz konusu sistem özellikle son zamanlarda pek çok dünya ülkesi tarafından kullanılıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde tercih edilen sistem, 2018 yılından beri dünya genelinde 50’yi aşkın ülke tarafından kullanılıyor.

Sisteme Banka Dışındaki Kurumlar da Girebilecek

FAST sisteminin işlerlik kazanması aşamasında ilk kısımda sistemde yer almak isteyen bankalar bulunacak. Şimdiden 21 banka ile sistem ile entegrasyon sağlanabildi. İlerleyen dönemlerde ise tüm bankaların bu sisteme giriş yapması bekleniyor. Bu noktada önemli bir hatırlatma, FAST sisteminden yararlanmak için para transferinin yapılacağı bankaların sisteme girmiş olması. Başka bir deyişle bir banka FAST sistemine giriş yapmışsa ve diğer banka FAST sisteminde bulunmuyorsa bu durumda sistem uygulanmıyor ancak sistemin sağladığı avantajlar bakımından tüm bankaların kısa süre içerisinde sistemde yer almaları bekleniyor. Sadece bankalar değil aynı zamanda gerekli kriterleri sağlayan banka dışı olan kurumlar da sisteme giriş yapabilecekler. FAST sisteminin yaygınlaşması kapsamında Merkez Bankası da önemli avantajlar sağlayacaklar. Buna göre bankalardan mesaj ücreti alınmayacak. Ancak sistemi kullananlardan ne kadar ücret talep edileceği ise Merkez Bankası tarafından değerlendiriliyor. Sistem ücretsiz olmayacak ve kullanıcılar yaptıkları para transferlerinde gönderim ücreti ödeyecekler. Sistemde transferin 2 – 3 saniye içinde tamamlanması beklenirken, 25 saniyeyi aşan gönderimler ise otomatik olarak iptal edilmiş sayılacak. FAST sistemi aynı zamanda ulusal karekod standartlarını da destekleyecek. TR Karekod’un desteklenmesi ile birlikte kullanıcılar ödemelere ya da bilgilerine hızlı ve kolay bir şekilde ulaşarak paylaşım yapabilecekler ve kullanıcılar transfer yapılacak olan hesabın karekodunu paylaşarak daha büyük bir kolaylık yakalayabilecekler. Bu durum özellikle çeşitli ticari işletmelerde çok daha kolay şekilde alışveriş yapılmasını ve para transfer işlemlerinin sona ermesine olanak tanıyacak. Buna göre nakit ve kredi kartı ile yapılan alışverişler için de alternatif oluşacak. Ticari işletmelerde yapılacak işlemlerde belirli bir limit altında ise ücretsiz olarak para transferinin yapılması sağlanıyor. Sistem uygulamaya geçince bankaların normal mobil ya da internet uygulamaları üzerinden sistemi kullanmak mümkün olacak. 18 Aralık’ta pilot olarak uygulamaya alınacak sistemde üst limit şimdilik 1000 TL ile sınırlı tutulacak ve daha sonra üst limit kaldırılacak.
Editör: TE Bilisim