Yeni kimlik seri no öğrenme özellikle çipli kartlarını yeni almış olanlar için merak konusu oluyor. Yeni kimlik seri no çeşitli resmi işlemlerde gerekli olabildiği için bu işlemleri rahatlıkla yapabilmek adına kartta nerede yazdığını bilmek önem taşıyor.

Yeni Kimlik Seri No Nerede Yazıyor?

Yeni kimlik seri no yeri pek çok durumda lazım olabilmektedir. Özellikle son zamanlarda HES kodu alanlar için kimlik seri no önemli olmaktadır. Bu yüzden yeni kimlik kartı almış pek çok kişi kimlik seri numarasını bilmemektedir. Yeni kimlik kartlarında eski kimlik kartlarında olduğu gibi cilt not, medeni hal ya da nüfus cüzdanının verilme tarihi gibi bilgiler yer almamaktadır. Kimlik seri no ise yeni kimlik kartının hemen ön yüzünde bulunmaktadır. Bu kapsamda fotoğrafın sol tarafında da ad, soyadı, doğum tarihinin hemen altında ise seri numara yazmaktadır. Burada yer almakta olan rakamlar harflerden oluşan ve 9 haneye sahip olan rakamlardır, seri numarasının ne olduğunu göstermemektedir. Yeni kimliklerde ise cilt no bilgisi yer almamaktadır. Bu yüzden cilt no yerine seri numarası kullanılabilecektir. Özellikle e – devlet ya da bankacılık işlemlerinde kimlik seri no gerekli olabilmektedir bu durumda sadece kimliğin ön yüzüne bakmanız yeterli olmaktadır. Eğer cilt no gerekli ise e – devlet sistemine giriş yaparak nüfus bilgileri kısmından cilt no’yu da öğrenmek mümkün olmaktadır.

Çipli Yeni Kimliklerde Hangi Bilgiler Bulunuyor?

Yeni çipli kimlik kartlarının yüzeyinde az bilgi bulunuyor olsa da kartın çipi ile kullanılması halinde pek çok bilgiye ulaşmak mümkündür. Bu bilgiler şu şekildedir;
  • Kimlik numarası,
  • Kart sahibinin adı ve soyadı,
  • Anne ve baba adı,
  • Doğum yeri ve tarihi,
  • Cinsiyet,
  • Medeni hal,
  • Kan grubu,
  • Din bilgisi,
  • Veriliş tarihi,
  • Kart seri numarası,
  • Kartın geçerlilik tarihi,
  • Biyometrik veriler

Çipli Yeni Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Yeni çipli kimlik kartı almak için yeni kimlik kartı başvurusu yapmak gerekmektedir. Daha önceden kart başvuruları için nüfus müdürlüklerinden randevu almak gerekiyordu, son düzenlemeler ile birlikte randevu alma zorunluluğu kaldırılmıştır ancak nüfus müdürlüklerinde beklememek ve işlemlerinizi hemen halletmek için randevu almak tavsiye edilmektedir. Bu bakımdan randevu işlemleri ALO 199 çağrı merkezinden ya da Nüfus Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Randevu alındıktan sonra ilgili tarih aralığında nüfus müdürlüğünde olunur ve burada gerekli olan prosedürlerin tamamlanması beklenir. Eğer kayıp ya da çalıntı kart başvurusu değil, yeni başvuru söz konusu ise bu durumda işlemler biraz uzun sürebilmektedir. Kimlik kartını çıkarmak için öncelikle başvuru belgeleri ile gidilmesi gerekmektedir. Kart başvurusunda özellikle biyometrik fotoğraf ile gitmek önemlidir. Daha sonra görevli parmak izlerinin alınmasını yapacaktır. Bu işlem her parmağın özel parmak izi okuyucu cihazlar ile alınmasına dayanmaktadır ve işleme göre 5 – 10 dakika sürebilmektedir. Parmak izlerinin alınmasından sonra başvuru işlemi tamamlanacak ve eski kimlik kartı da geçersiz sayılacaktır. Bu durumda geçici kimlik kağıdı başvuru sahibine verilecektir. Yeni çipli kimlik kartı ise en geç 1 hafta içerisinde ikametgah adresine PTT kargo ile teslim edilecektir. Kart başvurusu sırasında çipli kartlarda gerekli olabilecek pin kodu da başvuru sahibine verilecektir, bu pin kodu bazı işlemlerin yapılmasında kullanılmaktadır.

Yeni Kimlik Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yeni kimlik kartı başvurusunda istenen belgeler hazırlanarak kart başvurusu yapılmalıdır. Halihazırda kullanılan nüfus cüzdanı başvuru esnasında götürülmelidir. Bunun yanında nüfus cüzdanı olmayan kimseler sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, öğretmen kimliği, avukatlık kartı, basın kartı gibi kimlikler ile de başvuru yapabilmektedirler. Bunun yanında 1 adet son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ve kart başvurusu ücreti gerekmektedir. Kart çıkarma ücret 22,5 TL’dir. Bu ücretin de başvuru öncesinde ilgili kanallar üzerinden yatırılması gerekmektedir, nüfus müdürlüklerinin içinde ücret tahsil edilmemektedir. Ücreti yatırmak için anlaşmalı banka kanalları ya da vergi dairesi tercih edilmelidir. Maddi durumu kötü olan ve muhtaçlık belgesi almış kimselerin ise kimlik kartları ücretsiz verilmektedir. Bunu için ise başvuru esnasında muhtaçlık belgesinin de ibraz edilmesi gerekmektedir. Eğer yeni çipli kimlik kartı değişim, yenileme için değil evlilik nedeniyle değişecekse bu durumda gerekli belgelerin yanında evlilik cüzdanının da ibraz edilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde kart değişim, yenileme ücretinin de yine önceden ilgili kanallar üzerinden yatırılması gerekmektedir. Yeni doğan bebekler için yeni çipli kart çıkarmalarda ise 30 gün içinde başvuru yapılması halinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ancak 30 günden sonra yapılan başvurularda söz konusu olan ücretin yatırılması gerekmektedir.

Yeni Kimlik Randevusu İçin TIKLAYINIZ

Yeni Çipli Kimlik Kartları Nerelerde Kullanılıyor?

Yeni çipli kimlik kartı kullanım alanları oldukça geniş tutuluyor. Yeni kimlik şifreleri kartın üzerinde bulunan biyometrik verilerin korunmasını sağlamaktadır. Bu bakımdan kamu ve özel kurum ve kuruluşları tarafından yüksek güvenlikli kimlik doğrulaması yapılmasına kartlar olanak tanımaktadır. Yeni çipli kimlik kartları ile banka, noter, tapu ve sağlık işlemleri çok hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Aynı zamanda bu kimlik kartları bazı ülkelere giriş yapmak, bir tür pasaport olarak da kullanılmaktadır. Halihazırdaki anlaşmalar dahilinde KKTC, Ukrayna ve Gürcistan’a pasaport gerekmeden sadece yeni çipli kimlik kartları ile giriş ve çıkış yapmak mümkün hale getirilmiştir.
Editör: TE Bilisim