Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülen yeni torba kanun hem Sosyal Güvenlik alanında hem de vergi boyutunda önemli düzenlemeleri içeriyor. Özelikle Sosyal Güvenlik borç yapılandırma konusunda yapılacak düzenlemeler dikkat çekici olacak.. Peki yeni yasada Sosyal Güvenlik prim affı düzenlemesi yer alıyor mu, torba kanunda neler var beraber inceleyelim.

Torba kanunda SGK affı düzenlemesi var mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülen ve 2018/Mart ayı başı itibariyle yürürlüğe girmesini beklediğimiz torba kanunda maalesef Sosyal Güvenlik prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ve taksitlendirilmesine ilişkin bir düzenleme yer almıyor. Bildiğiniz üzere en son 6736 Sayılı Kanun ile  2016/06 dönemi ve öncesi, 7020 Sayılı Kanun ile de 2017/Mart dönemi ve öncesindeki Sosyal Güvenlik prim borçları yeniden yapılandırılmış ve taksitlendirilmişti. İlgili kanunlar gereği yapılandırılan SGK prim borçları için halihazırda taksit ödemeleri devam etmekte.

2018 yılında SGK affı çıkacak mı?

2018 yılı içerisinde SGK prim borçlarına yeniden bir af düzenlemesi gelmesi gündeme gelebilir. Özellikle seçimlere yaklaştığımız şu dönemlerde yeni bir af yasasının daha gündeme gelmesi bizce kaçınılmaz olacaktır. 2018 yılı sonuna doğru ya da 2019 yılı başlarında Sosyal Güvenlik prim borçlarının yeniden yapılandırılması için kanun çıkabilir.

SGK yapılandırması nasıl olacak, hangi borçları kapsayacak?

Eğer Sosyal Güvenlik alanında yeni bir af yasası çıkarsa bağkur prim borçları, işveren ssk prim borçları, isteğe bağlı sigorta borçları ve diğer Sosyal Güvenlik prim borçlarınızın tamamını yeniden yapılandırabilir ve 36 aya kadar taksitlendirebilirsiniz. Geçmiş yıllarda çıkartılan af kanunlarında olduğu gibi prim borçlarınızın gecikme zammı ve faizleri silinir. Borçların anaparasına enflasyon farkı uygulanır ve prim borcunuzu yapılandırarak taksitle ödeyebilirsiniz.

Yeni torba yasada neler var 2018 torba yasa önemli düzenlemeler

Yeni torba yasada milyonlarca kişiyi ilgilendiren çok önemli düzenlemeler yer alıyor.Torba yasadaki önemli düzenlemeleri başlık halinde sıralamak gerekirse;
  • Asgari ücretliye 2018 yılının tamamı için net asgari ücret 1603 TL den az ödenmeyecek. İlave asgari geçim indirimi düzenlemesi getirilecek.
  • Çalışanların otomatik olarak dahil edildiği otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminden ayrılma hakkı süresi 3 aydan 6 aya çıkartılacak.
  • 2016 ve 2017 yıllarında işverenlere çalıştırdıkları sigortalılar için aylık ödenen 100 lira asgari ücret desteği 2018 yılında da devam edecek.
  • İşverenlere önemli ve yeni sigorta prim teşviki düzenlemesi getirilecek.
  • Ay içerisinde 30 günden az çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi gereken eksik gün belgelerinin verilme zorunluluğu kaldırılacak.
  • Apartmanlarda kapıcı olarak çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu’na sigorta bildirimi kolaylaştırılacak. +
  • Okuyan ve anne ya da babasından yetim aylığı alan çocukların sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde emekli maaşları kesilmeyecek.
  • En geç sigortalının çalışmaya başladığı günden 1 gün önce verilmesi gereken işe giriş bildirgelerinin aynı gün verilmesi düzenlemesi getirilecek.
  • Hurda araçlar için sıfır araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV desteği verilmesi düzenlemesi getirilecek.
Editör: TE Bilisim