2021 ustalık belgesi almak isteyenler belgelerini nereden alacaklarını merak ediyorlar. Ustalık belgesi almak için gerekli şartların sağlanması ve ustalık sınavlarına giriş yapmak gerekmektedir. Yapılan sınav sonucunda başarılı olan adaylar ustalık belgesi alabilmektedirler.

Ustalık Belgesi Nedir, Niçin Kullanılır?

Ustalık belgesi tanımı itibariyle belirli bir meslek kolunda ileri derecede bilgi sahibi olduğunu gösteren, yeterli donanıma sahip olunduğunu ifade eden bir belgedir. İlgili iş kolunda çıraklık ve kalfalık süresinin ardından ustalık belgesi alınmaktadır, bu sayede mesleki anlamda yeterlilik kanıtlanmış olmaktadır. Mesleki liselerden mezun olanlar ile ustalık gerektirecek bir işte uygulamalı bir şekilde uzun yıllar çalışmış olan kimseler o alanda ustalık belgesi edinebilmektedirler. Ustalık belgesi belirli iş kollarına yöneliktir, çünkü bu işler ayrı bir el ve teknik becerisi istemektedir. Kuaförlük, berberlik, terzilik, tamircilik ve marangozluk en çok ustalık belgesi alınması gereken iş kollarıdır. Bu alanlarda başta olmak üzere pek çok alanda ustalık belgesi kişinin mesleki yeterliğini göstermektedir ve bu iş kollarını yapabilmek için de bu belgeye ihtiyaç bulunmaktadır. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı ustalık belgesi verdiği için bu belgeler dünyanın her yerinde geçerli olmaktadır. Ustalık belgesi sayesinde kişi ilgili iş kolunda işyeri açabilir ve çırak eğitimi verebilmektedir.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık belgesi almak için kişilerin ustalık eğitimlerine katılmaları ve eğitim sonunda yapılacak olan ustalık belgesi sınavına giriş yapmaları gerekmektedir. İlgili alanda verilecek olan ustalık eğitimleri de mesleki eğitim merkezlerinde düzenlenmektedir ve uygulamalı olarak dersler verilmektedir. Çıraklık seviyesinde başlamış olan uygulamalı eğitimler sonrasında ortalama olarak 2 – 3 yıl içinde ustalık seviyesine varılmaktadır. Mesleki eğitim merkezlerinde verilmekte olan çıraklık eğitimleri sonrasında, yıllık bazda 3 kez olacak şekilde kalfalık ve ustalık belgesi sınavlarına katılım sağlanabilmektedir. İlk olarak kalfalık belgesi almak gerekmektedir. Daha sonra ise kalfalık belgesinden sonra ustalık meslek kurslarına katılım yapılır. İleri meslek eğitimleri içinde uzmanlaşmak istenilen alan için teorik ve uygulamalı eğitimler uygulanmaktadır. Kalfalık belgesine sahip olanlar ve bu alanda en az 2 yıldır çalışmakta olduğunu kanıtlayan kimseler pratik uygulama sınavına giriş yaparak ustalık belgesi alabilmektedirler. Mesleki eğitimlere katılmadan, doğrudan bir meslek kolunda uzun yıllar çalışmanın kanıtlanması halinde de ustalık belgesi sınavı için giriş hakkı elde edilebilmektedir. Aynı zamanda denklik belgesi ile de ustalık belgesi sınavına giriş yapılabilmektedir.

Ustalık Belgesi Alma Şartları Nedir?

Ustalık belgesi şartları sağlandığında alınan bir belge olduğu için şu şartların adayların sağlaması gerekmektedir;
  • Ustalık belgesi almak için öncelikle kalfalık belgesine gerek bulunmaktadır.
  • 22 yaşından büyük olmak gerekmektedir, 22 yaşından küçükler ustalık belgesi alamazlar.
  • Ustalık belgesinin alınması için sınava katılmak ve sınavdan geçer not almak gereklidir. Yıl içinde 3 kez yapılan sınavlara girilmemesi ya da başarısız olunması halinde o yıl ustalık belgesi alınmayacaktır.
  • Ustalık belgesine sahip olacak kişilerin en az ilköğretim mezunu olmaları gerekmektedir.
  • Meslek eğitimlerine katılmadan sınava giriş yapmak isteyenler için ilgili iş kolunda en az 8 yıldır çalışıyor olmaları gerekmektedir. Bu sürenin de yasal yollar ile kanıtlanması gerekmektedir. İlkokul mezunlarının ise en az 11 yıldır meslekte çalışıyor olmaları gerekir. Bu durumun kanıtlanması için e – devlet üzerinden hizmet dökümü ibrazı gerekmektedir.
Ustalık belgesi almak için gerekli belgeler de bulunmaktadır. Bunlar;
  • Ustalık belgesi talep eden kişinin kimlik kartı,
  • Mezun olunan okula ait olan diploma ya da bitirme belgesi
  • Kişinin son 6 aylık vesikalık fotoğrafı,
  • Ustalık belgesi alınacak iş kolunda mesleğini yapmaya uygun olduğunu gösterir sağlık raporu,
  • Belirtilen alanda çalışmakta olduğunu gösteren belgeler,
  • Kalfalık belgesinin aslı ve fotokopisi,
  • Başvuru dilekçesi,
  • Doğrudan sınava katılım sağlayanlar için hizmet dökümü belgeleri kuruma teslim edilmelidir. Bu belgelerin teslim edilmesinden sonra ustalık belgesi sınav başvurusu tamamlanacaktır.

Ustalık Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?

Ustalık belgesi alma süresi çıraklık ve kalfalık süresine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Denklik sonrasında kalfalık belgesinin alınması için ortalama olarak 2 ay beklenmektedir. Denklik işlemlerinin tamamlanmasından sonra 1 aylık da sınav süreci bulunmaktadır. Sınavı geçen kişilerin ustalık belgelerinin ellerine ulaşması ise 1 ayı bulmaktadır. Buna göre denklik sistemi ile ustalık belgesi alacaklar ortalama 3 – 4 ay içinde belgelerini almaktadırlar. Denklik belgesi yerine çıraklık eğitimi kullanan kimseler ise ortalama 5 yıl içinde ustalık belgesine sahip olmaktadırlar.

Ustalık Belgesi Denklik İşlemi Nasıl Yapılır?

Ustalık belgesinin alınmasından önce ilgili alanda denklik belgesinin alınması gerekmektedir. Denklik belgesinin alınması için ise Meslek Eğitim Kanunu kapsamında yer alan maddeler temel alınmaktadır ve kişinin denklik talep ettiği alanda belirli bir süre çalışması şartı oluşmaktadır. Mesleki eğitim merkezlerinden denklik başvurusu yapmak için ilk önce kalfalık belgesinin alınması ve ustalık belgesi sınavına da daha sonradan giriş yapmak gerekmektedir. Böylece denklik talebi yapan kimseler kalfalık belgesi sahibiyseler doğrudan ustalık belgesi sınavına alınırlar, herhangi bir teorik ya da uygulamalı eğitime katılmaları gerekmez.

Ustalık Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ustalık belgesi sorgulama e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama ifadesini arama kutusuna yazın ve ardından işlemi onaylayın. Gelen sayfada ustalık belgesi, kalfalık belgesi ve çıraklık belgesine yönelik bilgiler yer alacaktır.

E-Devlet Ustalık Belgesi Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilisim