Pilot illerde uygulanmaya başlanmış olan torun bakım maaşı, anne ve babaları iş yüzünden evde olamayan çocuklara büyükanne ya da büyükbabaları tarafından bakılmaları halinde devlet tarafından sağlanıyor. Ancak bazı durumlarda torun bakım maaşı kesintiye uğrayabiliyor.

Torun Bakım Maaşı Alabilme Şartları

Torun bakım maaşı olarak bilinen destek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanıyor. Temel olarak anne ve babanın iş yaşamı yüzünden evde olamamasından kaynaklı olarak büyükanne ve büyükbabanın torunlarına bakmasını içeriyor. Bu destekten yararlanmak için ise belirli şartlar bulunuyor. Buna göre;
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Uygulamanın yapıldığı pilot illerde ikamet ediyor olmak; Tekirdağ, İstanbul, Bursa, Sakarya, İzmir, Antalya, Ankara, Kayseri, Konya, Gaziantep
  • Aylığa söz konusu olan bebeğin annesi ile bebeğe bakacak olan büyükannenin aynı ilde ikamet ediyor olması,
  • Aylık alınacak bebeğin resmi nikahtan doğmuş olması,
  • Çalışan annenin doğum öncesinde en az bir senedir sigortalı olarak çalışıyor olması,
  • Büyükannenin herhangi bir sağlık sorununun olmaması, torunun bakım ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmesi gerekmektedir.
Torun bakım maaşı almak için gereken şartları bu kriterlerdir. Şartların sağlanması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüklerine çocuğun kimlik belgesi, çocuğun doğum belgesi, anneye ait olan SGK hizmet dökümü, anne ve babanın çalışmakta olduğuna dair yazı, annenin ticari sicil kaydının temiz olması, büyükanneye ait kimlik belgesi gerekmektedir.

Torun Maaşı Hangi Hallerde Kesilir?

Torun maaşı gerekli şartlar sağlandıktan sonra aylık 425 TL olarak büyükanneye verilmektedir. Bu ücret, büyükannenin çocuğun bakımında gerekli olan malzemeleri temin edebilmesi amacıyla verilmektedir. Ödemeler ise PTT üzerinden yapılmaktadır. Bebeğin doğumundan 12’nci aya kadar verilen torun maaşı ise bazı hallerde kesintiye uğrayabilmektedir. Bebeğe bakan kimsenin vefat etmesi, sağlık sorunu oluşması ve annenin çalışmakta olduğu işten ayrılması halinde torun maaşı kesilmektedir. Eğer anne mevcut işyerinden çıktıktan bir süre sonra yeni bir işe başlarsa, bu durumda torun maaşı tekrar verilmeye başlanmaktadır. Kesinti durumunda daha sonra tekrar bağlanması halinde arada geçen süreler aylığa dahil edilir, bebeğin 1 yaşını geçmemesi temel şart olarak belirlenir.

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK’dan Yaşlılık, Malullük ve Ölüm Aylığında Önemli Düzenleme

Hak Ettiğiniz Bu Ödemeleri SGK’dan 5 Yıl İçinde Alabilirsiniz!

Editör: TE Bilisim