1 Ocak 2022 tarihi itibariyle yeni bir emeklilik sistemini kullanılmaya başlanılacak. Sisteme ait detaylar ilgili tarihe yakın olarak gerçekleşecek olsa da şimdiden açığa çıkan detaylar, sistemin bireysel emeklilik sisteminin yerine geçeceğini gösteriyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin en büyük artısı tamamen dışarıdan emekli olabilmeye imkân tanıyor olması.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi normal koşullar altında oluşacak gelir kaybının telafi edilmesini sağlayan ve çalışma dönemi içindeki yaşam standartlarının korunmasını sağlayan ve ek emeklilik gelirinin oluşmasını, buna bağlı olarak da hane halkı tasarruflarının arttırılmasını amaçlayan bir sistem olarak kurgulanıyor. TES sayesinde çalışan, işveren ve devlet tarafından çalışanların bireysel hesaplarına yapılması planlanan nakdi katkıların emeklilik fonlarında değerlendirilmesi ve bu fonların seçimi sayesinde biriken fonlar arasındaki dağılımın çalışanlar tarafından yapılacak ikinci basamak emeklilik sistemi olarak kabul görmesi bekleniyor. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren hayata geçmesi beklenen TES, tüm özel sektör çalışanlarını kapsayacak ve özel sektör çalışanları sisteme dahil olacak. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra tüm çalışanların kıdem tazminatlarına yönelik geçmiş dönem hakları da aynı şekilde muhafaza edilecek. Çalışanların bu tarihten önce olan çalışma sürelerine ilgili olarak kıdem tazminatlarına ilişkili hakları güvence altında tutularak karma TES’e dahil edilecekler. 2022’den sonra kıdem tazminatını hak etme durumunda işte ayrılan çalışanların geçmişe yönelik kıdem tazminatlarını almaları mümkün olacak, yeni bir sisteme aktarım yapılacak. Başka bir deyişle çalışanlar için herhangi bir hak kaybı söz konusu olmayacak ve kıdem tazminatı sisteminde de brüt ücretin yüzde 8,33’ü kıdem tazminatı olarak verilirken, karma TES’te yüzde 5,33 gibi bir oranda kıdem tazminatı, yüzde 3’ü işveren katkısı olarak değerlendirilecek ve böylece toplamda 8,33’lük oranda hakka sahip olunacak. İşveren katkısı ise bireysel fon hesabında tutulacak. Halihazırda çalışanların istifa etmeleri halinde yüzde 8,33’lük kıdem haklarının tümü kullanılmaz olurken, karma TES’te bireysel fon hesabında bulunan yüzde 3’lük hak saklı tutulacak. Böylece çalışanların karma TES’e geçemeden önce bulunan kıdem tazminatı hakları da saklı tutulacağından herhangi bir gelir kaybı yaşanmasının önüne geçilecek. İsteğe bağlı TES kapsamında ise bireysel fon hesaplarında biriken tutarlar, istisnalar hariç, her durumda ve aynı iş yerinde 1 yıldan fazla çalışma kaydıyla işten çalışanın kendisinin ayrılması halinde de kazanılmış olarak kabul edilecek.

Asgari Ücret ile Ne Kadar Emekli Aylığı Alınacak?

Asgari ücretle çalışanlar için emeklilik aylıkları, emeklilik yaşları gelmeden önce sistem tarafından sunulan kısmi çekiliş hakkını kullanma yılı ve oranına, emekli olduğu dönemde de toplu para çekecekse bu durumda da toplu para çıkış oranına ve çalışanın karma sistemde mi yoksa isteğe bağlı sistemi mi geçiş yapacağına bağlı olarak değişikliğe uğrayacak. Asgari ücretli çalışanın 25 yıllık çalışma süresi karma TES kapsamında olduğunda bireysel fon hesabında en az 37 bin lira birikmiş olacak. Bireysel fon hesabında ise toplu ödeme talep etmezse kendisine 15 yıl boyunca sistem tarafından yaklaşık 251 lira emekli aylığının ödenmesi planlanıyor. Ayrıca sisteme girecek olan çalışanların aldıkları ücretlere göre asgari ücret üzerinden de hesaplanacak damga vergisi kadar indirim yapılması planlanıyor. Asgari ücretin üzerinde ücret alan kimseler için ise çalışan katkısının yüzde 6’ya kadar çıkması bekleniyor. Böyle bir durumda zorunlu çalışan katkısına ek olarak yatırılacak katkı, asgari ücretin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde gelir vergisi matrahından indirime tabii tutulacak. Sistemin 2022 yılına göre daha net ayrıntılar ile kesinleşmesi bekleniyor.

Emeklilerin Evleri Olmaları Halinde Ev Vergisi Ödenir mi?

Emekli Olamayanlara Devletten Maaş Desteği, 65 Yaş Aylığı İmkânı

PTT Emeklilere 60 Ay Vadeli Kredi Veriyor! Şartlart Belli Oldu

Editör: TE Bilisim