Bu yazımızda on günden az çalışan taksi şoförlerinin sigortalılık işlemleri, taksi şoförlerinin sigortalarını nasıl ve hangi kapsamda yatırabileceği kısacası taksit şoförlerinin sigortalılık işlemleri ile ilgili tüm bilgileri bulabileceksiniz.

On günden az çalışan taksi şoförlerine günlerini otuz güne tamamlama imkanı hangi tarihten itibaren verildi?

6111 sayılı Kanunun 51 inci maddesiyle Kanuna eklenen ek 6 ıncı madde ile 1/3/2011 tarihinden itibaren ay içerisinde on günden az çalışan ticari taksi şoförlerine günlerini isteğe bağlı olarak otuz güne tamamlama imkanı sağlandı.

Hangi taksi şoförleri prim günlerini isteğe bağlı olarak otuz güne tamamlayabilir?

Ticari taksi, dolmuş ve benzeri şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlard

[caption id="attachment_4700" align="aligncenter" width="450"] taksi şoförü kısmi süreli çalışan ssk bağkur isteğe bağlı[/caption]

an bir veya birden fazla kişi yanında kısmi iş sözleşmesiyle bir ay içinde 10 günden az çalışanlara, kendileri tarafından prim ödemeleri imkanı sağlanmıştır.

Ticari taksi şoförlerinin prim gün sayısını otuz güne tamamlayabilmeleri için gerekli şartlar nelerdir?

Taksi şoförlerinin çalışma günlerini otuz güne tamamlayabilmeleri için:

- Hizmet akdi, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmama (tarım da dahil) ve kamu görevlisi olarak çalışmama, - İsteğe bağlı sigortalı olmama, - Banka sandıklarına tabi çalışmama, - Gelir veya aylık almama, - 18 yaşını doldurmuş olma, şartlarını taşımaları gerekmektedir.

Otuz güne tamamlanan süreler hangi kapsamda sigorta sayılır

Bu sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun hizmet akdi kapsamında 4/z sigortalısı yani eski adıyla ssklı sayılırlar.

Prim gün sayısını otuz güne tamamlamak isteyen taksi şoförleri nereye başvurabilir?

Bu sigorta kolu kapsamına dahil olmak isteyenler, SGK internet sitesinde örneği yer alan “Şehir İçi Toplu Taşıma Araçlarında Kısmi Süreli Çalışanlara Ait İşe Giriş Bildirgesi”ni, toplu taşıma aracı sahibinin bağlı bulunduğu meslek odası ya da meslek kooperatiflerince onaylatarak,  araç sahibiyle şoför arasında imzalanan kısmi süreli iş sözleşmesi ile birlikte şoförlük mesleğini yaptıkları sosyal güvenlik il müdürlükleri/merkezlerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Toplu taşıma aracı sahibinin beyanı ve bağlı olduğu odanın onayının bulunmadığı işe giriş bildirgeleri işleme alınmaz. Ay içerisinde birden fazla toplu taşıma aracı sahibinin yanında çalışılması veya yeni bir toplu taşıma aracı sahibiyle çalışmaya başlanılması halinde, her bir araç sahibiyle yapılan kısmi süreli iş sözleşmelerinin de SGK’ya verilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamdaki taksi şoförlerine hangi haklar sağlanır?

Ticari taksi şoförlerine, 5510 sayılı Kanuna göre gerekli şartları yerine getirmeleri halinde kendilerine malullük ve yaşlılık aylığı, ölümleri halinde ise hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır, kendileri ya da bakmakla yükümlü oldukları kişiler, genel sağlık sigortasından sağlanan sağlık yardımlarından yararlırlar.

Editör: TE Bilisim