Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ülkemizi etkisi altında alan koronavirüs salgını dolayısıyla rapor ve reçete uygulamalarında yeni düzenleme yapıldı. Buna göre kronik hastaların 1 Mart ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçetelerinin ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağı açıklandı. Bununla birlikte tek doktor tarafından tek seferde rapor yazma süresi de normal şartlar altında 10 günlük süresinden 14 güne çıkarıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tedbirleri kapsamında almış olduğu yeni düzenleme kararları hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ülkemizde yayılması için tedbirler geliştirilen yeni tip koronovirüs ile mücadele kapsamında açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tedbirleri kapsamında kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın 1 Mart ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçetelerinin bakanlık tarafından yapılacak ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını duyurdu. Kronik hastalığı sebebiyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastaların yeniden reçete düzenlemelerine de gerek kalmayacağı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın güncel duyurusu ile kamuoyuna aktarıldı.

Hastaların Yeniden Reçete Almasına Gerek Kalmadı

1 Mart tarihi itibarıyla süresi sona eren reçetelerin süresi bakanlık tarafından verilecek ikinci bir duyuruya kadar uzatılmış oldu. Bu sayede kronik hastalığı bulunan vatandaşların ve yüksek risk grubunda olan yaşlıların süresi dolan reçetelerinin yenisini yazdırmak için sağlık hizmeti sunucularına başvurma zorunluluğu olmayacağı belirtildi. Bu uygulamanın ivedi bir şekilde hayata geçirildiğini aktaran Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bu süreçte ilaç ve tıbbi malzemelerin bedelinin de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağını kaydetti.

Rapor Süresinde Yeni Düzenleme

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk vatandaşlara uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs riskine karşı önerilen 14 kurala hassasiyetle uyulması gerektiğini bir kez daha hatırlatan Bakan Selçuk 14 gün karantina süresine dikkat çekerek “Yurt dışından gelen vatandaşlara, Z03.8 ve Z03.9 tanıları halinde tek hekim tarafından 14 güne kadar istirahat / iş göremezlik raporu verilebilecek ve iş göremezlik ödeneği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak.” açıklamasında bulundu. Bakanın yapmış olduğu bu açıklamayla birlikte sağlık kuruluşlarında ve hastanelerde tek hekim tarafından tek seferde 10 günlük süre için verilebilen rapor süresinin 14 güne yükseltilmiş olduğu görüldü.

Koronavirüs Danışma Hattı Nedir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu kamuoyu duyurusunda Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Koronavirüs Danışma Hattı üzerinden hizmet vermeye başlandığını açıkladı. Koronavirüs belirtilerinden olan yüksek ateş, kuru öksürük gibi şikayetleri olan hastaların hastaneye gelmek yerine Koronavirüs Danışma Hattı üzerinden yardım alabileceği bildirildi. Tüm dünyada hızlı bir şekilde yayıldıktan sonra Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) tarafından yeni Koronavirüs Danışma Hattı devreye sokuldu. Koronavirüs danışma hattı sayesinde vatandaşların merak ettikleri tüm detaylara doğru kaynaklardan ulaşılması sağlanmış olacak. Alo 184 numarası üzerinden hizmet vermeye başlayan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Danışma Hattı 14 Mart 2020 tarihinden itibaren faaliyetlerine başlayacağı duyurulmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca alınan tedbirler kapsamında koronavirüs ile ilgili herhangi bir ihbarın daha hızlı bir şekilde değerlendirilebilmesi amacıyla bu uygulamanın başlatıldığını belirtirken, “Vatandaşımızın herhangi bir hastalık bulgusu olduğunda kolay arayabileceği Alo 184 SABİM Danışma Hattı´nı korona enfeksiyonuna özel bir danışma hattına dönüştürüyoruz. Bunu SABİM Korona Danışma Hattı şeklinde kurmaya başladık.” açıklamasında bulundu.
Editör: TE Bilisim