Siyanür Nedir? Zararları Nelerdir? Siyanür, Siyano grubu, bir karbon ve ona üç bağlı azot içeren kimyasallar bileşiklerine verilen ad olmaktadır. Siyanürün organik ve inorganik çeşitleri bulunmaktadır. Diğer bir tür olarak da endüstriyel prosesler ile üretilerek de kullanılmaktadır. Organik bileşikleri nitril grubunda isimlendirilmekte olup birçoğu zehirli olmamaktadır. Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek türleri bulunmaktadır. Diğer yandan siyanürü doğal olarak üreten kiraz, badem, kayısı, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır olmak üzere siyanürü doğal olarak üretmektedir. Endüstri alanında taşıma ve saklama güvenliği açısından tuzları sodyum siyanür ve trityum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayi gibi pek çok çeşitli sanayi grubunda kullanılmaktadır. Siyanür gaz formu hiydrosiyanik asit HCN akrilik fiber plastik üretimi ve sentetik kauçukta çok sıklıkla kullanılmaktadır.

Siyanür Kullanım Alanları Nelerdir?

Siyanür Kullanım Alanları Nelerdir? Siyanür günümüzde farklı farklı üretim alanlarında kullanılmaktadır. Bu alanların en önemli grubu ise kimyasal üretim sektörü olmaktadır. Bu grubu nylon, polyamid, akrilik ve plastik üretim sektörü sırası ile takip etmektedir. Madencilik dalında da sıklıkla kullanılan siyanür, altın ve gümüş liç proseslerinde kullanılmaktadır.

Siyanür Zehirlenmesi Nasıl Gerçekleşir?

Siyanür Zehirlenmesi Nasıl Gerçekleşir? Siyanürün yüksek miktarı insan sağlığı için tehlikeli olurken, eser miktarda siyanür ise çeşitli yiyecekler grubu ile vücudumuza geçmektedir. Siyanür vücutta depolama olmamasına karşın, kanserojen içeriği bulunmamaktadır. Çağımız koşullarında en çok olarak sigara dumanı ve yangın dumanı solunmasına maruz kalınır. Siyanür insan kanında bulunan methemoglobin’e irreversible bir biçimde bağlanarak etkisini göstermektedir. Siyanür bu özelliği ile kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması nedeni ile hipoksiye ve sonuç olarak da hipoksik şok ve ölüme neden olmaktadır. Oksijen mevcut olmakla birlikte kanda taşınamaz bir haldedir. İnsan vücudu oksijen havuzunda boğulma yaşar.

Siyanür Zehirlenmesinin Tedavisi Var mıdır?

Siyanür Zehirlenmesinin Tedavisi Var mıdır? Siyanür zehirlenmesi tedavisinde uygulanan yöntem zehirli maddenin, zehirsiz başka bir maddeye çevrilmesi işlemidir. Bu nedenledir ki hastaya ilk olarak sodyum nitrit verilmektedir. Bu madde methemoglobine siyanür ile yarışmalı olarak bağlanır. Böylece siyanür methemoglobine bağlanamaz. Sonradan hastaya verilen triyosülfat, siyanür ile reaksiyona girerek tiyosiyanat oluşturmaktadır. Bu madde insan vücudu için toksik olmamakla birlikte, böbrekler aracılığı ile vücuttan atılmaktadır.

Otizm Nedir? Otizm Teşhisi Nasıl Konur?

Migrene Savaş Açan Besinler Hangileridir?

Her Gün 15 Dakika Yürüyüş Yapmanın 10 Faydası

Editör: TE Bilisim