4857 Sayılı İş Kanununa göre sigortalıların mesai saatleri içerisinde belli aralıklarla ara dinlenme hakları bulunmaktadır. Sigortalıların ara dinlenme hakkı kaç saattir? Ara dinlenme süreleri nasıl belirlenir? Soru cevaplarla ara dinlenme süresi hakkı ile ilgili bilinmesi gereken her şey bu yazımızda.

1-Ara Dinlenme Süresi Ne Kadardır?

Ara dinlenmesi, günlük çalışma süresi dört saat veya daha kısa ise on beş dakikadan, dört saat ile yedi buçuk saat arasında ise (yedi buçuk saat dahil) yarım saatten, yedi buçuk saatten fazla ise bir saatten daha az olmamalıdır.

2-Çalışma Süresinin İçerisinde Ara Dinlenme Süresi Dahil Edilir mi?

Çalışma süresi hesaplanırken ara dinlenmeleri hesaba katılmaz; ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz.

Örnek: Sabah 08:00’de çalışmaya başlayan, saat 17:00’de çalışmayı bırakan ve gün içinde bir saat yemek molası ve iki kez on beşer dakika çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil, 7.5 saattir.

3-Ara Dinlenme Süresi En Fazla Kaç Seferde Kullanılabilir?

Genel kural, ara dinlenmelerinin aralıksız olarak kullandırılmasıdır. Ancak, işyerinin bulunduğu yerdeki iklim, mevsim, gelenekler ve işin niteliği gibi özellikler göz önünde bulundurularak, hizmet akdinde belirtilmek kaydıyla, ara dinlenmesi bölünerek kullandırılabilir.

4-Fazla Mesai Hesabında Ara Dinlenme Süreleri Hesaba Katılır mı?

 Fazla mesai hesaplanırken ara dinlenmesi hesaba katılmamaktadır. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin 08:00-20:00 saatleri arası çalışıyor ve günde toplam 1.5 saat ara dinlenmesi kullanılıyor ise günlük çalışma süresi 12 saat değil, 10.5 saattir.

5-7,5 Saat Çalışan Bir Sigortalının Ara Dinlenme Süresi Hakkı Kaç Dakikadır?

Kanunen ara dinlenmesi yarım saat olmalıdır. Bu sürenin üzerinde ara dinlenmesi kullandırmak işverenin inisiyatifindedir.

6-Günde 10 Saat Çalışan Bir Sigortalının Ara Dinlenme Süresi Hakkı Kaç Saattir?

Eğer 7.5 saatten fazla çalışılıyor ise, ara dinlenmesi en az bir saat olmalıdır. Bu sürenin üzerinde ara dinlenmesi kullandırmak işverenin inisiyatifindedir.

Editör: TE Bilisim