Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hak sahibi sigortalı çalışanlara yaptığı sosyal destek ve ödemeler hakkında pek çok kişinin yeterli bilgi sahibi olmadığı görülüyor. SGK bünyesinde 4A (eski adıyla SSK) veya 4B (eski adıyla Bağkur) sigorta kollarından birine bağlı olarak çalışan annelerin yeni doğum yapması ve kurum tarafından belirtilen şartlara uyması halinde SGK tarafından verilen süt parası desteğinden yararlanabilmeleri mümkün oluyor. Doğumun hemen ardından ihtiyaç sahibi olan annelere yönelik yapılan sosyal yardımlar arasında yer alan süt yardımı için annelerin veya babaların başvuruda bulunması esas alınıyor. Başvuruda bulunmayan hak sahipleri bu imkandan yararlanamıyor. SGK’lı çalışan annelere yönelik süt parası desteği hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde yer alıyor. Halk arasında daha çok emzirme ödeneği olarak da isimlendirilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sosyal yardımları içinde bulunan süt parası desteği, sigortalı çalışan annelerin doğumun ardından yeniden iş hayatına dönmesini kolaylaştırmak ve anne ile bebeğin ekonomik açıdan daha rahat olmasını amaçlamak adına gerçekleştirilen bir sosyal yardım olarak öne çıkıyor. Ülkemizde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilen süt parası desteğinin şartları ve kapsamı da yine aynı kurum aracılığıyla belirleniyor. Süt parası desteğinden kimlerin yararlanabileceği sigortalı çalışanlar arasında en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Süt parası şartları ve detayları haberimizin devamında yer alıyor.

SGK Süt Parası Desteğinden Yararlanma Şartları Nelerdir?

Süt parası yani emzirme ödeneğinden yararlanmak isteyenler, SGK’ya bağlı 4A veya 4B sigorta kolları kapsamında çalışan yeni doğum yapmış anneler ya da eşi sigortalı olarak çalışmayan yeni çocuk sahibi olmalar babalar olarak belirleniyor. 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı kapsamında çalışanlar ve bu sigorta koluna bağlı olarak kamuda memurluk görevini yerine getirenler bu destekten yararlanamıyor. 2015 yılından sonra uygulamaya geçirilen süt parası desteği her çocuk için ayır ayrı olarak yapılıyor. Fakat emzirme ödeneği her çocuk için yalnızca 1 defa olacak şekilde hak sahibi anne veya babalara ödeniyor. Süt parası ödeneği alabilmek için SGK ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri tarafından belirlenen genel şartlar şunlardan oluşuyor:
  • Başvuruda bulunan anne veya babanın T.C. vatandaşı olması
  • Anne veya babanın mavi kart sahibi olması
  • Annenin ya da eşi çalışmayan babanın SGK kapsamında 4A veya 4B statülerinde sigortalı çalışan olması
  • Emzirme ödeneği başvurusundan önce bebeğin kimliğinin çıkarılması
  • Bebeğin sağ olarak doğması
  • 4A ve 4B sigortalı olarak çalışanların işvereni ya da kendilerinin bebeğin doğum tarihinden önceki 1 yıl için en az 120 prim gününün yatırılmış olması
  • Başvuru sahiplerinin SGK’ya herhangi bir prim borcunun bulunmaması

Emzirme Ödeneği Tutarı Ne Kadardır?

Ülkemizde 2015 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu uygulama kapsamında yalnızca bu tarihten sonra dünyaya gelen bebekler için bu ödenek hak sahibi ailelere yönelik gerçekleştiriliyor. Ayrıca doğumda bebeğin sağlıklı olması ve yaşıyor olması da gerekiyor. Bebeklerin 5 yaşını tamamlamadan süt parası desteği için başvuruda bulunma hakkı devam ediyor. Emzirme ödeneği tutarı 2020 yılında asgari ücrete yapılan zam dolayısıyla artış göstermiştir. Her çocuk için yalnızca 1 defa alınabilen süt parası desteği 2020 yılı içinde 202 TL olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.

SSK, SGK, Bağ-Kur Rapor Parası Hesaplama

SGK Çeyiz Parası ve Cenaze Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Ölüm Aylığı (Maaşı) Ne Kadar, Kimlere Bağlanır?

Editör: TE Bilisim