Herhangi bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan vatandaşlar, emekli olma hayallerine kavuşarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alacakları emeklilik maaşlarıyla yaşlandıklarında rahat bir hayat sürmeyi planlıyor. Emeklilik hayallerine kavuşmak için öncelikle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve diğer ilgili mevzuatlarda belirtilen kurallara ve şartlara uygun hareket edilmesi gerekiyor. Emeklilik zamanının hesaplanmasında normal durumlar baz alındığında; sigorta başlangıç tarihi, hizmet süresi, yaş, prim miktarı hatta cinsiyet gibi kriterler belirleyici oluyor. SGK erkek sigortalı vatandaşlara sunduğu askerlik borçlanması hakkı sayesinde vatandaşların daha erken zamanda emeklilik hayallerine kavuşmasında önemli bir avantaj yaratıyor. SGK askerlik borçlanması hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Kanunlara göre 20 yaşını dolduran her Türk vatandaşı erkek, sağlık durumunun elverişli olması halinde vatani görevini yapmak zorundadır. Sigortalı olarak iş hayatında çalışmaya devam eden erkek vatandaşlar, muvazzaf askerlik hizmeti yaşına geldiklerinde bu vatani görevlerini yerine getirmek için çalışma hayatına ara vermek durumundadır. Sigortalıların çalışamadığı askerlik döneminde çalışan işine devam etmediği için kendisi adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) herhangi bir prim ödemesi yapılmamaktadır. Dolayısıyla bu süreçten ortaya çıkan eksik prim günlerinin emeklilik zamanını olumsuz etkilemesi sebebiyle SGK tarafından sigortalı erkeklere bu noktada askerlik borçlanması hakkı sunulmuştur.
Askerlik Borçlanması Yapabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
SGK tarafından başlatılan uygulama ile askerlik borçlanması, erkek sigortalılara özel olarak sunulan sosyal bir haktır. Er ya da erbaş olarak birliğine teslim olan erkek sigortalılar, askerlik süresinin tamamını ya da bir kısmını geriye dönük olarak SGK’ya ödeme hakkına sahip olabilmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında askerlik borçlanmasından yararlanmak için gerekli olan şartlar şu şekilde belirlenmiştir:
- Sigortalının askerlik döneminin çalışma hayatından önce olması
- Sigortalı erkeklerin er ya da erbaş olarak vatani görevini tamamlaması veya yedek subaylık okulunda eğitim alması
- Yedek subaylık okuluna hazırlık aşamasında geçirilen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilmektedir.
- Sigortalının askerde olduğu süre boyunca işveren tarafından çalışanın adına Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir prim ödemesi yapılmaması
Bu şartları taşıyan erkeklerin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) askerlik borçlanması yaparak emeklilik tarihlerini daha erken bir tarihe çekebilme imkanı bulunmaktadır. Askerlik borçlanması hakkından yararlanmak için kişilerin mutlaka resmi başvurularını yapmaları gereklidir.
Askerlik Borçlanması Başvurusu Nereden Yapılır?
Herhangi bir iş yerinde hizmet akdine bağlı olarak çalışan 4A (eski adıyla SSK) ile kendi nam ve hesabına bağlı olarak çalışan 4B (eski adıyla Bağkur) statüsündeki sigortalıların başvurularını Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine şahsen müracaat ederek tamamlamaları gerekmektedir. Bunların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak 4C (eski adıyla Emekli Sandığı) statüsünde çalışan erkek sigortalıların askerlik borçlanması talebini SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı üzerinden iletmeleri gerektiği belirtilmiştir.
SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı sigortalılarının askerlik borçlanması başvurularında kendilerinden talep edilen ve müracaat ettikleri kuruma ibraz etmeleri gereken belgeler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Askerlik borçlanma başvuru formu
- Terhis belgesi
- Başvuru dilekçesi
- Kimlik kartı
skerlik borçlanmasına dair prim ödemesinin miktarı asgari ücret üzerinden hesaplanır. Askerlik borçlanması için ödenecek olan taban miktar, brüt asgari ücreti %32’si; tavan miktar ise brüt asgari ücreti %32’sinin 7.5 katı kadardır. Bu kanun hükmüne göre 2020 yılında 1 aylık askerlik borçlanması tutarı 941.76 TL iken, 1 yıllık askerlik borçlanması tutarı 11.301,12 TL olarak belirlenmiştir.
ıyı gunler 1996 yılında askere gıttım 1998 yılında teskere aldım 18 ay askerlı yaptım 14.08.2000tarıhınde polıs memuru olarak goreve basladım askerlık borclanmamız 23.04.2020tarıhıne kadar sayılmıstı ancak bu tarıhte egm ıle sgk arasıda yapılan yazısma netıcesınde askerlık borclanmasının onemı olmadığı yas hadım olan yanı 55 yasım olan 01.10.1973 tarıhınde emeklı olacağım bıldırıldı bunun ıle ılgılı olarakda hukukı yollara basvuracağım ancak sızın 221.05.2020 tarıhlı haberınıze gore sgk da degısıklıkmı yapıldı askerlık borclanması dediğiniz gıbı giriş tarihini gerıye cekme kararı sgk tarafından verıldımı bılgı verırsenız sevınırım ıyı gunler
Merhaba
Normal şartlarda askerliğinizi SGK başlangıcından önce yaptıysanız geri çekme mümkün olmaktadır. Belirttiğiniz şekilde bir yazışma konusu henüz gündeme gelmiş bulunmuyor.
Korona virüs sebebiyle ücretsiz izne çıkarıldım. Emeklilik için 69 günüm var iki aydır çalışmıyorum. Primlerim yatmadığı için madur durumdayım. Ne yapmalıyım borçlanma yapabilirmiyim veya herhangi bir düzenleme yapılacak mı. Kçö alıyorum.
Merhaba
Primlerin ödenmesini beklemeniz gerekmektedir.
Askerlik borçlanmasını hangi bankadan kredi alarak ödeyebilirim yaklaşık 15000 TL.
Merhaba
Adınıza kredi veren her banka olabilir.