Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli maaşı alırken vefat edenlerin kızlarına dul ve yetim aylığı bağlanabiliyor. Fakat kurumdan bu maaşı almaya hak kazanmak için bazı koşulların sağlanmış olması gerekiyor. Kanunlar tarafından belirlenen bu şartların sağlanmadığı durumlarda emekli babanın vefatının ardından aylığının bağlanması durumu da ortadan kalkıyor. Halihazırda SGK'dan emekli maaşı alan ya da SGK'ya bağlı olarak çalışma ücretlerini alan vatandaşlar, vefat eden babasından emekli maaşlarını alıp alamayacaklarını merak ediyor. SGK'dan dul ve yetim aylığı alımında dikkat edilmesi gereken sigorta detayı ve diğer tüm şartlar hakkında önemli bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz. Aile bireylerinin vefat etmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) aldıkları emekli maaşları aile üyelerine kalabiliyor. SGK tarafından belirlenen özel şartlarda verilen dul ve yetim aylığı konusunda en çok merak edilen bazı soruların cevapları araştırılıyor. SSK'ya tabi babadan emekli kızına aylık bağlanması ile ilgili soruların yanıtları merak ediliyor.

Kimler Dul ve Yetim Maaşı Alabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hak sahibi vatandaşlara verilen aylıklar arasında yer alan dul ve yetim aylığı, halk arasında daha çok ölüm aylığı olarak biliniyor. Ölüm aylığı sigortalı vatandaşın vefat etmesinin ardından geride bıraktığı eşine ve çocuklarına bağlanan aylıktır. Bu aylık ister kadın olsun ister erkek olsun vefat edenin ardından sağ kalan hak sahibi eşlere verilir. Dolayısıyla dul aylığı sadece kadınların değil aynı zamanda vefat eden eşinin ardından sağ olan erkeklerin de hak sahibi olarak alabilecekleri aylık türüdür. Vefat eden sigortalının eşine bağlanan aylığa ilgili SGK kanunlarına göre dul aylığı, çocuklarına bağlanan aylığa ise yetim aylığı adı verilir. İlgili kanunda yer alan hükümlere göre aynı eşlerde olduğu gibi çocuklarda da erkek veya kız ayrımı yapılmadan her çocuğa eşit şekilde hak verilir. Kanuna göre bu aylığı almaya hak kazanmak için eşin ölüm tarihinde sigortalı ile Medeni Kanun şartlarına uygun evlilik bağının bulunması şarttır. Bunun yanı sıra erkek çocukların yetim aylığı alabilmesi için öğrenci değilse 18, 2 yıllık üniversite eğitimindeyse 20, 4 yıllık üniversite okuyorsa 25 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Kız çocuklarının ise evli olmaması şartı ile SGK'ya tabi olarak herhangi bir iş yerinde çalışıp bu kuruluşlardan maaş almamış olması yetim aylığı alabilmesi için yeterli sebepler arasında görülmektedir.

Kız Çocuğuna Verilen Yetim Aylığı Ne Zaman Kesilir?

Mevcut koşullar altında Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) yetim aylığı almaya hak kazanan ve almaya devam eden kız çocuğunun aylığı şu koşulların oluşması halinde SGK tarafından kesilmektedir:
  • Herhangi bir iş yerinde SGK'ya tabi olarak sigortalı çalışmaya başladıklarında
  • Herhangi bir aylık almaya başladığında (SGK'dan verilen malul aylığı, yaşlılık aylığı vb.)
  • Resmi nikahla evlendiklerinde
Bu şartların mevcut olması durumunda hak sahibi kız çocuklarına verilen SGK yetim aylığı kesintiye uğramaktadır. Bu süreçte yetim aylığı kesilen kız çocuğu tekrar işsiz kalırsa veya evlilik sona ererse, SGK'ya yeniden talepte bulunarak yetim aylığı almaya devam edebilir. Kız çocuğu evlenme ödeneği yani halk arasında çeyiz parası almış ve sonra boşanmışsa bu durumda kız çocuğuna yetim aylığı hemen bağlanmaz. SGK'dan alınan çeyiz parasının ardından 2 yıllık sürenin geçmesi beklenir. Bu iki yılın tamamlanmasının ardından hak sahibi yeniden evlenmemişse talep etmesi halinde SGK'dan yeniden yetim aylığı almaya başlayabilir.
Editör: TE Bilisim