Sosyal devlet prensibi ile hareket eden hükümetten ihtiyaç sahibi ailelere ve vatandaşlara yönelik sosyal yardımlar ve maddi destekler yapılmaya devam ediliyor. Toplumsal refahı yükseltmek için harekete geçen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) maddi durumu kötü olan ve ihtiyaç sahibi durumunda olan aileler için sosyal yardımlarını sürdürüyor. Son yıllarda kadın işçi istihdamı ve çocuk sağlığı politikalarına büyük önem veren devlet kurumları, her geçen gün bu doğrultuda çeşitli yardımları devreye sokuyor. Çalışan annelerin yeni doğan çocukları için yapılan yardımlar arasında aylık 239 TL maddi destek verilen ve halk arasında az bilinen bez ve mama yardımıdır. Çocuk sahibi olan vatandaşların yararlanabileceği bez ve mama yardımı başvuruları ve destek detayları ile ilgili önemli bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Bez ve Mama Yardımı Nasıl Alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hak sahibi durumundaki yardıma muhtaç aileler için uygulamaya koyduğu aylık bez ve mama yardımı alabilmek için kurum mevzuatlarında belirtilen şartlara uygun olmak gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde açıklanmıştır:
  • Başvuruda bulunacak anne veya babadan en az birinin T.C. vatandaşı olması
  • Başvuru için her zaman çalışan annelerin başvurusu esas alınsa da annenin vefat etmesi veya T.C. vatandaşı olmaması durumunda babaların başvurusu kabul edilir.
  • Bebeğin 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra dünyaya gelmiş olması
  • SGK’ya yapılan başvuru tarihine kadar bebeğin hayatta olması
  • Ailenin muhtaçlık seviyesinde gelire sahip olması
  • Hane içinde giren toplam gelire bağlı olarak kişi başına düşen gelirin asgari ücretin ücret birinden az olması
Tüm bu koşulların yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 2015 yılından sonra doğan çocukları için bez ve mama yardımı kapsamında başvuruda bulunmak isteyen anne ve babaların adına herhangi bir gayrimenkul, taşınmaz, mal veya gelir getiren bir mülk olmaması da önemli koşullar arasında yer almaktadır.

Bez ve Mama Desteği Başvuru İşlemleri

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürürlüğe geçirdiği bez ve baba yardımı uygulamasına başvuruda bulunmak isteyen anne ya da babaların ikamet ettikleri ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sosyal hizmet müdürlükleri, muhtarlıklar, Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ve kaymakamlıklar üzerinden şahsen müracaat yolu ile taleplerini iletmeleri gerekmektedir. Başvuru işlemleri sırasında anne ve babaların yanında mutlaka bebeğin ve kendilerinin üzerinde T.C. kimlik numarası yazılı olduğu kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı bulunmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geliri düşük ve muhtaçlık düzeyinde olan aileler için uygulanan bez ve mama desteğinden yararlanabilmek için ailenin gelir durumunu gösterir belgenin de başvuru işlemleri süresince bulundurulması gereklidir.

Bez ve Mama Desteği Ne Zaman Verilir?

Hak sahibi anne ve babalara SGK tarafından ödenen bez ve mama yardımı için gerekli olan belgelerin ilgili kurum ya da kuruluşlar üzerinden başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından yetkililer tarafından gerekli incelemelerin yapılaması süreci başlamaktadır. İncelemelerin olumlu sonuçlanması durumunda SGK’ya başvuruda bulunan vatandaşlara bu durum irtibat numarası aracılığıyla kısa mesaj olarak bildirilir. Başvurusu olumlu sonuçlandığı için bilgilendirme mesajı alan vatandaşlara bu bildirimi takip eden 30 gün içinde bez ve mama yardımı ödemesi yapılır. Ödeme en yakın PTT şubesinden alınabilir.

Bez ve Mama Yardımı Tutarı Ne Kadardır?

2020 yılında asgari ücret tutarına zam yapıldığı için başvurusu onaylanan vatandaşlara verilen bez ve mama yardımı tutarı da artış göstermiştir. Bez ve mama yardımı almaya hak kazanan vatandaşlar 2 yıl boyunca (24 ay) aylık 239 TL olarak belirlenen bez ve mama yardımını her ay PTT şubeleri aracılığıyla alabilirler.

SGK Prim Borcu Nasıl Sorgulanır, Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

Kadınların Süt İzni Ne Kadar, Nasıl Hesaplanır ?

Doğum Yardımı Parası Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim